Luftrenser, Velge Luftrenser

Blir det mindre støv med luftrenser?

Blir det mindre støv med luftrenser?

Blir det mindre støv med luftrenser?

Det korte svaret er, at JA, det blir mindre støv med luftrenser, MEN, det er ikke sikkert du legger merke til det. Det er også feil motivasjon for å kjøpe luftrenser, da det er helt andre ting den skal hjelpe deg med. La oss forklare.

Blir det mindre støv med luftrenser?

Vil en luftrenser hjelpe mot støv?

Blir det enklere rengjøring med en luftrenser?

I prinsippet er svaret ja, men i praksis er svaret nei. Støv er ikke bare støv. Det du ser på som støv er store støvpartikler. Det er hybelkaniner. Det er det tynne laget med grått støv som legger seg på hyllene hjemme hos deg. Dette støvet er irriterende og kan se stygt ut, men det er ikke farlig.

Det støvet du ikke kan se er farlig. Det er små partikler, eller svevestøv. Disse partiklene svever rundt i luften, og kan være der lenge uten å falle ned. Disse partiklene kan du puste inn. De kan komme inn i lungene dine, og videre ut i blodet. Det er dette som er farlig.

En luftrenser fjerner svevestøv

Luftrenseren fjerner svevestøvet, for å gjøre det trygt å puste. En luftrenser er ikke laget for å fjerne det synlige støvet. Det synlige støvet er store partikler som luftrenseren ikke klarer å fange, og som det heller ikke er noe behov for å fange sett fra et helseperspektiv. Noen store støvpartikler vil fanges i filteret, men det er bare det støvet som er i umiddelbar nærhet til luftrenseren. Dette setter seg i forfilteret på luftrenseren, og du kan (bør) fjerne det med en støvsuger.

Konklusjon

Så svaret på spørsmålet “Blir det mindre støv med luftrenser?” er at:

  • Ja, det blir mindre støv med en luftrenser, men det er ikke det synlige støvet det blir mindre av. Det er det farlige svevestøvet det blir mindre av.
  • Nei, du kan ikke slippe å støvsuge eller å tørke støv. Dette må du fortsatt gjøre.
  • Men, du kan være trygg på at dersom du er sløv med å tørke støv, så er det ikke så farlig. Det er bare det synlige støvet som ligger der, og ikke det farlige svevestøvet. Det ligger nemlig i luftrenseren.

Du kan lese mer om hvorfor man bør bruke en luftrenser her.

Andre fordeler med luftrenser

En luftrenser gjør også andre ting som en støvsuger ikke kan gjøre for deg. En luftrenser vi fjerne:

 

Kilder og inspirasjon

Vil du lese mer om luftrensere så kan vi anbefale disse linkene:

VVS Guiden:

Hva gjør en luftrenser?

Allergiguiden:

Luftrensere og luftfuktere kan lindre allergi

Aftenposten:

Luftrenser på soverommet kan forebygge hjerte- og karsykdom

Bedre Inneklima:

Luftrensere gir bedre helse, en oversikt

 

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *