Luftrenser, Ord og uttrykk

Kullfilter vs. aktivt kullfilter

Hva er forskjellen på et “vanlig” kullfilter og et aktivert kullfilter?

Det korte svaret er: Nesten ingen ting.

Hvorfor bruke kullfilter?

Luftrensere, luftavfuktere og annet utstyr som behandler luft har ofte et kullfilter / karbonfilter. Dette brukes for å fjerne lukt, gasser og kjemikalier (VOC) fra luften.

Hva er forskjell på kullfilter og aktivert kullfilter

Filtermatte (karbonfilter)

Filtermattene, også kalt “karbonfilter” er som regel ganske myke matter som ligner en grovfibret duk eller en svamp. Du kan bøye på det og materialet er ganske homogent. Utenpå fibrene ligger det et tynt lag med kull som luften passerer gjennom.

Aktivert kullfilter

Aktivert kullfilter er mye mer grovkornet. Filteret er som regel stivt, og det er del topp i mange små sekskantene eller runde hull. I hvert hull ligger det biter av kull. Om du risker på det så kan du høre at det rister i kullbitene som luften passerer gjennom.

Hvilket filter er best til å fjerne lukt, gasser og kjemikalier (VOC) fra luften?

Effektivitetsmessig er det ingen forskjell på kullfilter og aktivt kullfilter.

Begge filtrene fjerner lukt, gasser og kjemikalier like godt. Når det utføres målinger i laboratorier finner man ingen forskjell.

Likevel er det en annen forskjell. Kullfilteret mister etterhvert evnen til å ta til seg lukt, gasser og kjemikalier. Det er derfor det alltid skal oppbevares i plast frem til det skal brukes. Filtermattene mister denne evnen tidlig, mens aktivert kull holder mye lenger. Typisk er det sånn at en filtermatte varer 3 – 4 måneder, mens aktivert kull varer et helt år. Derfor er det sånn at et filtersett med filtermatter inneholder 3 eller 4 filtermatter, mens man på et filtersett med aktivert filter kun får ett filter.

Fordeler og ulemper med kullfibermatter

Filtermattene må byttes hver 3. måned, så du får litt mer jobb med det. Fordelen er at du oftere får et friskt filter som gjør en god jobb.

Fordeler og ulemper med aktivert kullfilter

Det aktive kullfilteret er enklere å ha med å gjøre. Du bytter det en gang i året sammen med HEPA-filteret. Det er som regel et bedre filter, men som alle kullfilter så mister det sin effekt over tid. Det er bedre enn filtermatter på begynnelsen av året, men dårligere mot slutten av året.

Begge typene kullfilter brukes som regel i kombinasjon med et HEPA-filter.

Hvilket filter er best, filtermatter eller aktivert kull?

Aktivert kull er helt klart best, men det mister som sagt effekt over tid. Filtermattene byttes ofte og er dermed oftere friske (om du husker å bytte…). Vi synes kanskje filtermattene derfor er det beste, men aktivert kullfilter er dyrere og har ord på seg for å være bedre. I praktisk bruk tror vi ikke at det har så stor betydning, og det spiller ikke så stor rolle om du velger det ene eller det andre.

Hva er forskjellen på aktivt kullfilter og aktivert kullfilter?

Aktivt kullfilter og aktivert kullfilter er det samme. Det er bare to forskjellige navn på samme sak. Aktivt kullfilter er den betegnelsen som brukes mest, men teknisk sett er aktivert kullfilter den riktige betegnelsen. Det betyr dog ikke så mye. Det er samme sak.

Les mer:

Les mer om forskjellige filtertyper her.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *