Luftrenser

Luftrenser forebygger sykdom

Aftenposten skriver i en artikkel at luftrensere anbefales på soverom, blant annet fordi en luftrenser forebygger sykdom og helseplager. Det er den kjente indremedisiner Fedon Lindberg som sier dette. Lindberg siterer en amerikansk studie som viser at dårlig inneklima kan føre til høyt blodtrykk, noe som igjen kan føre til for tidlig død. Forskerne i studien tror også at de ørsmå luftpartiklene innendørs finner veien inn til blodbanene via bronkiene, og at betennelsen de forårsaker, bidrar til økt risiko for hjertesykdom.

Faksimile fra aftenposten.no

Ren luft innendørs er viktig

Det er viktig med ren luft innendørs, og det anbefales å bruke en luftrenser. Mange lurer på hvor man skal plassere luftrenseren. Det er flere ting å ta hensyn til.

 

  1. Bruk luftrenser der du oppholder deg mye. De fleste bruker en tredjedel av døgnet på soverommet, så det er lurt å bruke en luftrenser der. Mange sover også med åpent vindu, slik at trafikkforurensning, pollen og svevestøv lett kommer inn. Bruk en luftrenser for å beskytte deg mot dette.
  2. Bruk en luftrenser der forurensninghen er størst. Dette er individuelt. Noen har nettopp pusset opp, og har avgassing fra møbler og byggematerialer. Bruk luftrenser der. Andre har en nabo som røyker, og det siver inn tobakkslukt derfra. Andre igjen har litt mugg i kjelleren, og får muggsopp hvirvlende opp fra kjelleren. Kanskje har du balkongdøren mye åpen, og at den vender ut mot en trafikkert gate? Du ser her at det er mange kilder til forurensning, og du må selv vurdere hvor luftrenseren bør plasseres.
  3. I en ideell verden bør du ha en luftrenser på soverommet, en i stua og en på jobb. Nå er det ikke alle som har råd, plass og anledning til det, men da må man vurdere hvilke steder som er viktigst for deg. Mange ender opp med å sette den på soverommet, siden det er der de oppholder seg flest timer i døgnet.

Husk at du også kan flytte luftrenseren, slik at du har den på soverommet om natten og i stua om dagen. Et godt tips er å kjøre luftrenseren på full gass i stuen mens du er på jobb, og sette hastigheten ned når du kommer hjem. Da har du både ren luft, og du har lite støy når du er der selv.

Godt renhold er også viktig

En luftrenser beskytter deg godt, men den er ikke et alternativ til god rengjøring. En luftrenser kommer i tillegg til godt renhold, og ikke istedenfor. Som Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma og Allergiforbund sier, er godt renhold noe av det viktigste du kan gjøre. Bruk en god støvsuger og hold det rent. De bitte små partiklene som virvles opp under rengjøringen kan luftrenseren ta seg av, så godt renhold og god luftrenser er en fantastisk kombinasjon.

Midd, mugg, bakterier og virus

Det er de små partiklene som er farlige å få inn i kroppen. I tillegg kan det være skadelig å få organiske elementer inn i lungene. Vi snakker da om mugg, midd, bakterier og virus. Mange av disse svever i luften. Da er det bedre at luftrenseren “puster inn” dette, enn at du og din familie puster inn dette. Dette skal fanges i luftfilteret.

Noen luftrensere er også kjent for å uskadeliggjøre små levende organismer som bakterier og virus i luften, før de i det hele tatt kommer til luftrenseren. Det er luftrensere med aerOHeal® og PlasmaWave® som har dette.

 
 

 

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *