Ord og uttrykk, Velge Luftrenser

Luftrenser med HEPA, HPP eller luftvasker?

Forskjellige typer luftrenser

Luftrenser med HEPA eller HPP-filter. Eller hva med luftvasker? Det finnes flere forskjellige typer luftrensere. Her er noen av de vanligste konseptene.

Hvordan virker luftrenser med HEPA-filter?

Den vanligste måten å rense luften på er å bruke en luftrenser med HEPA-filter. En slik luftrenser er i prinsippet kun en vifte som trekker luften gjennom et HEPA-filter. Partiklene i luften blir da sittende igjen i luftfilteret. Et slikt HEPA-filter kan ofte kombineres med andre former for rensing, for eksempel kullfilter (som fjerner lukt) og en enkel form for ionisering (som fjerner lukt og hjelper til å fange partiklene). Luftrenser med HEPA-filter er en billig og effektiv måte å rense luften på, men det kommer noen kostnader til bytte av filter.

Hvordan virker luftrenser med HPP-filter?

HPP betyr High Performance Particle filter. HPP er et elektrostatisk filter som gir en elektrisk ladning til luften som passerer. Når de positivt elektrisk ladede partiklene kommer i kontakt med den negativt elektrisk ladede metallplaten inne i filteret festes partiklene til platen ved elektrisk ladning. HPP-filteret består av to konsepter. Luften som kommer inn i luftrenseren passerer mellom tynne metallplater som er elektrisk ladet. Disse ladningene skaper en sterkt og lokalt felt, som gjør at partiklene fester seg til metallplatene. Denne rensemetoden er spesielt effektiv for de små partiklene, og det er de som er farligst å puste inn. Når platene er dekket at forurensede partikler kan filteret tas ut av apparatet og skylles i vasken. Da blir platene rene igjen, og kan brukes flere ganger. Filteret skal ikke byttes. Det er en stor forskjell på HEPA og HPP.

Hvordan virker en luftvasker?

Luftvaskere er en spesiell type luftrenser som både renser luften og fukter luften. Inne i apparatet er det en skive med lameller. Disse lamellene trekker luften ned i et basseng med vann. Partiklene i luften blir liggende igjen i vannet, og luften tar til seg fuktighet. Du får altså både renser luften og tilført fuktighet. Fordelene med en luftvasker er at er at du slipper å bytte filter. Partiklene du vil bli kvitt ligger igjen i vannet som du kan helle ut i vasken. Det kommer altså ingen ekstra kostnader til filter. Luftvaskere er gode til pollen og større partikler, men kan være lite effektiv på de veldig små partiklene i luften. Stylies Aquarius er et godt eksempel på en effektiv luftvasker.

Hvorfor luftrenser?

Det blir ikke nødvendigvis mindre støv med en luftrenser, og det er ikke derfor du skal bruke den. Du skal bruke den så det blir mindre farlig og usynlig svevestøv i luften.

Winix Zero luftrenser med HEPA-filter

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Kommentarer fra lesere:

 1. Ole Nymoen sier:

  Hei
  Dere synes å være svært positive til luftrensere med HPP-filter, og jeg har bestemt meg for å satse på denne teknologien.
  Men så langt jeg kan se så selger dere ingen slike selv. Hvorfor ikke?
  I utgangspunktet synes jeg Stylies Pegasus ser svært bra ut, men jeg er åpen for andre typer.
  Driftskostnad teller egentlig mer enn prisen på luftrenseren. Tusen kroner + i året for filter og høyere strømforbruk er ikke veldig fristende.

  Får dere inn Stylies Pegasus igjen?

  1. Daniel Jakobsen sier:

   Hei Ole,

   Takk for din henvendelse. Vi har for øyeblikket ingen modeller tilgjengelige for salg. Etterspørselen har vært for lav til at det er forsvarlig å opprettholde slike produkter på lageret vårt. Vi har imidlertid fortsatt troen på HPP-filterteknologien og fortsetter å være åpne for lignende produkter som vi kunne vurdert å ta inn på nytt. Takk for din interesse, det noterer vi oss!

   Stylies Pegasus vil dessverre ikke være tilgjengelig igjen.

   Med vennlig hilsen,
   Daniel
   Bedre Inneklima AS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *