Hvordan velge riktig

Velge vifte

Velge riktig vifte?

Hvordan velge vifte til ditt bruk? Hva skal man se på for å finne riktig vifte som passer for deg? Her er noen ting å tenke på. Nederst finner du en oversikt over tekniske data for en rekke vifter på markedet.

Stil, design og utseende

Noen ønsker seg en liten vifte du nesten ikke kan se, andre ønsker seg en flott vifte som matcher interiøret og ditt minimalistiske design. For andre igjen betyr ikke utseende noe som helst, så lenge den blåser godt. Hva er viktig for deg?

Vår erfaring er at design er viktig for mange når de velger vifte. Smaken varierer, og her må du finne den viften som passer din stil og det stedet der du skal bruke viften. Noen liker den moderne looken til Boneco F235, mens andre foretrekker den mer nostalgiske viften MeacoFan 1056.

Lydnivå

Hvor viktig er lydnivået for deg? Hvor skal viften brukes? Noen steder er lav lyd viktig, og da anbefaler vi å se på MeacoFan 360, 650 eller 1056. Andre steder betyr det ikke så mye om det er litt vindsus fra viften.

Noen ønsker en stillegående vifte, mens andre skal bruke den i et lokale der det er mye annen lyd. Husk at viftekapasitet og lydnivå ofte vil henge sammen. Det vil si at desto kraftigere viften blåser, jo mer bråker den. Meaco har en serie med vifter som på en god måte klarer å kombinere god viftekapasitet med lav lyd. Hvis lav lyd er viktig for deg så skal du se etter en vifte med DC-motor (likestrømsmotor). “Gammeldagse” og billige vifter kommer ofte med AC-motor. Det er billigere, men lager også mere lyd.

Pris

Når du skal velge vifte så er prisen veldig viktig for noen, og mindre viktig for andre. Vår erfaring er at de aller billigste viftene ofte er noe “billig skrammel”, og at det er lurt å bruke noen kroner ekstra for å få en vifte med kvalitet. Lydnivå, strømforbruk og levetid henger ofte sammen med prisen. Vil du bruke minst mulig så kan det være lurt å følge med på nettbutikkene. De har ofte kampanjer og tilbud. Likevel, man får som regel det man betaler for.

The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten.
Benjamin Franklin

Viftekapasitet

Alle vifter bør ha oppgitt viftekapasiteten. Dette måles som regel i kubikkmeter luft per time (m3/time), og kan variere veldig. En liten bordvifte kan blåse 200-300 m3 pr time og være veldig effektiv. En vifte på pidestall bør ha mulighet for å komme over 1.000 m3, fordi den som regel står lengre unna. Aller helst bør det opplyses om viftekapasitet på de forskjellige viftenivåene, og gjerne også lydnivå på hvert viftenivå. I praksis opplyses ofte den laveste lyden og den høyeste kapasiteten. Det sier seg selv at disse to ikke lar seg kombinere samtidig.

Fysisk størrelse på vifta

På bildene ser de like ut alle sammen, men sjekk målene for å finne ut hvor store de er i virkeligheten. Se også på bilder som viser viften i forhold til noe annet, stående på et bord eller på stativ ved siden av en sofa. Da får du et lite inntrykk av hvor stor viften er, og hvor mye plass den tar.

Vifte på bordet eller vifte på stativ

Vil du ha din vifte stående på et bord, en hylle eller lignende? Passer det kanskje best på et stativ? Vifter på stativ kan lettere flyttes rundt, og er praktisk om du har plass til det. Skal du ha viften med deg i bobil, båt eller på stranden? Se på den bærbare MeacoFan 260C.

“Air Circulator” eller “Air Shower”

Meaco har et konsept de kaller air circulator, eller sirkulasjonsvifte. Viften blåser i alle retninger (opp / ned og høyre / venstre). Dette gir god spredning av luften, og føles som en naturlig bris. Boneco bruker det de kaller air shower eller luftdusj. Bonecos vifter kan blåse rett opp i taket, slik at luften spres og kommer ned i hele rommet. Dette gir også en fin spredning, uten at luften blåses direkte på deg. Mange foretrekker en slik indirekte kjøling.

Tekniske data for deg som skal velge riktig vifte

Tekniske data kan være kjedelige å lese, men vil du sette deg litt inn i hva du skal kjøpe så kan du finne en oversikt over de viktigste parametere i tabellen nedenfor.

ModellMeacoFan 1056
MeacoFan 650MeacoFan 360MeacoFan 260C
med batteri
Boneco F235
på stativ
MeacoFan 1056 P
på stativ
air&me Airain
Test MeacoFan 1056 P
Viftekapasitet1653 m3 / time650 m3 / time360 m3 / time260 m3 / time1439 m3 / time1653 m3 / time778 m3 / time
Antall hastigheter12121243212Trinnløs
Lydnivå minimum20 dB20 dB15 dB<20 dB34 dB20 dB25 dB
Lydnivå maksimum60 dB50 dB50 dBTBA64 dB60 dB40 dB
Dimensjoner (cm)30 x 29 x 4026 x 25 x 3421 x 21 x 3027 x 17 x 1437 x 37 x 8532 x 34 x 82-957 x 22 x 29
Vekt
3,2 kg1,6 kg1,36 kg0,49 kg
6 kg4,7 kg0,75 kg
FjernkontrollJaJaNeiNeiNeiJaNei
Sving sideveis60° venstre
40° høyre
Automatisk
37° venstre
33° høyre
Automatisk
38° venstre
38° høyre
Automatisk
ManueltManuelt40° opp
2° ned
Automatisk
Manuelt
Sving opp / ned40° opp
2° ned
Automatisk
40° opp
5° ned
Manuell
60° opp
20° ned
Manuell
ManueltManuelt40° opp
2° ned
Automatisk
Nei
StrømforsyningLedning fra veggenLedning fra veggenLedning fra veggenOppladbart batteri
Brukstid 10 timer


Ledning fra veggenLedning fra veggenUSB

Vite mer om andre temaer?

Vi har skrevet lange og gode artikler om andre tema også. Les gjerne mer om:

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *