HMS: Bedre inneklima på jobben

Bedre Inneklima på jobben

Bedre Inneklima på jobben

KONTOR

Ren og trygg luft på kontoret:

– Høyere produktivitet
– Lavere sykefravær
– Høyere trivsel

FRISØR

Ren og trygg luft for frisører:

– Kjemikalier
– Gasser
– VOC

SKOLE OG BARNEHAGE

Godt inneklima er viktig på skolen

– Bedre læring
– Fornøyde lærere
– Fornøyde elever

BYGGEPLASS

Bedre Inneklima på byggeplassen

– Ren og trygg luft
– Riktig luftfuktighet
– God HMS

TRENINGSSENTER

Ren og trygg luft på treningssenteret:

– Høyere ytelse
– Tryggere trening
– Høyere trivsel

VENTEROM

Ren og trygg luft på venterommet:

– Unngå smitte
– Økt trygghet
– Ta vare på pasienter og personell

VERKSTED OG INDUSTRI

Bedre inneklima i industrien

– Tryggere arbeidsmiljø
– Lavere sykefravær
– Bedre produktivitet

STALL

Bedre Inneklima i stallen

– Også hestene trenger ren luft
– Friskere og raskere hester
– Mindre sykdom

Hvorfor bedre inneklima på jobben?

Det er viktig med et godt inneklima på jobben, uansett hva du jobber med. Et godt og riktig inneklima er viktig for arbeidstakere og god økonomi for arbeidsgivere. Et bedre inneklima på jobben bidrar blant annet til et bedre arbeidsmiljø, høyere trivsel, lavere sykefravær, høyere produktivitet og redusert energiforbruk.

Hva er inneklima?

Inneklimaet er en mix av en rekke faktorer. Det er flere ting som påvirker inneklimaet og opplevelsen av det:

  • Temperatur
  • Lyd
  • Lys
  • Luftfuktighet (for fuktig eller for tørt)
  • Lufttrykk
  • Forurensninger i luften (partikler, svevestøv, polen, kjemikalier, VOC)
  • CO2

Ofte er det ikke én ting som er galt, men en kombinasjon av flere faktorer som ikke er optimale.

Hvordan måle inneklima?

Det finnes flere løsninger for å måle kvaliteten på inneklimaet.

Tilbakemeldinger fra ansatte

Tilbakemeldinger fra ansatte kan ofte være en vel så god indikator som vitenskapelige målinger. Typiske tilbakemeldinger er ting som tørre øyne, sår hals, vondt i hodet og generelt lav produktivitet, spesielt sent på dagen. Får du slike tilbakemeldinger så kan det tyde på at inneklimaet ikke er optimalt. For å vite hvilke konkrete tiltak du skal iverksette så kan det være lurt å måle. Ofte viser det seg at det hjelper mye å sørge for riktig luftfuktighet (som er lett å måle) og å sette inn en god luftrenser.

Hvordan kan man få et bedre inneklima på jobben?

Det er mange tiltak som kan settes inn dersom man har et dårlig inneklima på jobben. Som du så over må du forsøke å finne ur hva det er som er galt, og deretter kan vi hjelpe deg med å finne løsninger som gjør dette bedre. Vår erfaring er at de fleste har god kontroll på lys, lyd og temperatur. Det er de litt mer vanskelige tingene folk trenger hjelp til.

Ventilasjonsanlegg er ikke nok

Et godt ventilasjonsanlegg vil hjelpe mye dersom det er renset og rent. Likevel er det ikke nok å ha et ventilasjonsanlegg. Mange forurensninger kommer fra innsiden, og av dem som kommer utenfra er partiklene ofte så små at de ikke fanges opp av filteret i ventilasjonsanlegget. Veldig ofte er det nødvendig med en luftrenser i tillegg til ventilasjonsanlegg. Ventilasjonen vil bytte ut luften, men ikke nødvendigvis sørge for riktig luftfuktighet, så en avfukter eler luftfukter vil også kunne være nyttig, avhengig av sesongen på året.

Partikler, svevestøv, pollen

Bruk luftrenser!
Det finnes mange forskjellige partikler i luften. Partikler klassifiseres ofte etter størrelsen og kan benevnes som PM 2.5, PM 10 og så videre. PM 2.5 betyr at størrelsen på partiklene er ca 2,5 micrometer (0,0025 m). Jo mindre partiklene er, desto farligere er det å puste dem inn. For å fjerne partikler er det mest effektiv å bruke en luftrenser, og vi kan hjelpe deg med å finne riktig luftrenser. Til kontorer, frisørsalonger og venteværelser har vi gode erfaringer med luftrenseren Arida Clean 600.

For tørr luft

Bruk en luftfukter!
Om vinteren er det ofte for tørr luft inne. Jo mer du kjører ventilasjonssystemet jo mer blir luften tørket ut. Kommer du under 30% relativ luftfuktighet vil folk begynne å få tørre øyne, tørre lepper, tørt hår og dere vil oppleve mer gnistring fra statisk elektrisitet. Tørr luft gir også tørre slimhinner, som igjen kan gjøre folk mer utsatte for luftbårne sykdommer so influensa og forkjølelse. Dette så vi spesielt under coronapandemien da det ble anbefalt å holde fuktigheten mellom 40% og 60%.

Fukt, mugg og vond lukt

Bruk en luftavfukter!
Vond lukt, kjellerlukt og mugglukt kommer ofte av mugg som vokser i fuktig miljø. Har du for høy luftfuktighet? Står det møbler tett inn mot kalde yttervegger? Har du en kjeller i nærheten der du ikke har helt kontroll? Muggen trives godt i høy luftfuktighet, så en avfukter vil hjelpe dere her.

Kjemikalier, VOC og gasser i luften

Gasser og kjemikalier i luften kan være både plagsomt og farlig. Ofte er disse bestanddelene så små at de ikke fester seg i et tradisjonelt HEPA-filter. Da finnes det andre løsninger. For å fjerne kjemikalier, VOC og gasser i luften bør du bruke en luftrenser som har en eller flere av følgende funksjoner:

Disse tingene reduserer mengden farlige gasser i luften og gir deg renere og tryggere luft.

Hvordan få et bedre inneklima på jobben?

Vi kan hjelpe deg!
Som du ser er inneklima så mangt. Vi hos Bedre Inneklima AS har spesialisert oss på tre fagfelt:

  • Rense luft med luftrenser
  • Tilsette fukt med luftfukter
  • Fjerne fukt med avfukter

Ta kontakt med oss  på kontaktskjema eller ring 3347 0100 og vi hjelper deg.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *