Avfukter til båt

Tidsur luftavfukter

Meaco Zambezi har innebygget tidsur

Meaco DD8L Zambezi tidsur luftavfukter
Luftavfukteren Meaco DD8L Zambezi har et innebygget tidsur som kan være praktisk om du vil slå avfukteren av og på til faste tider.

Kan du bruke tidsur på luftavfukteren din? Hva gjør du dersom du ønsker å slå avfukteren din av og på til bestemte tider? I denne artikkelen forklarer vi deg hvorfor du ikke skal bruke tidsur på din avfukter, og hva du skal gjøre hvis du likevel må bruke tidsur på avfukteren. Med en god hygrostat er det bedre å la avfukteren stå på hele tiden.

Hvorfor bør du ikke bruke tidsur på avfukter?

Et tidsur slår strømtilførselen av og på til bestemte tider. Luftavfuktere tåler at strømmen blir borte og kommer tilbake igjen, men de liker det ikke. Over tid kan dette gå ut over levetiden til avfukteren. Derfor anbefaler vi at du ikke bruker tidsur på avfukteren.

Dette gjelder spesielt luftavfuktere med tørkerotor. Disse avfuktere har et varmeelement. Når du skal slå av denne avfukteren så går viften noen minutter før den slår seg helt av. Dette er for at varmeelementet skal få tid til å kjøle seg ned. Når tidsuret brått og brutalt slår av strømmen så får ikke varmeelementet tid til å kjøle seg ned på vanlig måte. Om dette skjer en gang eller to så går det bra. Om det skjer hver eneste dag så vil varmeelementet få redusert levetid, og kunne gå i stykker mye tidligere enn forventet. Dette er ingen garantisak. Eksempler på luftavfuktere med tørkerotor er Meaco DD8LMeaco DD8L Zambezi og Arida S9L.

Avfuktere med kompressor er ikke så ømfintlige for disse strømbruddene, men vi anbefaler fortsatt ikke å bruke et tidsur.

Hvorfor ønsker noen å bruke tidsur på avfukteren?

Mange ønsker å bruke et tidsur på sin luftavfukter. Argumentet de  aller fleste bruker er at de skal spare strøm. Dette er en misforståelse. Man sparer ikke strøm ved å slå avfukteren av og på. For å kompensere må avfukteren jobbe enda hardere og lengre når den først får strøm, og dette kompenserer for tiden uten strøm. Det er mye bedre å bruke avfukterens egne hygrostat. Da vil luftavfukteren slå seg av og på i forhold til luftfuktigheten. Vi sammenligner ofte med panelovner for å forklare dette. Det er ingen som bruker tidsur på en panelovn for å spare strøm. Man bruker en termostat, slik at panelovnen selv slår seg av og på for å holde konstant temperatur. På samme måte er det for en luftavfukter. Du skal bruke hygrostaten for å holde konstant luftfuktighet. Dette er bedre for luftavfukteren. Det er også bedre for huset, båten, rommet der avfukteren står, da man unngår de store variasjonene i fuktighet.

Hva skal man gjøre om man likevel ønsker å bruke tidsur på en avfukter?

Det finnes løsninger dersom du likevel ønsker å bruke et tidsur på en avfukter. Et godt argument kan være at man ikke ønsker at den skal gå om natten når man skal sove, dersom man er var for lyd. Løsningen da er å bruke en luftavfukter med innebygget tidsur. Avfukteren Meaco DD8L Zambezi har et innebygget tidsur. Her kan du stille inn starttid og stopptid, slik at avfukteren starter og stopper på disse tidene hver dag. Når den da stopper vil den kjøle seg ned på riktig måte, og du vil få lang levetid på din avfukter. Dette er mye bedre enn å bruke et tidsur på strømforsyningen.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *