Jo, det kan faktisk hende du trenger en luftfukter!
Vi jobber med inneklima hver dag, og har faktisk ganske god greie på både luftfukter og luftavfukter. Støtt og stadig snakker vi med kunder som har lest en artikkel hos “DinSide” som advarer mot luftfukter. Artikkelen har en bastant og kategorisk tittel “Du trenger ikke denne”. Kundene våre blir rådville, og lurer på hvordan de skal forholde seg til dette. Vil vil derfor gi deg vårt syn på det denne artikkelen advarer mot. Les teksten under bildet.
Myte fra 80-tallet
Artikkelen starter med historien så lang tilbake som til 80-tallet. Nå er riktignok artikkelen noen år gammel allerede, men uansett har luftfuktere utviklet seg siden 80-tallet.
Videre henvises det til en rådgiver hos NAAF, som sier at det som regel er nok fuktighet i norske hjem, og at plagene mange erfarer skyldes for mye støv.
Vår kommentar:
Ja, store deler av året er det nok fuktighet i norske hjem, og mange ganger er det også for mye fuktighet. Er det for mye bør man fjerne fukt med en luftavfukter. Men, når det er kaldt om vinteren så er det ofte motsatt. Det er en naturlov som krever at den relative luftfuktigheten synker når kald luft varmes opp. Det får vi ikke gjort noe med. Har du kuldegrader ute og romtemperatur inne så vil luften som kommer inn bli veldig tørr. Mye av dette kan kompenseres ved at man dusjer, tørker klær og puster inne, men i mange tilfeller er ikke dette nok. Da må man tilsette fuktighet med en luftfukter.
Når det gjelder støv så kan det være et problem, også om vinteren. Det ene utelukker ikke det andre. Har man det for tørt må man tilsette fuktighet. Har man for mye støv og forurensninger i luften må man gjøre noe med det. Vi anbefaler hyppig renhold kombinert med en luftrenser for å redusere plagene med mye støv i luften.
Man bør sjekke luftfuktigheten med et hygrometer, opplyser rådgiveren. Her er vi helt enige. Vi anbefaler alle å ha et hygrometer, og følge med på dette. Er det for tørt (under 20-30%RF) bør man tilsette fukt. Er det for høyt (over 55-60%RF) bør man fjerne fukt.
Neste kilde Din Side henviser til sier at man ikke bør bruke luftfukter om man ikke har medisinske grunner til dette.
Vår kommentar:
Vi kan se mange medisinske grunner til å bruke luftfukter. Våre kunder melder tilbake til oss at de har fått bedringer og lindring av mange problemer, som:
- bihulebetennelse
- forkjølelse
- sprekker i lepper og hud
- problemer med tørre øyne
- problemer med luftveier og slimhinner
Dette er tilbakemeldinger som forteller oss at en luftfukter løser mange problemer og gir folk et bedre liv.
Videre opplyses det at man må være påpasselig så man ikke får for mye fukt, da dette kan gi gode forhold for muggsopp.
Vår kommentar:
Ja, dette er vi helt enige i. Vi anbefaler å følge med på hygrometeret, og vi anbefaler å bruke en luftfukter med hygrostat. En hygrostat styrer luftfukteren slik at det ikke blir for mye fuktighet iluften. Jeg vil tro det er her moderne luftfuktere skiller seg fra tidligere modeller man hadde på 80-tallet. Hvis man har en luftfukter som pøser på med fuktighet uten å ta hensyn til hvilke forhold den opererer under så kan det bli et problem. Dagens moderne luftfuktere har hygrostat og gir fuktighet bare om du behøver det.
Elkjøp opplyser deretter at de selger mange luftfuktere om vinteren. Det kan vi godt forstå, siden disse faktisk løser mange menneskers helseproblemer om vinteren. Dog henvises det til at varmepumper gir et bedre inneklima. Vår kommentar: Dette bør Elkjøp presisere bedre. Ja, varmepumper kan fjerne noe støv og på den måten rense luften for de store partiklene, men en varmepumpe påvirker ikke luftfuktigheten på noen annen måte enn noen andre varmekilder Det at kald luft varmes opp gjør at den relative lftfuktigheten synker. Sånn er det bare, uansett om man varmer med varmepumpe, panelovn eller vedovn.
“Høy luftfuktighet vil kunne danne grobunn for vekst av mikrobiologiske organismer som sopp, midd og bakterier….” fortsetter artikkelen. Vår kommentar: Ja, det stemmer, dersom man har før høy luftfuktighet. Nettopp derfor skal man følge med på hygrometeret og bruke en luftfukter med hygrostat.
Neste påstand i artikkelen er:
“Ideell luftfuktighet varierer med sesong: Om vinteren skal relativ luftfukt være mellom 20 og 40 prosent i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (15 til 18 grader) kan luftfukten være opp til 50 prosent. Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60 prosent.”
Vår kommentar:
Ja her er vi helt enige. Likevel vil vi gjerne tilføye noe som artikkelen ikke nevner. Hva om luftfuktigheten faller under de anbefalte 20″ til 40%? Det er her vi mener at en luftfukter er den riktige løsningen.
Tilbake til rådgiveren hos NAFF: Hun sier at en luftfukter ikke er riktig tiltak ved for lav luftfuktighet, men hun sier ingenting om hva som kan være riktig tiltak. Dusjing, matlaging og klestørk kan øke luftfuktigheten, men i mage tilfeller er ikke dette nok. Da må andre tiltak inn, og en luftfukter er det enkleste og tryggeste for folk flest.
Til slutt nevnes en viktig sak, som vi mener de kanskje burde fokusert litt mer på. Det nevnes luftfuktere med vannreservoar som kan gi smitte av legionella.
Vår kommentar:
Dette er sant, men det gjelder bare de ultrasoniske luftfukterene. Ultrasoniske luftfuktere lager små vanndråper som blåses ut i luften. Disse vanndråpene kan spre legionellasmitte dersom du allerede har slike bakterier i hjemmet ditt. Det er svært lite sansynlig, men det kan forekomme. Løsningen her er å være veldig grundig med rengjøringen av luftfukteren. Alternativt kan man velge en luftfukter som ikke blåser ut små anndråper. Evaporative luftfuktere eller luftfuktere som koker opp vannet til varm damp er helt trygge.
Konklusjon:
Mens DinSide kategorisk sier at “Du trenger ikke denne” så vil vi være litt mer nyanserte. Vi vil si at “Det kan godt være du ikke trenger en luftfukter, men det kan også hende at du kan få god nytte av en luftfukter”. Eller for å si det på en annen måte: Jo, det kan hende du trenger en luftfukter.
Forutsetningene er som vi har nevnt tidligere i denne artikkelen:
- bruk luftfukter når det er tørr luft inne om vinteren
- bruk luftfukter med hygrostat som passer på at det ikke blir for fuktig
- kjøp gjerne et hygrometer for å følge med på luftfuktigheten inne hos deg
- bor du et sted der du kan bli utsatt for legionellabakterier så bør du bruke en evaporativ eller dampbasert luftfukter for å være 100% sikker
Er du uenig i våre påstander eller ønsker du å kommentere dette så er du velkommen til å ringe oss på +47 33 47 01 00 eller kontakte oss her.
Synes du det vi har skrevet høres fornuftig ut, så bør du kjøpe en luftfukter idag.