Ukategorisert

Hva er forskjellen på romventilator og miniventilasjon?

Hva er forskjellen på en romventilator og en miniventilasjon? Det finnes flere typer små ventilasjonsanlegg på markedet. Noen kalles for miniventilasjon, noen for romventilator og noen for desentralisert ventilasjon. Hva er forskjellen på disse typene?

Romventilator vs. miniventilasjon, hva er forskjellen?

Egentlig så er det ingen forskjell på miniventilasjon og romventilator. De gjør akkurat den samme jobben. De henger på veggen og bytter ut luften i det ene rommet. «Miniventilasjon» og «romventilator» er bare to forskjellige ord på den samme saken.

Likevel, i denne artikkelen så bruker vi begrepet «miniventilasjon» om systemene som henger på veggen. De som ligger i et rør inne i veggen kaller vi for romventilator.

Utseende og design

Vi skiller altså på hvordan disse ventilasjonsanleggene monteres:

  • Miniventilasjon monteres på innsiden av veggen. Du får altså en «boks» inne i rommet. Denne boksen kan se ut som innedelen på en varmepumpe, og har omtrent den samme størrelsen. Skjult i veggen bak enheten går det ett eller to små tør gjennom veggen for å få luften inn og ut.
  • Romventilator monteres på en litt annen måte. Her er det et vesentlig større hull i veggen. Dette hullet er typisk 160 mm i diameter. I dette hullet går det et rør. Siden dette røret er så stort, så er det plass til vifte og varmeveksler inni røret. Det gjør at innedelen blir mye mindre enn på en miniventilasjon. I prinsippet er det bare spjeldet og litt ekstra som er synlig inne.

Mange synes derfor at en romventilator er penere, fordi den delen som er synlig inne er så mye mindre

Montering

Begge konseptene må monteres på (eller i) veggen. Det må borres hull i veggen, og det må koples til strøm. Det er litt forskjellige monteringsmetoder, men det er omtrent like mye arbeid og samme vanskelighetsgrad. Dette bør derfor ikke være utslagsgivende for valget mellom de to konseptene.

Montering i eksisterende ventil i veggen

Alle disse anleggene må ha ett eller to hull i veggen for å få luften ut og inn. Vi anbefaler å bruke anlegg som har 160 mm hull i veggen. Ønsker du ikke å lage et så stort hull i veggen, så finnes det løsninger der man kan bruke eksisterende lufteventil. Dette kan du gjøre på de fleste miniventilasjon, og du kan også gjøre det på romventilator dersom du velger utgaven som har 100 mm rør. Vi vil likevel presisere at vi anbefaler sterkt å øke diameteren på hullet til 160 mm. Det er litt mer jobb nå, en du får en bedre løsning over tid senere.

Antall hull i veggen

Romventilatorer har ett stort hull i veggen. Dette er typisk 160 mm, men det finnes også spesialmodeller for 100 m.

Miniventilasjon kommer i to utgaver:

  1. Mitsubishi VL-100 har to hull i veggen, ett for luft ut og ett for luft inn
  2. Mitsubishi VL-50 har ett hull i veggen, men røret som går gjennom hullet har to kanaler. Det er en kanal for luft ut og en kanal for luft inn som går parallelt.

Balansert ventilasjon

Med balansert ventilasjon mener vi at det går like mye luft inn som ut. Her er det en forskjell på de to konseptene. Miniventilasjon blåser luft inn og ut samtidig, slik at anlegget er balansert. Romventilator blåser ut i en periode (ofte 60 – 70 sekunder) for så å blåse inn en periode. Denne skiftingen gjør at anlegget over tid er i balanse, men noen ganger vil man ha et lite overtrykk og andre ganger et lite undertrykk. Ofte monterer man to romventilatorer i samme rom, koplet slik at den ene blåser inn mens den andre blåser ut. Så skifter de retning samtidig. Da vil også en romventilator være i perfekt balanse. Arida Venti 160 Wifi er et godt eksempel på en romventilator der to enheter kan snakke sammen trådløst. (LINK TIL PRODUKT)

Forskjellig varmeveksler

Begge konseptene bytter ut luften, og tar vare på mesteparten av varmen i luften. Det er forskjellig virkningsgrader på de forskjellige modellene, men veldig grovt sett så er det ikke noen enorme forskjeller som gir store praktisk betydning. Likevel er det en vesentlig forskjell i oppbygningen av varmeveksleren.

Romventilator har ofte en keramisk varmeveksler, som er en robust, effektiv og varig løsning. Miniventilasjon har ofte en papirbasert løsning, som kalles Lossnay.

Denne Lossnaykjernen er effektiv, men den kan også være ømfintlig. Siden den er laget av papir så kan den bli skadet av kondens fra store temperaturforskjeller. Derfor er det ikke anbefalt å bruke miniventilasjon med Lossnay varmeveksler under 10 kundegrader.

Slik monterer du romventilator i veggen

Slik monterer du miniventilasjon på veggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *