Miniventilasjon og kuldegrader
Mitsubishi miniventilasjon VL-100 og VL-50 bør ikke brukes i kulde kaldere enn minus 10 °C. Hvorfor er det slik?
Hvorfor ikke bruke miniventilasjon når det er kaldt
Under minus 10°C skal man ikke bruke miniventilasjon
I følge bruksanvisningen til VL-100 må enheten stanses ved lav temperatur eller lav luftfuktighet. Hva kan skades, og hvorfor?
For å hindre at Lossnay-kjernen fryser eller skades må enheten stanses dersom utetemperaturen faller til under -10 °C og rommets luftfuktighet øker til over 40 %. Det er en viss fare for at en kryssveksler kan fryse (både aluminium og papir). På et større anlegg vil anlegget kjøre by-pass avriming. Denne mulighet har du ikke på miniventilasjon. Vår erfaring er at nordisk kald uteluft og tørr inneluft ikke fryser til veksleren. Hvis det skulle skje er det greit å avtine ved å stoppe ventilasjonen. (NB! Pass på vanndrypp fra aggregatet ved avtining hvis den har fryst).
Merk at dette kun er et problem dersom det både er veldig kaldt ute (kaldere enn minus 10) og samtidig er veldig fuktig inne (over 40% relativ luftfuktighet). I praksis vil ikke dette skje ved normal bruk. Når det er så kaldt ute, og man har normal temperatur inne, så vil luften inne bli veldig tørr. Dette er grunnen til at mange bruker en luftfukter om vinteren. Nettopp for å få nok luftfuktighet inne. Likevel så er dette noe du bør tenke på. Dersom du har høy luftfuktighet inne om vinteren, og det er svært kaldt ute, så bør du slå av din Mitsubishi miniventilasjon.