Avfukter for alle formål

Fjerne fukt i kjeller

Hvordan fjerne fukt i kjeller

Det å oppgradere kjelleren til en koselig og funksjonell kjellerstue kan være en fantastisk måte å utnytte ekstra plass i hjemmet ditt. Men før du kan nyte alle fordelene med en kjellerstue, er det viktig å håndtere fuktighetsproblemer som kan føre til ubehag og skader. Her er noen effektive tips for å fjerne fuktighet i kjelleren og skape den perfekte kjellerstuen:

 1. Bruk av luftavfukter: En luftavfukter er en uvurderlig investering for å bekjempe fuktighet i kjelleren. Velg en modell som passer størrelsen på rommet og har tilstrekkelig kapasitet til å håndtere fuktigheten effektivt.Plasser luftavfukteren på et sentralt sted i kjelleren, gjerne nær områder med høy fuktighet. Sørg for god luftsirkulasjon rundt enheten for optimal effekt.
 2. Reduser kilden til fukten: Undersøk kjelleren for eventuelle lekkasjer og sørg for at den er tilstrekkelig vanntett. Dette kan innebære å reparere sprekker i vegger eller gulv, installere dreneringssystemer eller forbedre ventilasjonen.
 3. Unngå å tørke klær inne: Unngå å tørke klær inne i kjelleren, da dette kan øke luftfuktigheten betydelig. Bruk heller tørkesnor utendørs eller en tørketrommel med utlufting til det fri.
 4. Hold kjelleren ren og tørr: Hold kjelleren ryddig og fri for fuktighetsabsorberende materialer som tekstiler, papir og tre. Dette reduserer risikoen for mugg- og fuktighetsskader.

Ved å følge disse tipsene kan du effektivt fjerne fuktighet i kjelleren og skape en komfortabel og innbydende kjellerstue hvor du og din familie kan nyte tid sammen. Med riktig planlegging og vedlikehold kan kjelleren bli et verdifullt tillegg til hjemmet ditt.

Luftavfukter i kjeller og kjellerstue. Velg riktig avfukter.

Kjeller og kjellerstue er stedene der de fleste trenger en luftavfukter. Her er det ofte mye fuktighet som kommer inn gjennom vegger og gulv på grunn av dårlig drenering. Her vil det hjelpe å drenere, men det er ofte en dyr og komplisert jobb som utsettes i det lengste. En god drenering vil heller ikke løse problemet helt. En kjeller som ligger under bakken vil om sommeren være kjøligere enn uteluften. Når varm fuktig uteluft kommer inn via ventilasjonen og treffer de kalde veggene, så vil fuktigheten kondensere. Mer ventilasjon og lufting vil bare slippe inn mer varm og fuktig luft. Dette vil derfor kunne gjøre det verre. Tenk bare på hvordan det er når du tar en kald flaske med brus ut fra kjøleskapet og setter den ut i sommervarmen. Da kondenserer fuktigheten i lufta og legger seg som vann på flasken. Det er det samme som skjer på vegger og gulv i kjelleren din. For å ta vare på din helse og dine eiendeler bør du bruke en avfukter selv om du har drenert godt. Mye av fuktigheten kommer innenfra. Se gjerne filmen over som forklarer saken.

Lufting er altså ikke nødvendigvis løsningen. Det beste er å sette inn en luftavfukter.

Ved bruk av luftavfukter i kjelleren vil man få et bedre inneklima. Man kan bruke kjelleren mer som oppholdsrom, og man vil få mindre kjellerlukt. Kjellerlukt skyldes som regel mugg, og det bør man ikke ha inne. Redusert fuktighet gir redusert mugg. Kjeller brukes ofte til oppbevaring og lagring, og det du lagrer der vil du beholde best mulig. Du vil helst ikke ha mugglukt, kjellerlukt, jordslag eller fuktskader. Bruk en luftavfukter for å ta vare på helse og verdier. Hvilken avfukter skal du velge?

Hvordan velge riktig avfukter til kjeller?

Vi kan avfuktere, og vet nøyaktig hvilken avfukter du trenger for å redusere fuktproblematikken hos deg.

Dersom din kjeller eller kjellerstue er oppvarmet

Oppvarmet slik at du holder en normal innetemperatur på rundt 20 grader, så vil vi anbefale en god avfukter med kompressor. Eksempler på dette kan være Meaco Arete 12L eller Meaco Arete 20L. Disse tørker effektivt i 10 til 25 grader, og er svært billige i bruk. Ønsker du luftrensing i tillegg så kan du sette inn et HEPA-filter.

Husk å ha dørene mellom rommene åpne.

Dersom din kjeller IKKE er oppvarmet

Uten oppvarming holder den antagelig 5-10 grader om vinteren, og kanskje helt ned mot null. Da er det viktig å bruke riktig avfukter. En billig kompressorbasert luftavfukter vil ikke gi deg god nok effekt. Selv om de på papiret fungerer helt ned til 5 grader, så er effekten under 15 grader så liten at det nesten er bortkastet. Kjøp heller en luftavfukter med tørkerotor (sorpsjonsavfukter).

 • Kjøp Meaco DD8L Junior om du ikke trenger luftrensing, men heller vil ha en lavere pris. Den er god nok til ubebodde kjellere.
 • Kjøp Meaco DD8L Standard om du ønsker luftrensing i tillegg. Denne vil hjelpe til med å fjerne lukt, og det er det ofte behov for i en gammel kjeller eller kjellerstue.
 • Kjøp Arida S9L om du bruker kjelleren mye og ønsker det beste for deg og ditt inneklima. Den har mange smarte funksjoner og den beste luftrensingen (HEPA-filter) som finnes på denne type avfuktere.

Les mer om avfukter i krypkjeller og loft.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Kommentarer fra lesere:

 1. Jørgen sier:

  Je har en nyoppusset kjeller, uisolert gulv og nydrenert med 10cm xps ute og 5cm glava inne. Det er noen soverom og kjellerstue, jeg har også installert varmepumpe, den står på 20grader hele året. Rundt mars månede 2 år på rad kommer det en lukt, og store deler av kjelleren blir fuktig. Ingen dugg eller dårlig luft på vinteren. Det er Lufteluker på alle soverom og kjellerstue, de står åpne hele året. Hvis jeg setter inn en avfukter, som går hele sommerhalvåret, skal da luftelukene strupes?

  1. Avatar photo Henrik sier:

   Hei Jørgen,

   Ja – dersom du avfukter kjelleren anbefaler vi at du stenger luftelukene slik at du ikke trekker fuktig luft inn.
   Ved fare for radon må du holde øye på radonnivåene og utføre tiltak ved behov.

   Med vennlig hilsen,
   Henrik
   Bedre Inneklima AS

 2. Kaia Lie sier:

  Hei!

  Jeg har fått anbefalt en rotasjonsavfukter til min råkjeller for å minske fukt i etasjeskillet og eventuelt fukt på gulvet. Jeg har ikke helt skjønt hva en rotasjonsavfukter er? Huset står delvis på fjell og er ikke drenert, takstmannen mente vi kunne unngå å drenere, ved å sette inn en avfukter. Vi bruker den kun til oppbevaring og vaskerom.

  Mvh Kaia

  1. Avatar photo Henrik sier:

   Hei,

   En rotasjonsavfukter, også kjent som en roterende avfukter, er en type avfukter som bruker en vifte i kombinasjon med en tørkerotor for å fjerne fuktighet fra luften. Den fungerer ved å trekke inn fuktig luft, som passerer et varmeelement og en perforert overflate, hvor fuktigheten samles og deretter blåses ut eller kondenseres til flytende vann.

   Rotasjonsavfuktere er spesielt effektive i områder med høyt fuktighetsnivå, som for eksempel kjellere eller områder med dårlig ventilasjon. De er også egnet for kaldere omgivelser, siden de ikke fryser til is like lett som tradisjonelle kompressoravfuktere.

   Det høres ut som om en rotasjonsavfukter kan være et godt valg for din råkjeller, spesielt hvis du ønsker å unngå å måtte drenere. Det kan bidra til å redusere fuktigheten i luften og dermed minske risikoen for fuktrelaterte problemer som mugg og råte.
   Avfuktere med sorpsjon for frittstående plassering finner du her: https://bedre-inneklima.no/kategori/luftavfukter/torkerotor/.
   Avfuktere med sorpsjon for fast montering finner du her: https://bedre-inneklima.no/kategori/luftavfukter/sorpsjon/.

   Kontakt oss gjerne dersom vi kan bistå deg med noe.

   Med vennlig hilsen,
   Henrik
   Bedre Inneklima AS

 3. Bjørn Marius Myrvold sier:

  Hei. Vi har gjort om kjeller fra oppbevaring og vaskerom til soverom og bad. Vi har avtrekksvifte på badet, og luftavfukter og friskluftsventil på soverommet. Vi slår av avfukteren om natten på grunn av støy. Kjelleren er stort sett under bakken, og temperaturen holdes på ca. 20°c. Skal friskluftsventilen stå åpen hele døgnet? Hele året? Uansett utetemperatur?

  1. Avatar photo Jarle sier:

   Heisann,
   Jeg vil anbefale å ha ventilen åpen hele tiden dersom det er et soverom. Dette er for å få friskluft inn, og få radon ut (i tilfelle det er problem med radon i dette området). Om vinteren så vil den åpne ventilen hjelpe til med å tørke luften inne. Om sommeren så vil den åpne ventilen gjøre at det blir fuktigere inne. Da er det bra med en avfukter, som du allerede har der.
   Hilsen Jarle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *