Leilighet

Riktig luftfuktighet i leilighet

Hva er riktig luftfuktighet i en leilighet?

… og hvordan bør man bruke en avfukter med hygrostat?
Vi får ofte spørsmål om hva som er riktig luftfuktighet i en kjeller. Mange lurer også på hvordan man skal bruke avfukteren så den bruker minst mulig strøm. Skal man slå avfukteren av og på etter behov?

Spørsmål fra kunde:

” Hei! Bor i kjellerleilighet og har investert i en Meaco luftavfukter. Når jeg skrur den av og skrur på igjen viser den 72. Vil det si at det er 72% luftfuktighet i leiligheten før den starter opp? Hva kan den stå på for å starte opp automatisk, hva er anbefalt ift strøm osv? Har en gutt med astma, og kjenner symptomer selv ved at leiligheten har tungt luft, ting er fuktig. Rett og slett rått. Fant mugg i gangen, som nå er vasket bort og ikke kommet tilbake foreløpig. Vinduer som er fuktige på morgenen. Denne luftavfukteren er siste utvei, men tror nok det er mer omfattende her enn at en avfukter vil hjelpe nok? “

Vårt svar på dette er:

Hvis luftavfukteren viser 72, så betyr det at du har 72% relativ luftfuktighet i rommet. Du bør la den få kjøre viften en liten stund før du leser av, slik at den får en riktig måling. Hvis den etter noen få minutter fortsatt viser 72, så betyr det at du har 72% luftfuktighet. Hvis du virkelig har 72% luftfuktighet, så har du det alt for fuktig. Muggen begynner å vokse ved 60%, så du bør absolutt bruke en luftavfukter. Jeg vil anbefale deg å ha avfukteren på hele tiden. Ikke slå den av og på. La den styre seg selv for når den skal tørke og når den skal hvile. Sett hygrostaten på 50% (Bruk knappene pil opp og pil ned). Da vil avfukteren tørke luften til du kommer ned på 50% relativ luftfuktighet. Deretter vi den slå seg av, og på for å holde fuktigheten konstant rundt 50%. Dette er bedre enn å selv slå den av og på.

Selv om mange tror at de sparer strøm ved å slå avfukteren av og på selv, så er dette helt marginalt. Det vil være bedre både for avfukteren og leiligheten at luftfuktigheten holdes noenlunde konstant. De aller fleste luftavfuktere er utstyrt med en hygrostat som gjør at avfukteren slår seg av og på selv for å holde en konstant fuktighet inne. (På samme måte som en panelovn har en termostat, så har en avfukter en hygrostat.)

Hvilken fuktighet bør man holde innendørs?

Som en generell anbefaling vil vi at du setter hygrostaten på avfukteren på 45-50%. Ved 50% har du god sikkerhet mot mugg, som trives fra 60% luftfuktighet. Avfukteren kan klare å få det enda tørrere enn dette, men det er som regel ikke nødvendig. Da vil du bruke unødig mye strøm, uten at du får det nevneverdig bedre. Det er ikke nødvendigvis best å få det tørrest mulig.

Har du flere spørsmål?
Lurer du på noe mer, så kan du gjerne lese flere av våre blogginnlegg her. Du kan også ringe en av våre dyktige spesialister på luftavfuktere på telefon 33470100. Nederst ser du også et lite utvalg av avfuktere som passer til en typisk leilighet.

Hva er riktig luftfuktighet i leilighet?

Les hva Meaco skriver

Meaco er en britisk produsent av luftavfuktere. Les her hva de skriver om luftavfuktere (engelsk).

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *