Avfukter for alle formål

Hvorfor avfukter om sommeren?

Hvorfor bruke avfukter om sommeren?

Hvorfor bruke avfukter om sommeren?

Om sommeren er det varmt og godt, og de færreste tenker på fuktighet, mugg og råte da. Den varme tørre luften løser problemene for deg. Dette tenker i alle fall mange, men er det virkelig sånn? Vi forklarer deg hvordan det henger sammen, og hvorfor det faktisk er viktig å bruke en luftavfukter om sommeren.

Varm luft inneholder mye vann

Varm luft kan føles tørr, og den varme luften kan ha en lav relativ fuktighet. Likevel inneholder den varme luften mye vann. Lav relativ fuktighet betyr at luften inneholder lite vann i forhold til hvor mye vann den kan inneholde ved den temperaturen. Kald luft kan ikke holde på så mye fuktighet.

Varm luft kommer inn i boligen din

På sommeren har vi ventiler åpne. Vi har vinduer på gløtt eller på vidt gap. Vi lufter mye og vi koser oss i varmen. Det som skjer da er at den deilige varme og fuktige luften fra utsiden kommer inn i boligen din.

Den varme luften treffer en kald overflate

Du har sikkert hatt en flaske eller et glass med kald drikke stående fremme i varmen. Da ser du at det legger seg dugg på utsiden av glasset. Dette er kondens fra fuktig luft som treffer en kald overflate. Akkurat sånn er det i din bolig også. Den varme luften tar med seg fuktighet inn, og når denne fuktigheten treffer en kald flate så kondenserer fuktigheten der. En slik kald flate kan være en kaldt kjeller under bakkenivå. Det kan være en kald vegg inn mot den kjølige bakgården. Det kan være gulvet ned mot bakken. Alle steder so er endel kaldere enn den varme luften som kommer inn vil kunne være steder der fuktigheten kondenserer. Dette er steder der muggen trives, og trives muggen så gror den og sender ut muggsporer. Disse muggsporene vil du absolutt ikke ha for mange av i boligen din.

Disse kalde flatene er ofte steder der du ikke er så ofte, og der du ikke får hold dette under oppsikt. Derfor blir der også så som så med rengjøringen der, og muggen trives enda bedre. Vi snakker typisk om kald kjeller, bak en sofa på en nordvegg, eller inn mot bakgården, inn mot den kalde murveggen som står i forbindelse med bakken.

Hva kan du gjøre? Bruk avfukter om sommeren!

Det er mange ting du kan gjøre for å jobbe mot dette. Du kan ikke endre naturlovene, og varm fuktig luft vil alltid kondensere på en kald overflate, men du kan gjøre tiltak for å begrense dette. Her er noen tips:

  1. Luft mindre, spesielt i kjeller og kalde rom. Ikke slipp inn med varm fuktig luft enn nødvendig. Steng ventiler som ikke må være åpne.
  2. Øke temperaturen inne, slik at temperaturforskjellen ikke blir så stor. Dette vil hjelpe, men i praksis er det ikke det du ønsker. Du vil ikke bruke strøm på å varme opp boligen om sommeren.
  3. Bruk en avfukter om sommeren. Luftavfukteren vil fjerne fuktighet fra luften før den rekker å kondensere på veggene.
  4. Vær nøye med rengjøringen. Muggen trives ikke der det er rent og den rekker ikke å gro til farlige nivåer dersom du hele tiden holder den i sjakk.

Vil du lese mer om avfukter om sommeren?

NRK.no har skrevet en informativ artikkel om at du ikke skal lufte i kjelleren om sommeren. NRK.no sier følgende:

Nå bør du ikke lufte i kjelleren. Benytter du hetebølgen til å lufte ut i kjeller og kjellerhybel? Hold vinduene lukket, nå er det drømmetid for muggsoppen. Sitat: NRK.no

 

NRK anbefaler: Avfukter om sommeren

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *