Ord og uttrykk

Ord og begreper om fuktighet

Hva betyr ordene?

Hva betyr ordene? Ord og begreper om fuktighet og inneklima.

Alle fag har sin terminologi. Når man snakker om inneklima, fukt og luftfuktighet så kommer man borti mange begreper, ord og uttrykk. Her har du en liste over de vanligste begrepene, og en liten forklaring på hva de betyr. Kontakt oss gjerne om det er flere ord du mener burde stå på denne listen.

Luftfuktighet:

Dette er vann som er i luften. Det er helt vanlig ferskvann som “er oppløst” i luften og som “svever” rundt i luften. Luftfuktighet kan måles. Da måler man hvor mye vann det er i luften. Dette kan måles som absolutt luftfuktighet eller som relativ luftfuktighet. Se mer om det nedenfor.

Absolutt luftfuktighet:

Absolutt luftfuktighet sier hvor mye vann det er i luften, målt i gram pr kg luft. For vanlig privat bruk betyr ikke dette tallet så mye. Se heller relativ luftfuktighet.

Relativ luftfuktighet (RH):

Relativ luftfuktighet sier hvor mye vann det er i luften i forhold til (relatert til) hvor mye vann luften kan holde på ved denne temperaturen. Dette måles i prosent (%). Luftens evne til å holde på fuktighet er veldig avhengig av temperatur. Ved 20 grader Celcius kan luften holde på 14,5 gram vann pr kg luft. Blir det mer fuktighet enn dette så vil vannet kondensere og bli flytende (det regner). Dersom luften ved 20 grader kun inneholder drøyt 7 gram vann pr kg luft, så er den relative luftfuktigheten på 50% (7/14 = 1/2 = 50%). det vil si at når den relative luftfuktigheten er 50%, så inneholder luften 50% av det vannet den kan klare ved denne temperaturen.

Når temperaturen stiger, så stiger også luftens evne til å holde på vannet. Har man 20 grader og 50% relativ luftfuktighet, og deretter varmer denne luften opp til ca 23 grader så synker den relative fuktigheten til 40%. Det er ikke fordi vannet har blitt borte. Det er akkurat like mye vann der, men sett i forhold til hvor mye vann luften kan holde på ved denne temperaturen, så er andelen mindre. Senker man temperaturen igjen til 20 grader, så stiger fuktigheten igjen til 50%.

Spesielt interesserte bør lese om Mollierdiagram.

RH eller RF:

RH er forkortelse for det engelske begrepet “Relative Humidity” = relativ luftfuktighet. Noen bruker også den norske forkortelsen RF = Relativ fuktighet.

Mollierdiagram:

Hva betyr ordene som beskriver fuktighet og inneklima?

Hva betyr ordene som beskriver fuktighet og inneklima?

Et Mollierediagram er at diagram som viser hvor mye fuktighet luften kan holde på ved forskjellige temperaturer. Ønsker du å virkelig forstå luftfuktighet så bør du bruke litt tid på å studere dette diagrammet. Bildet viser et slikt diagram.

Hva betyr ordene som beskriver fuktighet og inneklima?

Hygrometer:

Et hygrometer er et måleinstrument som måler hvor mye fuktighet som er i luften. Hygrometeret viser som regel relativ luftfuktighet (målt i %). Et godt hygrometer koster mye penger, men man kan også få dem ganske billige, men da skal man ikke stole 100% på dem.

Hygrostat:

En hygrostat er en innretning i en maskin (for eksempel en avfukter eller en luftfukter) som måler luftfuktigheten og slår maskinen av og på i forhold til dette. Har man stilt inn hygrostaten på 40% RH så vil avfukteren jobbe dersom der er mer enn 40% RH, og den vil gå til ro dersom det er mindre enn 40% RH. En hygrostat styrer en luftavfukter på samme måte som en termostat styrer en varmeovn.

Avfukter / luftavfukter:

En avfukter er en maskin som fjerner fuktighet fra luften. Dette kan gjøres på flere måter. Her kan du lese om hvordan en luftavfukter virker.

Luftfukter / befukter:

En luftfukter er en maskin som tilsetter fuktighet til luften, altså det motsatte av en avfukter. Her kan du lese mer om luftfukter.

Luftavfukter med kompressor:

En luftavfukter med kompressor virker på samme måte som en kjøleskap. Kompressoren lager en kald flate inne i avfukteren. Varm fuktig luft blåses over denne kalde flaten, og vannet i den varme luften kondenserer til flytende vann når det treffer denne kalde flaten. Kompressorbaserte avfuktere er billige og robuste, men de krever en relativt høy temperatur i luften for å være effektive. Anbefales normalt i temperaturer over 15 grader. Eksempel.

Avfukter med tørkerotor:

En avfukter med tørkerotor er mer avansert enn en kompressorbasert avfukter. Tørkerotoren inneholder et stoff som tar til seg fuktighet ved lav temperatur og gir den fra seg ven høy temperatur. Luften passerer gjennom tørkerotoren, så tørkerotoren kan fjerne fuktighet fra luften. I en annen del av avfukteren varmes tørkerotoren opp slik at fuktigheten fjernes og kan ledes ut av apparatet. En avfukter med tørkerotor er dyrere enn en med kompressor, men den fungerer bedre i lavere temperaturer og den er mer stillegående. Eksempel.

Avfukter med Peltier:

En peltierbasert avfukter jobber på noenlunde samme prinsipp som en kompressorbasert avfukter. Det lages en kald flate der vannet i luften kondenserer. Fordelen med pertierelementet er at det krevet veldig lite strøm (kan også brukes på 12 Volt), men effekten er liten og det kreves veldig høy temperatur i luften for at det skal virke. Populær i Asia, men liten effekt hos oss i nordeuropa. Siden den er så lite effektiv har vi valgt å slutte å selge denne typen avfukter.

Ultrasonisk luftfukter:

En ultrasonisk luftfukter er et apparat som tilsetter fuktighet til luften. Luftfukteren har en liten metallplate som vibrerer veldig raskt (ultrasonisk = raskere enn lyden). Små vanndråper ristes da løs fra vannoverflaten og blir til en kald tåke. Dette vannet blåses deretter ut i rommet. Tåken ser ut som varm damp fra en vannkoker, men den er helt kald. Mange synes det er fasinerende å ta på slik kald vanndamp.

Ionisering:

Veldig mange apparater for inneklima har ionisering, men nesten ingen forstår hva det er..
En ionegenerator er en liten “dings” som sender ut negative ioner. Negative ioner er elektriske ladede atomer. Les mer på Wikipedia.
Bitte små støvpartikler i luften er som regel positivt ladet. Når ioniseringen fra din maskin sender ut negative ioner, så gjør dette at positivt og negativt binder seg sammen. Dette gjør at de små partiklene av svevestøv binder seg sammen og blir større og større. Til slutt blir de så store og tunge at de faller ned og blir liggende på gulvet eller blir fanget opp av luftfilteret i din maskin. Ioniseringen kan hverken fjerne eller tilsette støv. Ioniseringen gjør at du får noen store støvpartikler istedenfor mange små støvpartikler. Det er de små støvpartiklene som er farlige, så på den måten er ioniseringen med på å rense luften. Ioniseringen kan også fjerne lukt, og er derfor veldig populær i båten for å redusere båtlukt. Ionisering er litt omstridt, og mens noen mener det virker veldig bra hevder andre at det er humbug. Les mer om ionisering her.

HEPA-filter:

Et HEPA-filter er et luftfilter som brukes til å rense luften. Det er klare definisjoner på hvilke kriterier som skal møtes for å være et HEPA-filter. Les mer her.
Et HEPA-filer er et mekanisk filter. Det vil si at det fanger de partiklene som er for store til å passere gjennom åpningene på filteret. Det er meget effektivt for partikler som er større enn 0.3 µm (0,3 tusenedels millimeter), men de aller minste partiklene slipper igjennom. HEPA brukes i mange forskjellige luftrensere, ventilasjonsanlegg og pollenfilter i biler. I det siste har det også blitt vanlig å ha et HEPA-filter i en avfukter.

Kullfilter:

Et kullfilter eller karbonfilter er et filter laget av kull eller karbon. I denne sammenheng sidestilles kull og karbon. Kullfilteret fjerner lukter og kjemikalier (VOC) fra luften.

SEFF-filter:

SEFF står for statisk elektrisk film filter. SEFF fanger partikler ved å bruke statisk elsktrisitet. Filteret klarer å fange partikler som er mindre enn det et HEPA-filter klarer. SEFF er patentert og brukes blant annet i luftrenseren Meaco AirVax (utgått).

HPP-filter:

Et HPP-filter er et elektrostatisk filter. Det fjerner forurensninger i luften ved hjelp av statisk elektrisitet. Fordelen med slike filter er at de ikke behøver å byttes, men kan rengjøres og brukes igjen og igjen. Les mer om HPP-filter her.

aerOHeal

aerOHeal er et system som bruker UV-lys og titandioksid i kombinasjon for å lage hydroksyler. Disse hydroksylene renser luften for uønskede kjemikalier (VOC) og lukter.

Hva betyr ordene? Hvordan er terminologien for luftfuktighet og inneklima?

Hva betyr ordene? Nå har du lært mer om hva ordene betyr. Er det noen ord du fortsatt lurer på betydningen av, så kontakt oss gjerne så oppdaterer vi listen.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Kommentarer fra lesere:

 1. Monica sier:

  Hei! Skulle gjerne hatt råd og hjelp til hvilken luftrenser som er best for noen som er nærmest dødlig allergisk mot muggsopp og andre småpartikler i lufta som irriterer lungene.
  Hva anbefaler du? Takk for svar

  1. Avatar photo Jarle sier:

   Heisan,
   Til de som har de største problemene vil vi anbefale å kjøpe en Arida Clean 600. Det er den beste luftrenseren vi har. Den har de fleste rensemetoder i kombinasjon, og tar derfor de aller fleste allergener. Du finner den her: https://bedre-inneklima.no/produkt/arida-clean-600/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *