Avfukter for alle formål

Hvordan virker en avfukter?

Hvordan virker en avfukter? På dagens marked finner du mange forskjellige luftavfuktere, teknologier og funksjoner. I denne artikkelen vil vi derfor se på hvordan de tre vanligste avfuktere virker:

Hvordan virker en avfukter med kompressor?

Den vanligste typen avfukter er luftavfukter med kompressor. Denne kompressoren er i prinsippet samme type kompressor som du finner i kjøleskap, frysebokser og varmepumper. Kompressoren lager en kald flate inne i avfukteren. Den varme luften fra rommet utenfor avfukteren blåses gjennom avfukteren. Når denne varme luften treffer den kalde flaten inne i avfukteren så vil fuktigheten kondensere til vann. Vannet renner ned i en beholder, eller du kan kople til en slange og lede vannet til et avløp.

Avfuktere med kompressor har følgende fordeler:

 • billig i drift over 15 grader
 • billig i innkjøp
 • lavt strømforbruk
 • god tørkeeffekt i vanlig romtemperatur

Hvordan virker en avfukter med tørkerotor?

Luftavfukter med tørkerotor er litt spesiell. Her er det ingen kompressor. Luften som suges fra rommet passerer gjennom en skive (rotor). Denne rotoren har veldig mange små hull, så rotoren får stor overflate. Denne er laget av et materiale som suger til seg fuktighet fra luften. Dette kalles ofte “Silika gel” eller “Zeolitt”. Når luften passerer tar Zeolitten til seg fuktighet fra luften, og den tørre luften blåses tilbake til rommet.

Tørkerotoren roterer sakte rundt, og tar med seg fuktigheten til en annen del av avfukteren. Her sitter det et lite varmeelement som varmer opp Zeolitten. Når denne blir varm frigjøres fuktigheten, og dette blåses inn i en kondensator. Her går den fuktige luften over til flytende vann. Dette vannet ledes deretter ned til en vannbeholder, eller ut av apparatet via en slange.

Avfukter med tørkerotor har følgende fordeler:

 • god tørk i alle temperaturer over null grader
 • lav vekt
 • lavt lydnivå

Hvordan virker en avfukter med sorpsjon (adsorpsjonsavfukter)?

En luftavfukter med sorpsjon (kalles også: adsorpsjonsavfukter eller rotoravfukter) fungerer litt på samme måte som ovenfor nevnte tørkerotor. Den har samme type rotor med silica gel eller zeolitt, men istedenfor at fuktigheten blåses inn i en kondensator så blåses den rett ut av bygningen, og ut i friluft. Det må altså gå en slange fra avfukteren og ut gjennom veggen.  Det betyr at fuktigheten ikke gjøres om til vann, og du har ikke noe beholder som skal tømmes eller vann som skal dreneres til sluk.

Avfuktere med tørkerotor har følgende fordeler:

 • kan brukes i alle temperaturer, også i kuldegrader
 • gir ikke flytende vann, kun fuktig luft som blåses ut av bygget / båten / bobilen
 • ofte av industriell kvalitet som tåler kontinuerlig bruk i mange år
 • som regel fastmontert står ikke i veien
 • kan plasseres i et annet rom enn det som skal tørkes

Fastmontert sorpsjonsavfukter

Dette mener vi er den beste løsningen. Her kan du tørke båten hele året, uten å bekymre deg for om det blir frost om vinteren. Avfukteren står trygt og godt skrudd fast et egnet sted i båten, og fuktigheten blåses direkte ut av båten i form av fuktig luft.

Luftavfuktere med sorpsjon er av god kvalitet som varer lenge, og som følger båten. Avfukteren er laget for å arbeide uten mye vedlikehold, og er hygrostatstyrt. I praksis kan du montere en ekstern hygrostat til en annen plass i båten hvor avfukteren skal måle og regulere effekten fra. En slik investering gir deg en god pris når du skal selge båten, da båten er tørr og velholdt. I tillegg vil gjenstander som puter, ledninger, elektronikk, tau, klær og sengetøy lagres i bedre omgivelser, og på sikt forlenge holdbarheten.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *