Luftfukter

Hvorfor bruker man luftfukter?

NÅR BØR MAN BRUKE LUFTFUKTER?

Hvorfor bruker man luftfukter? En luftfukter tilsetter fuktighet til luften, og øker den relative luftfuktigheten (RH). Den relative luftfuktigheten er avhengig av temperatur. Når temperaturen stiger faller den relative luftfuktigheten. Derfor blir det ofte tørr luft inne om vinteren.

Om vinteren er det kaldt ute, og varmt inne. Når kaldt uteluft på minus 10ºC kommer inn og varmes opp til pluss 20ºC faller luftfuktigheten dramatisk, bare på grunn av at temperaturen øker. Derfor brukes en luftfukter om vinteren for å kompensere for dette.

Hvorfor bruker man luftfukter?

For lav luftfuktighet innendørs kan gi mange plager og problemer:

– huden blir tørr
– lepper blir tørre
– tørre øyne
– tørre slimhinner
– negler og hår sprekker og knekker
– sprekker i treverk som parkettgulv, lister og møbler

En luftfukter kan redusere disse problemene. En luftfukter kan også gjøre at luften føles bedre å puste i, og kan lindre ved forkjølelse og andre sykdommer.

De fleste luftfuktere på markedet idag er ultrasoniske luftfuktere. Inne i maskinen ligger det en liten metallplate som vibrerer veldig raskt. Dette gjør at veldig små vannpartikler rives løs fra overflaten og blåses ut i rommet som en tåke. Denne teknologien er helt ufarlig og gir ikke varmt stillestående vann som kan gi grobunn for bakterier.

Luftfukter er et vinterprodukt

Mens en luftavfukter brukes mest på vår, sommer og høst, så brukes en luftfukter bare om vinteren. Om vinteren er luften som regel veldig tørr. Selv om det kan være høy relativ fuktighet, så er den absolutte fuktigheten veldig lav. Les mer om forskjellen på relativ og absolutt fuktighet her. Når denne tørre luften kommer inn i våre boliger, og varmes opp, så synker den relative luftfuktigheten enda mer, og det kan bli for tørt.

Kan det bli for tørt inne?

Ja, det kan bli for tørt. Når det blir veldig tørr luft så vil treverk krympe og det vil kunne sprekke opp. Møbler av treverk vil kunne sprekke og parketten din vil kunne sprekke. Parkettleverandørene vil kunne opplyse om hvor lav fuktighet din parkett tåler, men generelt vil vi si at fuktigheten i alle fall ikke skal under 20% RH. Listverk, panel og andre bygningsartikler vil også krympe og sprekke.

Er det helseskadelig å ha det for tørt?

Nei, vi mener at det ikke er direkte helsefarlig å ha det for tørt. Likevel påvirker for tørr luft kroppen din og helsen din. For tørr luft vil gi tørre øyne, tørre slimhinner og tørr og sprukken hud, hår og negler. For tørr luft kan også føre til at man blir litt mer utsatt for sykdommer som for eksempel forkjølelse. Lav luftfuktighet kan også gi ekstra plager for allergikere og astmatikere. Så direkte helsefarlig er det ikke, men du får likevel en god helsegevinst ved å bruke en luftfukter til å holde riktig inneklima.

Hva er riktig luftfuktighet?

Herom er det mange meninger, men de fleste mener at luftfuktigheten skal ligge rundt 50% RH. Man behøver ikke ligge eksakt på 50%, men et sted mellom 40% og 60% er bra. Man bør ikke ned mot på 30% vinteren, og heller ikke over 60% for å unngå problemer med mugg.

Hvordan sikrer jeg riktig luftfuktighet?

Bruk en luftfukter med hygrostat. Da stiller man inn hvilken luftfuktighet man ønsker (for eksempel 50%) og luftfukteren slår seg av og på for å holde denne fuktigheten (på samme måte som en panelovn slår seg av og på for å holde 21 grader temperatur).

Er det farlig å bruke en luftfukter?

Enkelte er veldig skeptiske til luftfuktere, og mener at man ikke skal bruke dem. Det er ofte to argumenter som brukes for å anbefale å ikke bruke luftfukter:
1- Det gror bakterier i vannet. Dette kunne være et problem med gammeldagse luftfuktere som baserte seg på at vann skulle fordampe. Idag er nesten alle luftfuktere ultrasoniske, og disse har ikke problemer med bakterievekst.
2- Rommet blir for fuktig og du kan få mugg og råte. Dette er sant, og derfor er det viktig å bruke en luftfukter med hygrostat som passer på at luftfuktigheten ikke blir for høy. Et rimeligere alternativ til hygrostat er HygroSmart® fra Air&Me. Denne er ikke justerbar, men passer på at fuktigheten ligger rundt de anbefalte 50% RH.
Vi mener derfor at det er helt trygt å bruke en luftfukter, og at dette kan hjelpe mange med å redusere plagene med tørr luft. Dette er riktignok om vinteren, fordi det er da luften er plagsomt tørr. Om sommeren og høsten er det mer behov for en luftavfukter.

Hvordan virker en luftfukter?

Dagens moderne luftfuktere er ultrasoniske. Det vil si at de har en liten plate som vibrerer vannet veldig raskt (ultrasonisk = over lydhastigheten). Dette gjør at vannet forstøves, og det blåses deretter ut i rommet som en kald tåke. Vannet ser ut som varm vanndamp, men det er helt ufarlig kald tåke.

I “gamle dager” brukte man luftfuktere som varmet opp vannet så det fordampet, men disse maskinene er så og si borte fra markedet. Der kunne man få problemer med uønsket bakterievekst. Les mer her om hvordan en luftfukter virker.

Konklusjon

Nå har du lest og lært om hvorfor man bruker en luftfukter.

 

Hvorfor bruker man luftfukter?

Bruker du en luftfukter inne om vinteren så kan du få et bedre og mer behagelig inneklima. Les mer om dette her.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *