Luftfukter

Eksperter tilbakeviser: Feil å ikke bruke luftfukter

Fra tid til annen kommer pressen med oppsiktsvekkende nyheter om at man ikke skal bruke luftfukter, og at det kan være farlig å bruke luftfukter. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) brukes ofte som sannhetsvitne for disse uttalelsene. Vi vil her se på argumentene som brukes i denne artikkelen, og forsøke å oppklare noen mulige misforståelser. Les gjerne hele vårt svar på DinSide / Dagbladet ved å klikke her.

Påstand: «Følelsen av tørr luft stammer gjerne fra støvpartikler i luften»

Vi er delvis enige. Støv kan være et problem, og da bør man gjøre noe med det. Det viktigste er god rengjøring, hyppig støvsuging og kanskje en luftrenser om du fortsatt har problemer med svevestøv.

Selv om rengjøring er bra, så hjelper det ikke på luftfuktigheten. Hvis det virkelig er tørr luft, så vil ikke all verdens rengjøring gjøre noe med dette. Vi mener at man bør måle luftfuktigheten for å vite om det er der problemet ligger. Bruk et godt hygrometer. AirThings har gode løsninger, og det finnes ofte hygrometer på luftfuktere, luftrensere eller annet utstyr du har i boligen fra før. Når du har målt luftfuktigheten så vet du om det er der problemet ligger, eller om det faktisk er støvet som gjør at det bare føles tørt.

Hva er riktig luftfuktighet inne om vinteren?

Her er det mye uenighet. Det spørs også hvilke kriterier en legger til grunn, og hvilke problemer man selv har. Selv er min erfaring at de fleste anbefaler å ha 30-40% luftfuktighet inne om vinteren. Det er ikke direkte helsefarlig om man kommer under dette, men mange begynner å oppleve problemer når man kommer ned på 20-tallet. På virkelig kalde dager kan man også komme godt under 20%. Da får de fleste problemer som tørre slimhinner, tørre øyne, tørre lepper og sprekker i parkett og lister. Da mener jeg det kan være lurt med luftfukter!

Problemer ved tørr luft

«Gjentagende luftveisinfeksjoner, hodepine, unormal tretthet, tørr hud, tørre slimhinner i øyne, nese og hals, og nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne er noen av symptomene Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) nevner i forbindelse med inneklima. Med hjemmekontor, og mye innesitting, er dette noe man bør gjøre noe med.»

Her er vi helt enige. Dette er symptomer på at noe er galt, og vår erfaring er at det ofte skyldes for lav luftfuktighet inne. Da vil riktig bruk av luftfukter kunne løse dette.

Påstand: Ventilasjon og åpne ventiler løser problemet

Her er vi helt uenige. Ventilasjon er viktig. Frisk luft er viktig. Åpent vindu, ventiler og ventilasjonsanlegg er bra. Vi trenger frisk luft. Det vi er uenige om er at det hjelper på luftfuktigheten. Vi mener at det faktisk er stikk motsatt, og at lufting om vinteren gjør at det blir enda tørrere inne.

Hvorfor?

Som det fremgår av denne bloggposten, er det en nær sammenheng mellom temperatur og relativ luftfuktighet. Som alle i bransjen vet, og er enige om, så er det slik at når kald luft varmes opp, så synker den relative luftfuktigheten. Dette er en naturlov, og det kommer vi ikke unna. Når du lufter og ventilerer så skjer følgende: Luften ute holder kanskje 5 eller 10 minusgrader. Om vinteren er denne luften ofte tørr i utgangspunktet. Når denne luften kommer inn i huset ditt, enten gjennom ventiler, åpent vindu eller i et ventilasjonsanlegg, så varmes luften opp. La oss si at luften varmes opp fra minus 10 grader til pluss 20 grader. Det er en temperaturforskjell på 30 grader! Det at luften varmes opp gjør at den relative luftfuktigheten synker. Sånn er det bare. Jo mer du lufter og ventilerer, desto mer tørr luft får du inn, og inneluftens fuktighet synker og synker. Det spiller ingen rolle om luften varmes opp med panelovner, varmepumpe eller gjenvinning fra ventilasjonsanlegget. Det er temperaturforskjellen som gjør dette, uavhengig av oppvarmingskilde.

Påstand: Fraråder luftfukter

Artikkelen fraråder bruk av luftfukter, og begrunner dette med risikoen for muggsopp. Vi er delvis enige i dette. Blir luftfuktigheten for høy, så kan muggsoppen begynne å gro. Det er riktig. Derfor er det viktig å bruke en luftfukter med hygrostat, slik at man sikrer at luftfuktigheten ikke blir for høy. En hygrostat vil sørge for at luftfukteren stopper når fuktigheten er høy nok, på samme måte som en termostat stopper varmeovnen når temperaturen er høy nok. Et godt alternativ kan være å bruke en evaporativ luftfukter.

I tillegg til dette bør man følge med på luftfuktigheten med et hygrometer. Et hygrometer er et instrument som måler luftfuktigheten. Dette er nyttig året rundt, for å følge med på om luftfuktigheten er for lav om vinteren eller for høy om sommeren.

Vår erfaring er at riktig bruk av en luftfukter er svært nyttig. Stopper man luftfukteren før det blir for fuktig, og rengjør man den ofte, så er det trygt å bruke luftfukter. Vi vil anbefale alle som opplever problemer med tørr luft å bruke en luftfukter.

Hva med bakterier?

Artikkelen nevner ikke bakterier og groe i luftfuktere. Vi mener det kan være et problem, men dette sier artikkelen ikke noe om. For å hindre problemer med bakterievekst finnes det flere løsninger.

  • Kjøp en luftfukter med UV-lys som reduserer bakterier i vannet
  • Kjøp en luftfukter med Silverstick eller CleanCube som reduserer bakterier i vannet
  • Rengjør luftfukteren ofte

Det viktigste man gjør om man har en luftfukter er å rengjøre den ofte. Tøm ut alt vann og gjør den skikkelig ren. La den gjerne tørke helt over natten før du fyller den med friskt vann igjen. Følg fabrikantens anbefalinger. Har du en godt rengjort luftfukter er ikke bakterier noe problem. Stillestående vann over tid er aldri bra, uansett om det er i en luftfukter eller et annet sted.

Konklusjon

Ja, vi er enige i at feil bruk av luftfukter kan skape problemer. Samtidig ser vi av erfaring at riktig bruk av luftfukter kan løse mange problemer for folk. Vi vil derfor anbefale bruk av luftfukter, i den kalde perioden av året.

Fordeler med luftfukter

Hvis vi nå kan akseptere at riktig bruk av luftfukter kanskje ikke er så farlig som enkelte vil ha det til, så kan vi komme med noen innspill på hvilke positive sider en luftfukter har. Det er mange fordeler med luftfuktere, og her har du de viktigste.

Riktig luftfuktighet reduserer faren for infeksjon fra virus

CDC Centers for Disease Control, Morgantown, USA, har skrevet en rapport om luftfuktighet og influensavirus. Her konkluderer de med at viruset beholder smitteevnen lenger i tørr luft, og at opprettholdelse av relativ fuktighet innendørs >40 % vil redusere smitteevnen til aerosolisert virus betydelig. Når vi i tillegg vet at slimhinnene som skal beskytte oss fungerer best når de ikke er uttørket, så tyder dette på at riktig luftfuktighet kan redusere faren for å bli syk betydelig.

Bra for hud, hår og øyne

Tørr luft tørker ut slimhinner, hun, hår og øyner. Ved å ha riktig luftfuktighet inne vil du kunne redusere tørr og sprukken hud, tørt hår og tørre, slitne øyne.

 Kan redusere snorking

Mange opplever at de får mindre problemer med snorking når luften (og dermed hals og slimhinner) har høyere luftfuktighet.

Bra for boligen

Vi er mest bekymret for de helsemessige konsekvensene av for tørr luft. I tillegg til dette kan man også argumentere for at boligen din og lommeboka di har det bedre med riktig luftfuktighet. For tørr luft kan føre til sprekker i ting som er laget av tre, som parkett og møbler. For tørr luft kan også føles ubehagelig og kald, og føre til at du trenger å ha det litt varmere hos deg. Vi har erfaringer med at man med riktig luftfuktighet kan redusere temperaturen med en grad eller to, og dermed spare penger til oppvarming.

Ikke for mye!

Avslutningsvis vil vi si følgende: Vi argumenterer her med at det kan være lurt å ha en luftfukter. Det betyr ikke at du ukritisk skal pøse på med mye fukt. Vi mener du skal ha riktig luftfuktighet, og at dette om vinteren ofte er mellom 30% RH og 40% RH. Bruk luftfukter med hygrostat, eller en evaporativ luftfukter, og følg med på ditt hygrometer. Sett ned hygrostaten på maskinen dersom du opplever kondens på vinduer, eller andre kalde flater. Sett gjerne sofa og andre møbler litt unna yttervegg, slik at du får god lufting bak.

Følger du disse rådene mener vi det er trygt og også fordelaktig å bruke luftfukter om vinteren i Norge.

Ønsker du å lese mer?

Vi har samlet noen aktuelle artikler som omhandler luftfukter og helse.

 

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *