Luftfukter

Er det lurt med luftfukter?

Er det lurt med luftfukter?

Enkelte hevder at det ikke er lurt med luftfukter. Andre mener det er gode grunner til å bruke en luftfukter. Dagbladet og DinSide skiver flere artikler om dette, og her kan du se vårt svar på en av artiklene.  Jarle Karlsrud fra Bedre Inneklima AS har blitt trukket inn i debatten I februar 2022 skrev Dagbladet og Din Side en artikkel hvor Bedre Inneklima ble intervjuet. Jarle Karlsrud kom da med sin klare mening om luftfuktere. I stor grad er Karlsrud enig med dem som fraråder luftfuktere, men mener likevel at en fornuftig bruk av luftfukter for å oppnå en riktig luftfuktighet er lurt.

Utklipp fra førsteside, dagbladet.no.

Bruk av luftfukter kan gi mange fordeler:

  • Slimhinner beholder fuktighet, så de beskytter bedre mot infeksjon
  • Virus i luften sprer seg ikke så lett
  • Hår, hud og øyne tørker ikke så lett ut
  • Parkett, møbler og andre ting av tre sprekker ikke så lett opp

Bruk hygrostat

Det er selvfølgelig noen farer forbundet med ukritisk bruk av luftfuktere. Dersom man bare pøser på med fuktighet uten å passe på, så hender det at det blir for fuktig. Da kan man få kondens, som igjen kan føre til mugg. Bruk en luftfukter med hygrostat, slik at apparatet stopper i god tid før det er fare for mugg. Evaporative luftfuktere er også ansett som trygge.

Går mot FHI og NAAF

Jarle Karlsrud sier han føler det er feil å gå imot det både FHI og NAAF sier. Likevel synes han det er riktig å si ifra når han ser ting han mener er feil.

«Når folk får beskjed om å øke luftfuktigheten ved å lufte om vinteren, så blir det feil. Det er mot våre naturlover»

…sier Karlsrud. Kald luft utenfra varmes opp når den kommer inn. Da synker den relative luftfuktigheten. Den stiger ikke. Karlsrud er fortvilet. «Det er synd at eksperter uttaler seg bastant og kategorisk, og når de i tillegg legger inn direkte feil så blir jeg og andre kolleger i bransjen provosert» avslutter Karlsrud.

Les gjerne artikkelen som ble publisert hos DinSide.

For å oppsummere

Som en konklusjon ser vi at en sak kan ha mange innfallsvinkler. Med andre ord kan det være lurt å lese seg opp hos flere kilder. Det er mange hensyn å ta stilling til, og derfor bør du aktivt søke informasjon fra forskjellige steder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *