Luftfukter

Hvorfor evaporativ luftfukter?

Det finnes mange forskjellige typer luftfuktere på markedet, og alle har sine fordeler og ulemper. Det kan være vanskelig å finne hvilken type luftfukter du skal velge. I denne artikkelen skal vi ta for oss evaporative luftfuktere og se på hva som er fordelen med denne typen luftfukter. Andre alternativer kan være luftfukter med damphybrid luftvasker (både luftfukter og luftrenser) eller ultrasonisk luftfukter.

Hvordan virker en evaporativ luftfukter?

Prinsippet for evaporativ luftfukter: Luften som trekkes inn passerer et filter som tilfører luften fuktighet.

En spesiell filtermatte suger vannet opp fra vannbeholderen. En vifte blåser den tørre luften gjennom den fuktige matten, slik at luften tar til seg fuktighet. Så blåses denne fuktige luften tilbake til rommet. Det skjer en naturlig fordampning fra den store overflaten i filteret. Se for deg en vanndråpe som ligger på bordet. Den fordamper ikke med en gang. Om du tar en finger og drar denne dråpen ut til en tynn film, så fordamper den med en gang (du ser at det tørker). Dette er det samme prinsippet som en evaporativ luftfukter. Ved å øke overflaten betraktelig så fordamper vannet naturlig.

Prosessen er selvregulerende, og vil bli mer effektiv i tørr luft. Det kan ikke tilsettes for mye fuktighet, og en hygrostat er strengt tatt ikke nødvendig, selv om noen modeller likevel har det.

Hva er fordelene med en evaporativ luftfukter?

Det legger seg ikke vann rundt luftfukteren.

Ultrasoniske luftfuktere sender ut en kald tåke som er små vanndråper. Dette skal luften ta til seg. Ofte er disse små vanndråpene litt for store, slik at de rekker å falle ned før luften har tatt til seg all fuktigheten. Det dannes da vanndråper på bordet eller gulvet der luftfukteren står. Det er gjerne de billigste ultrasoniske luftfuktere som har dette problemet. En evaporativ luftfukter arbeider med naturlig fordamping fra et filter med stor overflate. Når vannet fordamper naturlig så tilsettes det ikke mer fuktighet enn luften i rommet kan ta til seg.

Det legger seg ikke hvitt støv av kalk rundt luftfukteren.

Evaporative luftfuktere jobber med naturlig fordamping, ved hjelp av en vifte og et filter som gir stor overflate. Når vannet fordamper så blir kalk, mineraler og forurensninger igjen i filteret. Ultrasoniske luftfuktere sender ut små vanndråper. Disse vanndråpene inneholder både kalk og mineraler som blir sendt med ut i luften. Når luften tar til seg fuktigheten så tørker kalket og faller ned som hvitt støv rundt luftfukteren. Dette er ikke farlig, men mange synes det er stygt og vi helst bli kvitt det. De fleste ultrasoniske luftfuktere kan leveres med et kalkfilter som reduserer dette noe, men helt borte blir det som regel ikke.

Evaporativ luftfukter er ofte enkel å fylle med vann.

De fleste luftfuktere har en vannbeholder med lokk som må fylles. De må ofte bæres til kjøkkenet fylles med vann og bæres tilbake. Dette er litt jobb, og det ender ofte med at man søler vann. En evaporativ luftfukter kan som regel fylles med en vannkanne. Det er enklere for de fleste, og veldig mange setter pris på denne måten å fylle vann. I det siste har det kommet noen ultrasoniske luftfuktere med toppfylling som gjør dette enklere.

Stylies Alaze er en evaporativ luftfukter med svært enkel vannpåfylling.

Evaporative luftfuktere er selvregulerende.

De fleste andre luftfuktere gir en viss mengde fuktighet, helt uavhengig av om det behøves eller ikke. Derfor er det viktig å kjøpe en luftfukter med hygrostat hvis man kjøper en ultrasonisk luftfukter. En evaporativ luftfukter jobber etter prinsipper for naturlig fordamping. Her gir luftfukteren fra seg mye fuktighet hvis luften er tørr, og etter hvert som fuktigheten i rommet stiger vil luftfukteren gi mindre og mindre fuktighet. Dette styres helt automatisk av de naturlige prosessene. Du kan gjerne ha en hygrostat på en evaporativ luftfukter, men som regel er det ikke strengt tatt nødvendig.

Ikke fare for legionella (i følge Folkehelseinstituttet).

I Norge er det en veldig liten risiko for å bli smittet av legionærsyken, men konsekvensene kan bli store om du blir det. Luftfuktere som gir fuktighet i dråpeform kan i sjeldne tilfeller gi spredning av legionellabakterier, og må derfor rengjøres grundig og ofte. Dette problemet oppstår som regel bare i ultrasoniske luftfuktere. For luftfuktere som er evaporative eller koker vannet til varm vanndamp er ikke dette et problem (NB: Ultrasoniske befuktere med varm tåke er ikke varme nok til å drepe legionellabakteriene. Vannet må kokes).

Hva er ulempene med en evaporativ luftfukter?

  • Du kan ikke se en synlig tåke som bekreftelse på at apparatet fungerer.
  • Filteret bør byttes en til to ganger pr sesong så du får en liten kostnad til nye filtre.

Ønsker du å lære mer om de andre typene luftfuktere?

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *