Luftfukter, Spørsmål og Svar

Det du bør vite om luftfukter

Les og lær om luftfukter

Alt du bør vite om luftfukter

I denne artikkelen tar vi for oss de viktigste punktene når det kommer til valg av luftfukter. Leger og spesialister anbefaler generelt en relativ fuktighet i rommene på 40 til 60%, men man kan gå litt lavere om vinteren, men ikke høyere om sommeren. I løpet av fyringssesongen om vinteren er det ikke uvanlig at den relative fuktigheten faller under 25%. Da bør man iverksette tiltak for å øke luftfuktigheten. Dette bør du vite om luftfukter, luftfuktighet og inneklimaet ditt.

Hva betyr relativ luftfuktighet?

 • Relativ fuktighet er forholdet mellom den prosentvise mengden av vann til stede i luften i et gitt øyeblikk, og den maksimale mengde vann som luften kan inneholde ved denne temperaturen.
 • Med en relativ fuktighet på 50% inneholder luften halvparten av det vannet som den har mulighet til å inneholde ved denne temperaturen.
 • Med en relativ fuktighet på 100% er luften fullstendig mettet med vann. Det betyr at det ikke er mulig å tilsette mer vann til luften ved denne temperaturen.
 • Hvis vannmetningen overstiger 100%, vil fuktigheten kondensere til vann. Det regner.

Hvordan finner man fuktighetsgraden?

Ved hjelp av et hygrometer kan du bestemme temperatur og relativ fuktighet. Noen luftfuktere og luftavfuktere har dette innebygget og viser deg dette på en skjerm. Ellers kan man benytte et frittstående hygrometer.

Er det ikke såkalte “naturlige” midler for å øke fuktighetsgraden?

 • Innendørs planter: Bladene og jorden avgir vanndamp, men i små mengder.
 • Fordampere til radiatorer: Disse anbefales ikke fordi vannet blir oppvarmet mellom 30 og 40°C, noe som fremmer veksten av bakterier. De kan derfor ha en negativ innflytelse på helsen, selv om de tilfører nyttig fuktighet.
 • Åpne døren til badet etter dusjen: Dette hjelper, og det hjelper også til med å tørke badet etter dusjen. Likevel er det bare sporadisk og med lite kontroll.
 • Henge klestørken i rommet: Dette bidrar til å øke luftfuktigheten, men det har kort effekt, og du har liten kontroll på resultatet. Dette bør du bare gjøre i fyringssesongen.

Hvorfor er luften så tørr om vinteren?

 • Den kalde luften kan bare inneholde svært lite vann.
 • Når uteluften er 0°C, kan 1 kubikkmeter luft bare holde 4 gram vann. Luften inne er 20°C og kan inneholde 20 gram.
 • Gjennom ventilasjonen kommer luft som er 0°C og som varmes opp til 20°C inne. Vannet blir ikke borte, men den relative luftfuktigheten synker, fordi luftens evne til å ta til seg fuktighet stiger når temperaturen stiger. Naturlovene gjør at kald luft må bli tørr når den varmes opp.

Se denne grafiske fremstillingen. Her ser vi et eksempel der man har luft som er helt mettet ved -5°C. Der har vi 100% relativ luftfuktighet. Øker vi temperaturen til 0°C så synker den relative luftfuktigheten til 69%. Det er fortsatt like mye vann (det blå feltet) men luftens evne til på ta opp fuktighet har økt (det grå feltet). Derfor synker den relative luftfuktigheten (målt i prosent).

Stiger temperaturen videre til 14 grader, så ser vi at den relative luftfuktigheten faller til 26%. Igjen er det slik at det er akkurat samme mengde vann (blått) men luften har evne til å ta til seg mer fukt (grått) og derfor vil den relative luftfuktigheten falle (andel vann sammenlignet med luftens evne til å ta til seg fuktighet ved den temperaturen). Når vi kommer til stuetemperatur på 23 grader ser vi at fuktigheten har falt til 15%. 15% er veldig tørt, og enkelte vil merke plagene av dette.

Av dette kan vi se at luft som er 100% mettet med vann ved minus 5°C, blir veldig tørr og har en relativ fuktighet på kun 15% ved 23°C.  15% er for lav fuktighet, og noe må gjøres.

Lav luftfuktighet fører ofte til helseproblemer.

Hva er konsekvensene av for tørr luft?

 • Tørr hud
 • Redusert effektivitet
 • Tretthet
 • Ubehag
 • Redusert motstandsdyktighet mot forkjølelse
 • Tørre slimhinner
 • Tørre øyne
 • Musikkinstrumenter sprekker, blir ustemt og kan bli ødelagt
 • Møbler av tre, tregulv, parkett og lister tørker inn og sprekker opp
 • Mer statisk elektrisitet (man får lettere „støt“)
 • Mer svevestøv i luften
 • Mer luftforurensning fra trafikk

Hva er hovedgrunnene til å kjøpe en luftfukter?

Vi har spurt hvorfor kundene kjøper en luftfukter, og dette er svarene vi fikk:

 • 30% for å motarbeide veldig tørr luft
 • 18% for å lindre allergier / astma
 • 13% for kjøling om sommeren
 • 10% for å bedre inneklimaet for barn
 • 8% for helse generelt
 • 6% for legens anbefaling

Hvor plasseres luftfuktere?

Vi har spurt våre kunder hvor de plasserer luftfukteren, og her er svarene vi fikk:

 • 35% barnerom
 • 25% soverom
 • 20% stue / spisestue
 • 5% kjøkken
 • 15% andre

Hva er de forskjellige teknologiene for luftfuktere?

Det er flere teknologier for å tilføre fuktighet. Her er de vanligste av dem:

1. Ultralyd eller ultrasonisk luftfukter

Klikk på bildet for å se alle ultrasoniske luftfuktere.

Dette er den vanligste metoden. En tynn metallplate vibrerer meget raskt, noe som vil bryte ned vannmolekylene til veldig små dråper. Ultrasoniske luftfuktere vil frembringe en meget fin tåke (vannpartikler av en størrelse på ca. 1 pm). En stillegående vifte blåser deretter det fin-forstøvede vannet ut i luften der den fordampes umiddelbart. Fuktigheten er synlig. Den ser ut som vanndamp fra kokende vann, men den er ikke varmere enn luften rundt.

Fordel: Øker luftfuktigheten raskt
Ulempe: Genererer kalk (i form av hvitt støv) om man ikke bruker et kalkfilter. Det kan legge seg vann rundt apparatet om det er lite luftsirkulasjon.

Les mer om ultrasoniske luftfuktere her.

 

2. Fuktighet ved fordamping / evaporativ luftfukter

Klikk på bildet for å se alle evaporative luftfuktere.

Denne typen befuktning er den mest naturlige. Vannet som helles i tanken, vil stige ved kapillarvirkning i filtrene, plassert inne i enheten. En vifte trekker tørr omgivende luft gjennom filtrene. Den fuktede luften blåses inn i rommet.

Fordel: Stillegående diffusjon (avhengig av viftehastigheten). Gir sjeldent for mye fuktighet. Har god kapasitet når det er tørt, og lavere kapasitet når fuktigheten stiger. Det legger seg ikke vann på bordet der apparatet står.
Ulempe: Det påløper noe kostnader for bytte av filter. Bør byttes hver sesong.

Les mer om evaporative luftfuktere her.

3. Fuktighet ved varm damp

Klikk på bildet for å se alle luftfuktere med varm damp.

Denne teknologien er veldig gammel og fungerer som en gryte med kokende vann. Et varmeelement varmer opp vannet til kokepunktet. Den utgående dampen fukter luften. Denne teknikken sikrer fuktighet fri for bakterier, fordi vannet oppvarmes ved høy temperatur (80°C). Dampen som blåses ut av enheten er bakteriefri og helt hygienisk.

Fordel: Meget god diffusjon i rommet, uten bakterier.
Ulempe: Ikke bruk i nærvær av barn på grunn av varmen.

Les mer om luftfuktere med damp her.

4. Luftvasker

Klikk på bildet for å se alle luftvaskere.

Dette er et apparat med et hjul som trekker luften ned i et basseng med vann. Når luften presses gjennom vannet vil luften legge fra seg skitne partikler og ta til seg fuktighet. Dermed blir dette en hybrid løsning av luftrenser og luftfukter.

Fordel: Både befukter og renser luften. Billig i bruk da den ikke krever kjøp av filter.
Ulempe: Du får noe arbeid med å vaske hjulet en gang i blant.

Les mer om luftvaskere her.

Hvorfor er det så mange som anbefaler å IKKE bruke luftfukter?

Søker man på luftfukter på nettet så kommer man stadig over artikler der det anbefales å ikke bruke luftfukter. Vi mener dette bygger på misforståelser, og vi skal forklare deg hvorfor.

Vekst av bakterier: Tidligere (typisk på 80-tallet) var det populært med luftfuktere som varmet opp vannet. Vannet ble varmet opp til en temperatur der vannet fordampet, men ikke så varmt at det kokte. Det vil si at det var ideelle temperaturer for bakterier. Denne typen luftfuktere selges nesten ikke lenger, og de andre teknologiene har overtatt. Derfor er ikke dette et problem lenger (med mindre du fortsatt bruker din gamle luftfukter fra 80-tallet). Luftfukter med varm damp koker vannet og er helt trygg. En ultrasonisk luftfukter som rengjøres ofte er også trygg, men vet du med deg selv at du kan slurve her så vil vi helle anbefale deg å bruke en evaporativ luftfukter.

For mye fuktighet: Noen fraråder luftfuktere fordi de er engstelige for at det skal bli for mye fuktighet. Dette er en reell problemstilling, spesielt når det begynner å bli varmere i været. Er det sprengkulde ute vil du neppe klare å få det for fuktig inne, men bruker du en luftfukter ukritisk vil det kunne bli et problem. Av denne grunn anbefaler vi å bruke en luftfukter med hygrostat. Da sikrer man at luftfukteren stopper når det er fuktig nok. “Air & Me” har også en enkel form for hygrostat som de kaller for “HygroSmart“. Den gjør at luftfukteren stopper ved ca. 50% relativ luftfuktighet. Alternativt kan man bruke en evaporativ luftfukter, da disse er selvregulerende.

Altså: Bruker man en luftfukter med hygrostat så unngår man problemene det advares mot. Da er det fullstendig trygt. Man får fordelene av å ha en riktig luftfuktighet, men man får ikke ulempene man hadde på 80-tallet, og som noen fortsatt advarer imot.

Lurer du på mer om luftfuktighet og luftfuktere?

Kontakt din leverandør av hvitevarer for inneklima. Vår erfaring er at dette ikke er vanskelig å forstå, men at veldig mange butikker er lite interessert og ikke har satt seg inn i selv de mest elementære tingene. Vi anbefaler derfor at du forsøker å komme i kontakt med noen som forstår dette og kan dette. Er du i tvil kan du alltid ringe oss i Bedre Inneklima AS på telefon 3347 0100.

air&me Solnan luftfukter

1.499,00 kr

På lager

Ultrasonisk luftfukter med flott design. Med en kapasitet på inntil 280 ml/time er den ideell for rom inntil 40 m2. Enkel å fylle fra toppen, tre viftehastigheter og mulighet for aroma.

Boneco U350 luftfukter

2.999,00 kr

På lager

Ultrasonisk luftfukter med display og toppfylling. Kapasitet på 500 ml/time. Ideell for rom inntil 80 m2. Med intern hygrostat som sørger for riktig luftfuktighet i rommet.

air&me Gota (hvit/sort)

1.299,00 kr

På lager

Ultrasonisk luftfukter med HygroSmart® for inntil ca. 50 m2. Stopper automatisk ved 50% fuktighet. Kalkfilter reduserer hvitt støv, kapasitet på inntil 350 ml/time. Velg mellom hvit og sort.

Boneco W400 luftvasker med app

5.299,00 kr

Kun 5 på lager (kan restbestilles)

Luftvasker som befukter luften og renser luften samtidig. Enkel i bruk. Kapasitet på 400 ml/time., romstørrelse inntil 60 m2.

Boneco H400 hybrid luftfukter + renser. App

5.999,00 kr

Ikke på lager, tilgjengelig som restordre

3-i-1 HYBRID: Denne maskinen fungerer som en luftfukter, luftrenser eller begge deler. Passer til ca. 60m². Kapasitet på inntil 400ml/time. Luftvasker med luftfilter, billig i bruk.

Evaporativ luftvasker Stylies Antares 2-i-1

4.299,00 kr

På lager

Ny og moderne luftvasker. Hybrid løsning med luftfukter og luftrenser i samme apparat. Kapasitet på inntil 460 ml / time - 60 m².

Luftrenser + luftfukter med app. Boneco H300

5.499,00 kr

På lager

Kombinert luftrenser og luftfukter med app på telefonen. Kapasitet på inntil 350 ml/time. Pollenfilter.

Evaporativ luftfukter. Stylies Helos

2.199,00 kr

På lager

Naturlig fordamping. Evaporativ luftfukter. Passer til ca. 45 m², kapasitet 300 ml/time. Perfekt for soverom, barnerom, hjemmekontor og andre små rom.

Boneco S250 varmdamp luftfukter

2.299,00 kr

Kun 5 på lager (kan restbestilles)

Varm damp luftfukter som passer til ca. 50m². 300ml/time. 100% bakteriefri damp.

Arida Wet 45 – stor og kraftig luftfukter

7.999,00 kr

Kun 4 på lager (kan restbestilles)

Passer til ca. 200 m². 45liter/døgn. Evaporativ. Hygrostat. Stor og kraftig. Direkte vanntilkobling mulig. Passer kontorfellesskap, lager, produksjonslokaler, arkivrom og liknende.

air&me Clevair 2

1.699,00 kr

På lager

Ultrasonisk luftfukter med HygroSmart®, display, ionisering og mulighet for temperert damp. Passer til ca. 45 m2, med en kapasitet på inntil 330 ml/time.

Boneco S450 varmdamp luftfukter

3.299,00 kr

På lager

Effektiv luftfukter med varm damp som passer til ca. 75m². Kapasitet på inntil 550ml/time. 100% bakteriefri damp, svært lite vedlikehold.