Hvordan velge riktig

Velge avfukter kjeller

Velg riktig avfukter til kjeller

Det å velge avfukter til kjelleren kan være vanskelig. Hvilken avfukter er egentlig best for bruk i kjeller, båt, lager, garasje og andre steder med lav temperatur? Det er flere ting du bør ta hensyn til. Vi tar for oss det du bør tenke på, og hjelper deg med å velge avfukter kjeller.

Temperatur

Det viktigste du skal se på når du skal kjøpe en avfukter til kjelleren er temperaturen. Om du har stuetemperatur i kjelleren kan du gjerne bruke en avfukter med kompressor, men om du har det kaldere enn 15 grader bør du bruke en avfukter med tørkerotor. Det kan du lese om i denne artikkelen.

Selv om de fleste avfuktere med kompressor kan brukes ned til 5 eller 3 grader, så har de likevel dårlig effekt når det er så kaldt. En avfukter med tørkerotor er veldig effektiv også i lave temperaturer, og kan med fordel brukes helt ned til 0 grader. En avfukter med tørkerotor vil gi deg bedre effekt og lavere strømforbruk, og egner seg derfor bedre for kjeller, båt, lager og garasje.

Luftrensing

I kjelleren har du ofte kjellerlukt og støv og partikler i luften. Derfor kan det være lurt å velge en avfukter som har en god luftrensing. Det finnes flere måter å rense luften:

  • Sliter du med kjellerlukt kan en avfukter med ionisering hjelpe. Ionisering hjelper til med å fjerne lukt og gi friskere luft i kjelleren. Meaco DD8L Standard og Arida S7L Deluxe er gode luftavfuktere med ionisering som egner seg godt i kjeller. Les mer om ionisering her.
  • Et HEPA-filter vil alltid være et godt valg for en avfukter. Det vil rense luften for partikler, og beskytte avfukteren fra støv og forurensninger som kan samle seg opp inne i avfukteren. Det gir renere luft og bedre levetid på din avfukter. Arida S9L er et eksempel på en god avfukter med både tørkerotor og HEPA-filter.
  • Et kullfilter vil hjelpe til med å redusere lukt og kjemikalier i luften. Arida S9L har kullfilter.

WiFi og app

Det er kanskje ikke hver dag du er der hvor avfukteren står. Da kan det være smart å ha en avfukter som kan koples på internett så du kan styre den fra telefonen. Da kan du følge med på temperatur og fuktighet i kjelleren uten at du behøver å gå ned der. Arida S7L Deluxe er et godt eksempel på en avfukter med wifi og app.

Avfukter med tørkerotor
Arida S7L Arida S9L Meaco DD8L
Standard
Meaco DD8L
Zambezi
Maks tørkekapasitet 7 liter 9 liter 8 liter 8,5 liter
Maks areal 80 m2 100 m2 100 m2 120 m2
Lydnivå Stillegående Stillegående Mest stillegående Stillegående
Display Ja + app på telefon Viser fukt Nei Viser fukt, temp ++
Luftspjeld Automatisk Manuelt Nei Automatisk
Størrelse Kompakt Normal Slank Normal
Veggfeste tilgjengelig Nei Ja, se her Ja, se her Nei, ikke mulig
Ionisering Standard Standard Standard Kraftig 
Luftfilter Standard Standard + HEPA  og kull Standard Standard
Volum vanntank 2,5 liter 5 liter 2 liter 3 liter
Slange Ja, medfølger Ja, medfølger Ja, som tillegg Ja, som tillegg
Vekt 6,0 kg 7,5 kg 7,4 kg 7,8 kg
Hygrostat Ja Ja Ja Ja
Design
Arida S7L Deluxe

Arida S7L Deluxe

Arida S9L luftavfukter

Arida S9L luftavfukter

Meaco DD8L Standard front

Meaco DD8L Standard

Meaco DD8L Zambezi

Les mer Les mer her Les mer her Les mer her Les mer her

Best i test

Meaco DD8L er best i test flere ganger, både i Norge og i utlandet. Det finnes det mange eksempler på. Arida S9L er også testet og blitt testvinner. Vi har også funnet en artikkel som sammenligner flere av disse avfukterne.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *