Vedlikehold av avfukter. Husk å støvsuge filteret ofte.
Vedlikehold av avfukter
Godt vedlikehold av luftavfukter er enkelt, men likevel viktig. Det viktigste du skal gjøre er å holde avfukteren ren. Husk at det er mye luft som går gjennom en avfukter, og at det kan samle seg mye stør. Rens luftfilteret ofte. Dette gjøres enkelt med en støvsuger. Støvsug gjerne resten av avfukteren også, men ta av luftfilteret og sug ut så mye støv og forurensninger som mulig. Dersom din luftavfukter har HEAP-filter bør dette byttes.
Hvor ofte skal luftfilteret på avfukteren støvsuges?
Hvor ofte luftfilteret på din avfukter skal støvsuges er veldig avhengig av hvilket miljø den står i. Det er fristende å svare med et tilsvarende spørsmål: “Hvor skittent er det hjemme hos deg?” Normal sier vi at du bør støvsuge luftfilteret hver gang du støvsuger huset. Dette er kanskje litt vel ofte, men gjør du det til å begynne med så vil du etter hvert få en erfaring med hvor mye støv som samler seg der. Husk at det er bedre å rense filteret for ofte enn for sjeldent, og det tar faktisk ikke lang tid. De fleste av våre avfuktere har filter som kan renses (Med unntak av HEPA-filtrene). Etter svært lang tid kan det være nødvendig å bytte filter, men det skal egentlig ikke byttes ved normal bruk.
Rengjøring ellers
Bortsett fra støvsuging av filter så er det ikke annet å gjøre enn å holde avfukteren generelt ren og pen. Tørk av med en fuktig klut, evt. med svakt blandet oppvasksåpe ved behov. Pass på at det ikke kommer vann i avfukteren.
Ved lagring
Ved lagring når sesongen er slutt skal du koble av strømmen, tømme vanntanken og støvsuge maskinen grundig. Sett den et sted der den ikke er utsatt for direkte sollys, og dersom du ikke er 100% sikker på at du har fått ut alt vann bør den lagres frostfritt.
Vedlikehold av avfukter
Hva om avfukteren er full av støv og skitt?
Har avfukteren din stått i et skittent miljø eller du har vært sløv med støvsugingen så kan det hende at maskinen trener en skikkelig rens innvendig. Da har du muligheten for å sende den inn til oss. Vi kan åpne avfukteren, og rense den innvendig for deg. Send avfukteren til oss med ferdig utfylt returskjema der du spesifiserer rens, så fikser vi resten for deg.
Hvorfor er det viktig å vedlikeholde filtrene på avfukteren din?
Ale luftavfuktere har luftfilter som trekker til seg urenhetene i luften. Luftfiltrene verner om luftavfukteren din, og sørger for optimal luftavfuktning uten ansamlinger av støv og urenheter. Rene filtre gir også lavere strømforbruk.
- Forfilter som skal støvsuges ofte. Et rent luftfilter er viktig for å sikre en god tørke-effekt og et lavt strømforbruk. De fleste problemer med en luftavfukter er forårsaket av dårlig renhold. Det er derfor viktig å sørge for rene luftfiltre. Bruk aldri luftavfukteren uten forfilter. Ved normal bruk skal forfilteret ikke byttes, men varer hele apparatets levetid.
- HEPA-filter som skal byttes. HEPA-filteret beskytter luftavfukteren ytterligere. I tillegg renser det luften, og bidrar dermed til bedre inneklima og bedre helse. Bruk gjerne HEPA-filteret i kombinasjon med avfukterens ionisering for optimal effekt. HEPA-filteret kan støvsuges noen ganger, med bør etter hvert byttes. Avfukteren kan brukes uten HEPA-filter, men vi anbefaler å alltid bruke HEPA-filter for å gi avfukteren lengre levetid og for å gi deg bedre inneklima.
- Kullfilter som skal byttes. Avfukteren kan også ha også et kullfilter for å redusere lukt. Kullfilteret kan brukes i kombinasjon med HEPA-filteret, eller uten HEPA-filteret. Kullfilteret vil ikke fjerne partikler fra luften, men vil hjelpe til med å redusere vond lukt i rommet. Bruk kullfilteret i kombinasjon med avfukterens ionisering for optimal effekt. Legg merke til at kullfilteret leveres i en plastpose. Dette er fordi kullfilteret begynner å virke idet det kommer i kontakt med luft, og effekten vil bli redusert så lenge det er i kontakt med luft. Dersom avfukteren eller filteret ikke skal brukes på en stund anbefaler vi å pakke det inn i plast for å bevare effekten så lenge som mulig. Når kullfilteret ikke lenger har noen effekt skal det byttes.
Hvor ofte skal luftfilter byttes?
- Forfilter: Støvsuges hver 14. dag. Byttes kun ved defekt.
- HEPA-filter: Avfuktere er ofte sesong-produkter som brukes noen måneder i året. Bytt da HEPA-filter etter hver sesong. Brukes avfukteren hele året bør HEPA-filter byttes 2 til 3 ganger pr år. Står avfukteren for eksempel i en garasje med mye støv eller i et tørkerom / vaskerom med mye tekstil-partikler kan filteret med fordel byttes oftere. Støvsug gjerne filteret for å oppnå lengre intervaller mellom byttene.
- Kullfilter: Kullfilteret tar til seg lukt, og intervallet er avhengig av hvor mye lukt som skal fjernes. Har du ikke problemer med lukt behøver du ikke bytte kullfilter. Kullfilteret byttes når det mister sin effekt, og vi anbefaler å bytte kullfilter med samme intervall som HEPA-filter, altså etter hver sesong eller 2 – 3 ganger pr år.
Husk å kjøpe HEPA-filter
Har du en avfukter med HEPA-filter? Da må du huske å kjøpe nye. De kan til en viss grad renses med støvsuger de også, men etter en stund må de byttes for å opprettholde effekt. Når de skifter farge fra hvit til grå skal de byttes. Det er viktig å vedlikeholde din avfukter.
Her har du noen steder du kan kjøpe HEPA-filter:
Har en Meaco DD8LS, Std. luftavfukter. Når jeg har tømt vannbeholder og setter den på plass, viser lyset for full vanntank. Jeg har forsøkt flere ganger og ta vannbeholder ut og sette den inn igjen. Men lyset for full vanntank lyser. Hva er løsningen på dette problemet?
Hei Odd,
Her høres det ut som flottøren som sitter i vannbeholderen kan ha hengt seg opp i øverste posisjon, slik at maskinen tror vannbeholderen fremdeles er full.
Sørg for at flottøren som er laget av isopor som sitter på siden av vannbeholderen flyter fritt intakt med vannivået. Denne kan over tid gro seg fast, og vi anbefaler at du rengjør den slik jevnlig og ved behov.
Kontakt oss gjerne (https://bedre-inneklima.no/kundeservice/) dersom dette ikke løser problemet ditt.