Avfukter for alle formål

Hvordan unngå mugg?

Hvordan unngå mugg?

I Norge er det ganske vanlig å ha mugg på badet, i kjelleren og også på soverommet. Som de fleste vet er mugg noe du ikke vil ha for mye av i boligen din, men hva kan man gjøre for å unngå mugg hjemme?

Hvordan får man mugg?

Muggen sendes ut små muggsporer. Akkurat som blomster og trær sender ut pollen, så sender muggen ut muggsporer. Disse muggsporene er det alltid litt av i luften, og du klarer ikke å bli kvitt dette. I små mengder er heller ikke mugg så veldig farlig. Det du ønsker å unngå er at muggen begynner å gro hjemme hos deg, og at du dermed får en kilde til muggsporer inne. Da begynner det å bli skummelt.

Når muggsporene kommer inn hos deg så lander de på helt tilfeldige steder. Dersom det er tørt der de lander og du holder det rent der de lander så er det ikke farlig. Da vil de ikke gro. Er det derimot fuktig der de lander, og du ikke gjør rent der så ofte så trives muggen godt. Da kan den gro og kose seg og begynne å sende ut muggsporer fra innsiden av boligen din. Da begynner det å bli skummelt.

Hvor etablerer muggen seg?

Muggen etablerer seg på steder der det er fuktig. Dette er typisk på bad og våtrom, i kjeller og bak møbler på nordveggen av huset ditt. Dette er alle steder der det er fuktigere enn ellers, og hvor det ikke er så enkelt å holde det rent hele tiden.

Hva kan man gjøre for å unngå mugg?

Det er flere tiltak du bør gjøre for å unngå mugg, og for å redusere muligheten for muggplager. Vi anbefaler å gjøre flere tiltak, og ikke stole på at ett tiltak løser alle problemer. Her er noen forslag til hva du kan gjøre for å redusere mugg:

  1. Hold luftfuktigheten nede. Bruk luftavfukter. Ikke stol på at god ventilasjon vil løse fuktproblemene dine. Ventilasjon kan faktisk gjøre saken værre.
  2. Vær nøye med rengjøringen. Mugg forsøker hele tiden å etablere seg. Du må gjøre rent for å fjerne det igjen.
  3. Flytt frem møblene en gang i blant. Bak møbler blir det sjeldent rengjort. Ofte er det dårlig luftsirkulasjon som gir dårlig tørk. Er møblene mot en yttervegg, og gjerne mot en nordvegg er det ekstra ille. Her er det kaldere enn i resten av rommet. Det er der det kondenserer først, og da gror muggen. Om du flytter møblene frem for å gjøre skikkelig rent en gang i blant så kan du vinne kampen mot muggen.
  4. Bruk gjerne en luftrenser. En luftrenser vil ikke fjerne muggen fra hjemmet ditt, men den vil redusere antallet muggsporer i luften.

Punkt 1, 2 og 3 vil redusere muggen som gror i hjemmet ditt, mens punkt 4 vil redusere de muggsporene som svever rundt i luften.

Vil du lese flere artikler om mugg og luftfuktighet, så finner du et lite knippe her:

Meaco artikkel om mugg på engelsk.
Bedre Inneklima artikkel om luftfuktighet om sommeren.
NRK artikkel om lufting og ventilasjon i forbindelse med mugg.
Huseierne om luftavfukter og inneklima.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *