Hvordan bli kvitt edderkopper?

Hva skal man gjøre for å bli kvitt edderkopper?

Om høsten er det mange som har problemer med at edderkopper kommer inn i huset. Dette skjer ofte når været slår om fra godt sommervær til trist høstvær. Når du begynner å tilbringe mer innendørs, så begynner edderkoppene å gjøre det samme.

Edderkopper i Norge er ikke farlige, men mange synes likevel det er ubehagelig å ha dem i hus. I alle fall om de blir for store og om det blir for mange av dem. Mange har også edderkoppfobi og er redd for dem, selv om de innerst inne vet at de ikke er farlige. Uansett er det mange som vil ha dem vekk.

Hvordan unngår man edderkopper inne?

Bruk finmasket netting.
Netting foran alle lufteventiler stenger store edderkopper ute. Små edderkopper kan komme seg inn likevel, og vokse seg store når de først er innendørs. Små edderkopper kommer seg inn i huset nesten uansett hvor tett huset ditt er. De er også raske og kan løpe inn døren eller vinduet uten at du rekker å stoppe dem.

Noe annet du kan gjøre er å hindre dem i å trives der. Fjern det edderkoppene liker.

Hold det rent inne.
Edderkopper må ha mat, og jo mer smuler, avfall, spindelvev og rask du har i huset jo lettere er det for edderkoppene å finne mat. Hold det rent og ryddig, og det vil hjelpe.

Hold det tørt inne.
Edderkopper liker fuktighet, så hold det tørt i huset ditt. Mange har fuktige kjellere, eller de tørker klær inne i huset eller leiligheten. Temperaturforskjeller og ventilasjonsanlegg forårsaker også kondens og fuktighet. Sett inn en luftavfukter, og få kontroll på fuktigheten. Da vil edder koppene slutte å trives, og de vil kanskje reise over til naboen din istedenfor. Et godt utvalg med avfuktere finner du her.

Les mer hos NRK:

Edderkopper og fuktighet NRK

 

Les mer hos huseierne - Les atikkel fra huseierne med flere råd for å bli kvitt ederkopper inne. Her ser du ett eksempel.

Jevnlig rengjøring
God og jevnlig rengjøring vil også kunne virke forebyggende mot edderkopper – i hvert fall mot at de slår seg til ro i boligen. Edderkopper liker nemlig gjerne mørke, støvete kroker, der de kan få være i fred for mennesker og vaskekoster. Enkelte arter er avhengig av en viss luftfuktighet, så dersom det permanent bor mange av dem i kjelleren, kan det være lurt å sjekke luftfuktigheten der, og eventuelt gjøre tiltak for tørrere luft.  

Edderkopper hos huseierne