Strømforbruk avfuktere

STRØMFORBRUK FOR LUFTAVFUKTER

En luftavfukter bruker strøm, og mange av våre kunder lurer på om det er dyrt å bruke en luftavfukter. Det er det ikke. Vi forklarer deg hvorfor.

Kompressorbaserte avfuktere i oppvarmede rom:
Det finnes flere typer avfuktere og de vanligste er såkalt "kompressorbaserte". Disse benyttes i oppvarmede rom. De fungerer helt ned til 5 grader, men er som regel ikke egnet under 15 grader. I temperaturen mellom 5 og 15 grader danner det seg is på kjølekretsen inne i avfukteren, og denne isen må smeltes. Derfor har disse avfukterne en automatisk avriming (auto defrost). Denne prosessen bruker også strøm, og man bør derfor vurdere å gå over til en tørkerotorbasert avfukter om temperaturen er under 15 grader. Er den under 5 grader må man over på en tørkerotorbasert avfukter.

Har man en normal innetemperatur (15-25 grader) så er det billigst å bruke en kompressorbasert avfukter. Den vil da være effektiv og bruke lite strøm. Dog bør du huske på å bruke en moderne avfukter som er laget for lavt strømforbruk. Innkjøpspris er ofte avgjørende for en kunde som skal kjøpe avfukter, og man glemmer ofte å se på hva det koster å bruke maskinen. Selv om du sparer en tusenlapp på å kjøpe en billig avfukter, så er det ikke sikkert at det er så billig likevel dersom du må betale for mye for strømmen den bruker. Utviklingen går fort, og det som var bra og akseptabelt for noen år siden er ikke nødvendigvis det beste idag. La oss ta et eksempel: 

Meaco hadde i "gamle dager" to kompressorbaserte avfuktere for hjemmemarkedet. Det var flotte maskiner som fortsat holder mål. Den lille maskinen het 10L, og hadde en kapasitet på 10 Liter. Den brukte 220 Watt. Den store het 20L og brukte 370 Watt. I forhold til billige konkurrenter er dette fortsatt akseptabelt, men Meaco slår seg ikke til ro med det. Ved årsskiftet 2013 / 2014 kom Meaco med deres nye serie energieffektive avfuktere som kalles "Platinum". Her har den lille maskinen en kapasitet på 12 Liter, og et strømforbruk på 165 Watt. Det er altså 20% høyere kapasitet og 25% lavere strømforbruk. For 20-liters maskinen falt strømforbruket fra 370 Watt til 255 Watt, altså en reduksjon på ca 30%. Dette er penger spart for våre kunder, samtidig som vi sparer miljøet. Vi vet at våre konkurrenter fortsatt selger avfuktere med gammel teknologi, så dersom du er prisbevisst så ser du ikke bare på hva det koster å kjøpe avfukteren, men også på hva det koster å bruke den. De "gamle" 10L og 20L selges fortsatt, og dersom du bare skal bruke den sporadisk betyr ikke strømforbruket så mye, og du kan derfor trygt velge dem på grunn av den lave innkjøpsprisen. Likevel oppfordrer vi deg til å velge det beste.

Tørkerotorbaserte avfuktere i kalde rom:
I rom som er under 15 grader så bør du bruke en avfukter med tørkerotor. Er temperaturen under 5 grader må du det. Meaco DD8L er en slik avfukter, og den har et maksimalt strømforbruk på ca 650 Watt. Dette høres veldig mye ut når en 20-liters kompressorbasert maskin bruker 255 Watt. Det man må huske på i denne forbindelse er at 20-litersmaskinen fjerner 20 liter vann pr døgn ved 30 grader. Blir det kaldere så fjerner den mindre vann. DD8L fjerner 8 liter vann i døgnet, nær sagt helt uavhengig av temperatur. Ved disse lave temperaturene må kompressormaskinen jobbe i mye lenger tid for å fjerne like mye vann som en tørkerotormaskin. Den må også bruke mye strøm på avriming / defrosting. Derfor er det billigere å bruke en avfukter med tørerotor i lave temperaturer. Se kurver i bildet under.

Generelt om avfukter og strømforbruk:
Selv om avfukteren bruker strøm, så blir det ikke nødvendigvis så dyrt å bruke den. All strømmen du bruker på avfukteren får du tilbake som varme (Energi kan ikke skapes eller forsvinne). Dersom du bruker avfukteren i et rom der du likevel har oppvarming, så blir dette et nullregnskap. Bruker du 1 kWh på avfukteren så kan du redusere oppvarmingen med 1 kWh på panelovnen. Derfor er det i prinsippet gratis å bruke en avfukter i fyringssesongen. I tillegg til dette kommer det faktum at det kreves mindre energi for å varme opp tørr luft enn å varme opp fuktig luft. Derfor vil du faktisk spare penger på å bruke en avfukter. Husk bare på å bruke en avfukter av god kvalitet.

I tillegg til det rent økonomiske så vil en luftavfukter gi deg et bedre inneklima. Redusert fuktighet reduserer også mugg, midd og dårlig lukt. Dette er ting som kan gi deg hodepine, pustevansker og generelt dårlig almenntilstand. Dette kan kanskje ikke måles i penger, men vi vet det har en verdi, og det bør ha større verdi enn kostnaden ved å bruke en avfukter. Helsen til deg og dine barn fortjener det.

 

Bildene over viser strømforbruket for Meacos nye serie Platinum. Vi ser at kapasiteten er ca 12 liter og 20 liter ved 30 grader og 80% luftfuktighet (Dette er helt til høyre på den øvre grafen). Ved fallende temperatur faller kapasiteten. Ved 20 grader tar 12-literen ca 6,7 liter og 20-literen tar ca 12 liter, altså er kapasiteten allerede halvert. Reduserer man temperaturen til 10 grader halveres kapasiteten igjen, til henholdsvis ca 3 liter og ca 5 liter. Vi ser at for kompressorbaserte avfuktere er kapasiteten veldig avhengig av temperatur. Dette gjelder uansett fabrikat.

Et annet faktum er strømforbruket. Dette er også avhengig av temperatur, og ved fallende temperatur faller også strømforbruket (Dette kan sees i tabellen over grafen). Dette gjør at det tilsynelatende blir billigere å bruke avfukteren jo kaldere det er, men dette er feil. Kapasiteten faller fortere enn strømforbruket, så prisen pr liter vann stiger ved fallende temperatur.

Tilsvarende kurve for tørkerotorbaserte avfuktere er nesten flat. For Meaco DD8L er kapasiteten ca 8 liter ved 25-30 grader, fallende til ca 7,2 liter ved 0 grader. Skal man snakke generelt så kan man derfor si at en kompressorbasert avfukter er fornuftyig ved temperaturer over 15 grader, mens en tørkerotorbasert avfukter er fornuftig under 15 grader.

Velg avfukter for lavest mulig strønmforbruk.
Meaco er veldig fokusert på å være best og billigst i bruk. Meaco har derfor lansert sin nye serie "Platinum". Dette er luftavfuktere som er laget med de beste komponenter for å bruke minst mulig strøm. Gode komponenter gjør at maskinen blir litt dyrere enn konkurrentene, men dette får våre kunder tilbake i form av lavere strømregning. For privat bruk består Platinumserien av to avfuktere, henholdsvis 12L Platinum og 20L Platinum. I tillegg til det lave strømforbruket har disse avfukterne også en rekke andre egenskaper, som for eksempel mulighet for å montere et HEPA-filter for bedre rensing av luften. Dette gir det lavere strømregning og bedre inneklima. Klikk på bildene under for å lese mer om hver enkelt modell.

Meaco 12L Platinum
Meaco 20L Platinum

 

Lavest mulig strømforbruk også for profesjonelle luftavfuktere:
Også industrien er opptatt av å redusere sine kostnader. Derfor har Meaco utviklet en egen Platinumavfukter også for det profesjonelle markedet. Meaco 38Lm Er en proff luftavfukter med svært lavt strømforbruk.

Les mer om denne maskinen her: BUILDING 38Lm DRYER

Under kan du se hvordan strømforbruk blir spesifisert på en typisk profesjonell avfukter for det proffe markedet. Kjøper du Meaco så vet du at noen har tenkt på både kvalitet, pris og driftskostnader slik at du skal få det best mulig.