Hvorfor bruke luftfukter?

Hvorfor bruke luftfukter i Norge?
Meaco er mest kjent for sine luftavfuktere, og mange av dere har deres suksessmodell DD8L hjemme. Alle forstår at man må fjerne fuktighet fra luften for å få et godt inneklima og hindre mugg, råte og dårlig lukt. Likevel lager Meaco også luftfuktere for å tilsette fuktighet. Hvorfor er det slik?

Luftfukter er et vinterprodukt.
Mens en luftavfukter brukes mest på vår, sommer og høst, så brukes en luftfukter bare om vinteren. Om vinteren er luften som regel veldig tørr. Selv om det kan være høy relativ fuktighet, så er den absolutte fuktigheten veldig lav. Les mer om forskjellen på relativ og absolutt fuktighet her. Når denne tørre luften kommer inn i våre boliger, og varmes opp, så synker den relative luftfuktigheten enda mer, og det kan bli for tørt.

Kan det bli for tørt?
Ja, det kan bli for tørt. Når det blir veldig tørr luft så vil treverk krympe og det vil kunne sprekke opp. Møbler av treverk vil kunne sprekke og parketten din vil kunne sprekke. Parkettleverandørene vil kunne opplyse om hvor lav fuktighet din parkett tåler, men generelt vil vi si at fuktigheten i alle fall ikke skal under 20% RH. Listverk, panel og andre bygningsartikler vil også krympe og sprekke.

Er det helseskadelig å ha det for tørt?
Nei, vi mener at det ikke er direkte helsefarlig å ha det for tørt. Likevel påviker for tørr luft kroppen din og helsen din. For tørr luft vil gi tørre øyne, tørre slimhinner og tørr og spukken hud, hår og negler. For tørr luft kan også føre til at man blir litt mer utsatt for sykdommer som for eksempel forkjølelse.Lav luftfuktighet kan også gi ekstra plager for allergikere og astmatikere. Så direkte helsefarlig er det ikke, men du får likevel en god helsegevinst ved å bruke en luftfukter til å holde riktig inneklima.

Hva er riktig luftfuktighet?
Herom er det mange meninger, men de fleste mener at luftfuktigheten skal ligge rundt 50% RH. Man behøver ikke ligge eksakt på 50%, men et sted mellom 40% og 60% er bra. Man bør ikke ned mot på 30% vinteren, og heller ikke over 60% for å unngå problemer med mugg.

Hvordan sikrer jeg riktig luftfuktighet?
Bruk en luftfukter med hygrostat. Da stiller man inn hvilken luftfuktighet man ønsker (for eksempel 55%) og luftfukteren slår seg av og på for å holde denne fuktigheten (på samme måte som en panelovn slår seg av og på for å holde 21 grader temperatur)

Hvordan virker en luftfukter?
Dagens moderne luftfuktere er ultrasoniske. Det vil si at de har en liten plate som vibrerer vannet veldig raskt (ultrasonisk = over lydhastigheten). Dette gjør at vannet forstøves, og det blåses deretter ut i rommet som en kald tåke. Vannet ser ut som varm vanndamp, men det er helt ufarlig kald tåke.

I "gamle dager" brukte man luftfuktere som varmet opp vannet så det fordampet, men disse maskinene er så og si borte fra markedet. Der kunne man få problemer med uønsket bakterievekst.

Vil en luftfukter rense luften?
Nei, i utgangspunktet gjør ikke luftfukteren annet enn å tilsette fuktighet til luften. Likevel finnes det luftfuktere som renser luften i tillegg. MeacoMist deluxe er en slik maskin. Den har HEPA-filter, kullfilter og ionisering av luften for å kunne fjerne partikler og lukt. Skal man først kjøpe en luftfukter så kan man vurdere å kjøpe en som har slike filtre i tillegg. Da får man en enkel luftrensing "på kjøpet".

Hvor kan jeg lese mer?
Det er skrevet mange artikler om luftfuktighet og luftfuktere. Her er noen eksempler for dem som vil lese mer:
* Tørr luft kan skade parketten
* Vedfyring kan ødelegge sofa og gulv
* Pass på luftfuktigheten i nye hus
* Luftfuktighet hos NAAF