Hvordan fungerer en avfukter?

Hvordan virker en avfukter?
Det finnes hovedsakelig fire typer avfuktere - kompressor, tørkerotorpeltier og silica gel. En tørkerotorbasert avfukter trekker luften inn fra rommet over et filter. Så passerer luften over et roterende hjul som er full av et materiale som heter Zeolitt. Dette materialet absorberer overflødig vann ut av luften. Hjulet er nå mettet med fuktighet og må regenereres. Et varmeelement i bunnen av luftavfukteren blåser varm, tørr luft over Zeolitten for å tvinge fuktigheten ut av hjulet. Zeolitten er nå klar til å tørke igjen. Den varme, våte luften fra hjulet treffer en overflate av metall som sikrer at fuktigheten kondenseres, og vannet drypper inn i den interne tanken. Varmen som brukes under tørkeprosessen er blandet med den tørre luften for å sikre at luften som kommer ut av avfukteren er ikke bare tørrere,  men også 10-12 °C varmere enn luften som kom inn.Hvorfor er det vann på mine vinduer / skap / vegger?
 
Det er en grunnleggende lov i fysikk at dersom overflaten er kald nok, og om det er nok vanndamp i lufta så vil det kondensere. Dersom varm luft kommer i kontakt med en kald overflate vil det dannes kondens. Tenk bare på hva som skjer dersom du tar et glass med kald drikke ut i sommervarmen. Det legger seg kondens på glasset.

Hvor kommer dette vannet kommer fra?
Vi produserer vann ved tørking av klær inne, koking av mat, dusjing, eller om du bare vil lage deg en kopp te, alt produserer fuktighet. Mennesker som puster genererer også fuktighet. Dette er bare en kontinuerlig prosess som aldri stopper.

Kan jeg ikke bare bli kvitt fuktigheten ved å åpne mine vinduer?
Dette er avhengig av årstiden. Er det sommer og varmt ute, så vil luften som kommer inn kunne kondensere dersom den treffer en kald kjellerveg eller en kald nordvegg inne. Om vinteren vil du kunne tørke inne ved å slippe inn kald luft. Da får man den motsatte effekten. Kald luft som varmes opp vil hjelpe til å tørke. Problemet er at du ikke vil ha kald luft inn om vinteren. Du vil beholde varmen inne. Dette er sløsing med penger. Du kan like godt bare kaste pengene ut av vinduet.

Vil en avfukter tørke hele huset?
En avfukter skaper et volum med tørr luft i så stor plass som viften kan nå. Etter dette vil man bli hjulpet av det faktum at fuktig luft alltid vil flytte seg til tørre steder. Så lenge du lar alle innvendige dører stå åpne vil en avfukter av riktig størrelse hindre kondens og mugg i hele huset. Likevel vil en større avfukter jobbe raskere, og ofte være mer effektiv om du ser på strømforbruk pr liter vann fjernet.

Hva med de svarte flekkene av mugg på vinduet mitt og badets fugemasse?
Mugg oppstår rundt 68% fuktighet, kondens oppstår på 100%. Som du kan se av dette så kan du få mugg, men likevel har klare vinduer. En avfukter vil hindre mugg fra å bli værre og når du har fjernet muggen, vil den hindre den fra å komme tilbake. Har du mugg så trenger du en avfukter.

Må jeg sette den i det værste rommet? 
Du kan sette den i området med hovedproblemet til å begynne med, og deretter flytte den et sted mer praktisk når du føler at problemet er under kontroll. Hvis det bare er kondens på vinduene du er bekymret for kan du sette en avfukter i en sentral posisjon, for eksempel i bunnen av trappen, og du vil kurere problemet i hele huset.

Har Zeolitt behov utskifting?
Nei. Zeolitt er regenerert innenfor luftavfukteren og vil vare i mange år uten behov for utskifting.

Er de dyre å bruke?
En kompressorbasert avfukter er noe billigere å bruke pr time, avhengig av temperaturen du har i rommet. Du bør ta hensyn til det faktum at tørkerotormaskinen ikke vil kjøre hele tiden, siden den vil bli styrt via sin hygrostat. Dernest er det veldig dyrt å varme opp et fuktig hus, og du vil se en reduksjon i fyringsutgiftene når du begynner å bruke avfukter. Du får altså både bedre inneklima og bedre økonomi.

Hva er en hygrostat?
Akkurat som du har en termostat som du setter på din varmeovn, du har en hygrostat på avfukteren din. Den gjør at man holder fuktigheten på et konstant nivå. Dette vil gjøre at avfukteren slår seg av og på etter behov uten at du trenger å bekymre deg for det. En avfukter uten hygrostat vil kjøre hele tiden. Dette vil kunne gjøre det for tørt, og det vil i alle tilfeller gjøre din strømregning høyere enn nødvendig.

Bør jeg slå av luftavfukteren på for bare noen timer om dagen?
Nei. Bare la avfukterens hygrostat bestemme når avfukteren skal gå. 

Kan jeg bruke tidsur på avfukteren? (Timer)
Du bør ikke bruke et tidsur på din avfukter. Grunnen til dette er at apparatet ikke liker at strømmen plutselig blir borte. Det går bra noen ganger, men over tid kan det redusere levetiden på avfukteren. Vi anbefaler å heller bruke hygrostaten, og la avfukteren selv styre når den skal gå eller ikke. Likevel vil det finnes tilfeller der du ønsker en tidsstyring, for eksempel om du har avfukteren på soverommet. Da kan du se på Meaco DD8L Zambezi som har innebygget tidsur
Meaco DD8L Zambezi har innebygget tidsur
Meaco DD8L Zambezi har innebygget tidsur.

Vil en avfukter hjelpe dem med allergi? 
En avfukter vil redusere den relative fuktigheten i huset, som vil hindre midd og mugg i å vokse og spre seg. På denne måten vil en avfukter kunne hjelpe dem med allergi. Endel avfuktere har ogsp et HEPA-filter som fjerner partikler fra luften. Dersom du ønsker det kan du se på Meaco 12L Platinum eller Meaco 20L Platinum.

Meaco Platinum har HEPA-filter som fjerner partikler.
Meaco Platinum har HEPA-filter som fjerner partikler.