FAQ - Spørsmål og svar

Hvordan fungerer en avfukter? 
Det finnes hovedsakelig fire typer avfuktere - kompressor, tørkerotor, peltier og silica gel. En tørkerotorbasert avfukter trekker luften inn fra rommet over et filter. Så passerer luften over et roterende hjul som er full av et materiale som heter Zeolitt som absorberer overflødig vann ut av luften. Hjulet er nå mettet og må regenereres. Et varmeelement i bunnen av luftavfukteren blåser varm, tørr luft over Zeolitten å tvinge fuktigheten ut av hjulet. Zeolitten er nå klar til å tørke igjen og den varme, våte luft fra hjulet treffer en overflate av metall som sikrer at fuktighet kondenseres og vannet drypper inn i den interne tanken. Varmen som brukes under tørkeprosessen er blandet med den tørre luften for å sikre at luften som kommer ut av avfukteren er ikke bare tørrere men 10-12 °C varmere enn luften som kom inn.

Hvorfor vises vann på mine vinduer / skap / vegger? 
Det er en grunnleggende lov i fysikk at dersom overflaten er kald nok, og om det er nok vanndamp i lufta så vil det kondensere.

Hvor kommer dette vannet kommer fra?
Vi produserer vann ved tørking av klær inne, koking av mat, dusjing, eller om du bare vil lage deg en kopp te, alt produserer fuktighet. Mennesker som puster genererer også fuktighet. Det er bare en kontinuerlig prosess som aldri stopper.

Kan jeg ikke bare bli kvitt fuktigheten ved å åpne mine vinduer?
Dette er fint på en fin sommerdag, men åpne vinduer om vinteren vil bare resultere i at du mister varmen. Dette er en sløsing med penger, og hvis det regner, vil du bare la mer fuktighet slippe inn. Du kan like godt bare kaste pengene ut av vinduet.

Vil en avfukter tørke hele huset?
En avfukter skaper et volum med tørr luft i så stor plass som viften kan nå. Etter dette vil man bli hjulpet av det faktum at fuktig luft vil alltid migrere til tørre steder. Så lenge du lar alle innvendige dører stå åpne vil en avfukter av riktig størrelse hindre kondens og mugg i hele huset.

Hva med de svarte flekkene av mugg på vinduet mitt og badets fugemasse?
Mugg oppstår rundt 68 % fuktighet, kondens oppstår på 100 %. Som du kan se av dette så kan du få mugg, men likevel har klare vinduer. En avfukter vil hindre mugg fra å bli verre og når du har fjernet muggen, vil den hindre den fra å komme tilbake.

Må jeg sette den i det verste rommet? 
Du kan sette den i området med hovedproblemet til å begynne med og deretter flytte den et sted mer praktisk når du føler at problemet er under kontroll. Hvis det bare er kondens på vinduene du er bekymret for kan du sette en avfukter i en sentral posisjon, for eksempel i bunnen av trappen, og du vil kurere problemet i hele huset.

Har Zeolitt behov utskifting?
Nei. Zeolitt er regenerert innenfor luftavfukteren og vil vare i mange år uten behov for utskifting.

Er de dyre å bruke?
En kompressor basert avfukter er noe billigere å bruke pr time. Du bør ta hensyn til det faktum at tørkerotormaskinen ikke vil kjøre hele tiden, siden den vil bli styrt via sin hygrostat. Dernest er det veldig dyrt å varme et fuktig hus, og du vil se en reduksjon i fyringsutgiftene når du begynner å bruke avfukter.

Hva er en hygrostat?
Akkurat som du har en termostat som du setter på din varmeovn, du har en hygrostat på avfukteren din. Den gjør at man holder fuktigheten på et konstant nivå. Dette vil gjøre at avfukteren slår seg av og på etter behov uten at du trenger å bekymre deg for det.

Bør jeg slå av luftavfukteren på for bare noen timer om dagen?
Nei. Bare la avfukterens hygrostat bestemme når avfukteren skal gå.

Vil dette hjelpe dem med allergi? 
En avfukter vil redusere den relative fuktigheten i huset, som vil hindre midd og mugg i å vokse og spre seg. På denne måten vil en avfukter kunne hjelpe dem med allergi.