Ord og uttrykk, Velge Vifte

Hva er forskjellen på viftehastighet og viftekapasitet?

Luftstrøm, viftehastighet, kapasitet og flow. Hva betyr det, og hvordan velge riktig vifte? Det er mange begreper og måleenheter som det er lett å snuble i. Vi hjelper deg med å forstå hva som er hva.

Hva er viftehastighet?

Viftehastighet er farten på luften som kommer fra viften.

Dette sier ikke noe om hvor mye luft som kommer, men det sier noe om hvor fort den luften som kommer flytter på seg. Viftehastigheten måles i meter per sekund (evt meter per minutt). Et typisk tall for viftehastighet kan være 10 meter per sekund.

Hva er viftekapasitet?

Viftekapasitet er volumet av den luften som kommer fra viften.

Bestselgeren MeacoFan 1056 har skempelvis en viftehastighet på 1653 m3/time med et lavt lydnivå.

Altså, hvor mye luft er det som kommer. Det sier ikke noe om hvor fort luften kommer, bare hvor mye luft det er som kommer. Viftekapasiteten er et volum, og måles i kubikkmeter per time (evt. kubikkmeter per minutt). Et typisk tall for viftehastighet kan være 1000 kubikkmeter per sekund.

Hva er rotasjonshastighet?

Rotasjonshastigheten er hvor fort viften går rundt.

Altså, hvor mange omdreininger viften roterer per minutt. Dette er et tall, som måles i omdreininger per minutt. Det sier ingenting om hvor mye luft viften blåser, hvis du ikke vet stigningen på viftebladene. Men nå snakker vi til ingeniørene blant oss..

Hva er oscillering?

Oscillering er et fint ord for svinging.

Det betyr at viften svinger seg fra høyre til venstre til høyre… Den kan også svinge oppover og nedover.

Hva er en pidestall på en vifte?

Det at en vifte står på en pidestall betyr rett og slett at den står på et stativ. Noen ganger kan du få samme vifte i to varianter. Den ene er ment å stå på bordet, mens den andre skal stå på gulvet, og har dermed et stativ for å komme høyere opp. Pidestall betyr stativ.

DC-motor eller AC-motor i vifte?

Ofte ser vi at gode dyre vifter opplyser om at de har DC-motor (Likestrømsmotor), men hva betyr det? Dette sier noe om motoren går på likestrøm (DC) eller vekselstrøm (AC). Dette har ingen praktisk betydning for deg. Du skal fortsatt kople viften til din vekselstrøm i veggen. De viftene som går på likestrøm gjør selv om vekselstrømmen til likestrøm. DC-motorer kan være litt mer effektive og litt mer stillegående. Vanskelig? Ikke tenk så mye på det. Viften blåser uansett!

Hva er en børsteløs viftemotor?

En børsteløs viftemotor er en motor uten børster. Vel, det sier seg selv. Uansett, dette sier noe om hvordan motoren er bygget opp, og dette må du være ingeniør for å bekymre deg for. Har du kommentarer til dette, så skriv det gjerne i kommentarfeltet under. Vi vil gjerne høre hva du mener!

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *