Luftfukter

Hvorfor tørr luft

Hvorfor tørr luft inne?

Hvorfor er det så tørr luft inne?

Hvorfor er luften inne så tørr om vinteren? Jeg har ventilasjonsanlegg, men likevel blir luften inne alt for tørr. Hvorfor er det slik?

Jeg har luftfukter, men hvorfor hjelper det så lite?

Årsaken til at det blir så tørr luft inne om vinteren ligger i de fysiske lovene, og det er lite vi kan gjøre med det. Saken er nemlig at når kald luft utenfra kommer inn og varmes opp, så synker den relative luftfuktigheten. Sånn er det, og det får vi ikke gjort noe med.

Hvis du har et ventilasjonsanlegg, så vil du bytte ut luften oftere. Det gjør at det er mere kald luft som kommer inn og varmes opp, og dermed blir det enda tørrere inne hos deg.

Jada, ventilasjonsanlegget har varmegjenvinner som tar vare på varmen, men dette hjelper ikke for det faktum at luften tørkes. Når kald luft utenfra varmes opp synker luftfuktigheten, uansett om luften varmes opp fra den utgående luften, eller fra panelovnen, peisen eller varmepumpa.

Dette er årsaken til at de som har et ventilasjonsanlegg ikke får like god effekt av en luftfukter. De som har ventilasjonsanlegg må ofte ha to luftfuktere for å opprettholde en fornuftig luftfuktighet inne om vinteren.

Hvorfor blir det så tørt inne?

Det er mange forhold som spiller inn. Her er noen av dem:

  • temperatur på luften ute
  • temperatur på luften inne
  • hvor mye luft som ventilasjonsanlegget bytter ut
  • hvor mye fuktighet som tilsettes inne, fra klestørk, matlaging, dusj og bruk av luftfukter

Hva er løsningen når det er tørt inne?

Det er ikke så mange av disse tingene du kan påvirke, men noe er det:

  • har du ventilasjonsanlegg så sett det ned på minimum om vinteren. Da bytter du ut mindre luft, og har lettere for å holde luftfuktigheten oppe
  • bruk luftfukter, og bruk gjerne en som er større enn det som er oppgitt. Hjelper ikke dette nok, så bruk en til

Det står at luftfukteren skal klare 40 m2, men det gjør den ikke!

Når produsentene angir hvor mange kvadratmeter en luftfukter passer for, så må de gjøre noen forutsetninger. De vet ikke hvilke temperaturer du har ute vs inne, og ei heller om du har ventilasjonsanlegg eller ikke. Siden ventilasjonsanlegget fjerner så mye av fuktigheten som luftfukteren har tilsatt, så er vår erfaring at du ofte kan halvere det produsentene oppgir. Altså, hvis det står at luftfukteren holder til 40 m2 og du har et ventilasjonsanlegg, så holder den kanskje til bare 20 m2 hos deg!

Hvordan sammenligne luftfuktere?

Ikke se deg blind på antall oppgitte kvadratmeter. Se på luftfukterens kapasitet målt i ml / time. Dette er som regel et tall mellom 300 ml / time og 1.000 ml / time.

En luftfukter med 600 ml / time gir dobbelt så mye fuktighet som en på 300 ml / time. Dette er det du skal se på og sammenligne ut fra. Det er dette som er “vitenskapen”, mens antall kvadratmeter kun er “synsingen”.

Bransjestandarden for å måle ytelsen til en luftfukter ved 25°C or 30% RH.

Husk også at det finnes mange forskjellige måter å tilsette fuktigheten på

Les gjerne mer om konseptene:

Hvordan velge riktig luftfukter?

Vi har laget en guide for å hjelpe deg med å finne riktig luftfukter til ditt behov.

 

Hvorfor så tørr luft inne om vinteren?

Når luften inne varmes opp om vinteren så synker luftfuktigheten. Luften blir for tørr, og du må bruke en luftfukter for å tilsette fuktighet.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *