Velge Luftfukter

Velge luftfukter riktig for deg

Velge luftfukter: Hvor stor luftfukter trenger jeg?

Hvordan velge luftfukter for en 40 m2 stue? Hvor mange milliliter (ml) kapasitet trenger jeg pr kvadratmeter (m2)? Luftfukteren min skal klare 30 m2, men den gir ikke nok fuktighet. Hva er galt? Dette er de mest typiske spørsmålene når det gjelder luftfuktere. Hvorfor er det så vanskelig, og hva mener for eksempel produsentene selv? For å kunne velge riktig, så bør du vite litt. Les derfor denne guiden.

Riktig størrelse luftfukter

Hvor mange kvadratmeter?

Hvor mange m2 passer en luftfukter for? Det er mange hensyn som spiller inn, og produsentene har også veldig varierende anbefalinger. Ikke se deg blind på antall kvadratmeter som er oppgitt. Her er det mye “synsing” ute og går!

Hvor mange milliliter pr. time?

Det som gir en bedre indikasjon på størrelsen er hvor mange milliliter vann en luftfukter gir pr time. Dette er som regel et tall mellom 300 ml og 1.000 ml. Dette er mer “vitenskapelig” og gir en mer riktig angivelse av størrelsen. Vår erfaring tilsier at man trenger minst 7 ml / time pr kvadratmeter hvis du ikke har ventilasjonsanlegg, og gjerne minst 50% mer hvis du har ventilasjonsanlegg.

Det er bransjestandard å måle ytelsen til en luftfukter ved 25°C og 30% luftfuktighet, men ikke alle følger denne standarden. Dersom alle hadde gjort det, så hadde livet vært enklere.

Hvilke faktorer spiller inn?

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal vurdere behovet for fuktighet. Ingen vet hvordan du har det hos deg, derfor er det også umulig å finne en helt riktig størrelse. Her ser du noen ting som påvirker luftfuktigheten hjemme hos deg:

Ingen vet hvordan du har det hos deg, derfor er det ikke lett å finne riktig størrelse. Noe av dette vil også variere gjennom året. Produsentene må derfor gi et veldig grovt anslag. I tabellen nedenfor ser du hva noen forskjellige produsenter anbefaler. Husk at om du har dørene åpne til andre rom, så vil mye fuktighet kunne forsvinne ut dit også. Her kan du se en liste over tegn som tyder på at du trenger en luftfukter.

For å oppsummere, så ser du at det er mange ting å ta stilling til.

ProdusentModellml/timem2 anbefalt av produsentType luftfukterml/m2m2 vår
anbefaling UTEN ventilasjonsanlegg
m2 vår anbefaling MED
ventilasjonsanlegg
Basert på 7
ml / time / m2
Basert på 10
ml / time / m2
air&meair&me Solnan luftfukter28030Ultrasonisk9,34028
air&me Gota (hvit/sort)35030Ultrasonisk11,75035
air&me Clevair 233040Ultrasonisk8,34733
AridaArida Wet 45 – stor og kraftig luftfukter1800250Evaporativ7,2250180
Arida Wet U600 stor ultrasonisk luftfukter60080Ultrasonisk7,58560
BonecoBoneco U350 luftfukter50080Ultrasonisk6,37150
Boneco U700 ultrasonisk luftfukter60080Ultrasonisk7,58660
Boneco S250 varmdamp luftfukter30050Varm damp64330
Boneco S450 varmdamp luftfukter55060Varm damp9,27955
Boneco W200 luftvasker35050Evaporativ luftvasker75035
Boneco W400 luftvasker med app40060Evaporativ luftvasker6,75740
Boneco H300 hybrid luftfukter + luftrenser med app35050Evaporativ luftvasker75035
Boneco H400 hybrid luftfukter + luftrenser med app40060Evaporativ luftvasker6,75740
Boneco H700 hybrid luftfukter og luftrenser1010150Evaporativ luftvasker6,7143100
MeacoMeacoMist 202 Deluxe ultrasonisk luftfukter40030Ultrasonisk13,35740
StyliesStylies Alaze28040Evaporativ74028
Stylies Alaze Pro28040Evaporativ74028
Stylies Orion evaporativ luftfukter35050Evaporativ75035
Stylies Helos30045Evaporativ6,74330
Stylies Aquarius (hvit/sort)30050Evaporativ luftvasker64330

Velge luftfukter: Hvilken type luftfukter?

Lurer du på om du skal kjøpe en ultrasonisk eller for eksempel en evaporativ luftfukter? Eller kanskje en med varm damp? For at du skal få kunnskap til å ta en avgjørelse, så kan du se de viktigste likheter og forskjeller:

Ultrasonisk luftfukter

Ultrasoniske luftfuktere sender ut små vanndråper som en kald tåke. For at det skal føles mer behagelig å puste inn, så kan noen av dem kan også varme opp tåken litt. Likevel blir ikke like varmt som varm damp.

Fordeler:

  • Billig
  • Lett å rengjøre
  • Enkel å bruke
  • Effektive

Ulemper:

  • Kan gi for mye fukt, og derfor bør du ha en god hygrostat.
  • Kan legge seg fuktighet på bordet eller gulvet der luftfukteren står, og derfor bør den stå veldig fritt og luftig

Les mer om ultrasonisk luftfukter her.

Evaporativ luftfukter

En evaporativ luftfukter trekker vannet inn i en filtermatte med stor overflate. Dermed fordamper vannet på naturlig måte fra denne overflaten. Vi kan sammenligne med en vanndråpe på et bord. Når dråpen ligger der tar det lang tid før den tørker. Hvis du drar dråpen utover bordet så det blir en tynn film, så tørker det med en gang (ved hjelp av naturlig fordamping). Stylies har jobbet med dette i mange år, og derfor har de mange fine evaporative luftfuktere.

Fordeler:

  • Selvregulerende, og derfor kan det ikke bli for mye fukt i rommet
  • Legger seg ikke vann rundt apparatet, selv om effekten ofte er minst like god. Dermed er det trygt for møbler og parkett
  • Kan ikke spre bakterier til luften, og derfor har den ikke problemer med legionella

Ulemper:

  • Filtermatten må byttes ved jevne mellomrom. Dette er svært enkelt, og derfor koster det noen få kroner å bruke den.
  • Noen vil gjerne se at fuktigheten kommer ut. En evaporativ luftfukter er effektiv. Du kan faktisk ikke se fuktigheten som tilføres, og derfor tror mange at ultrasoniske luftfuktere er mer effektive. Det er dog ikke riktig.

Les mer om evaporativ luftfukter her.

Luftfukter med varm damp

Dette er som en vannkoker. Vannet kokes opp slik at den varme dampen slippes ut i rommet. Dermed er vannet kokt og sterilt, i motsetning til ultrasonisk luftfukter som kun forvarmer vannet litt.

Fordeler

  • Vannet kokes, og er derfor 100% sterilt
  • Vannet kokes, og derfor kan du høre noe boblelyd

Ulemper

  • Dampen er varm, og derfor bør du holde små barn unna
  • Alle luftfuktere krever godt renhold. Siden denne typen har høyere temperatur, så kan smuss brenne seg fast. Derfor krever den litt ekstra oppmerksomhet.

Les mer om luftfukter med damp her.

Luftvasker

En luftvasker er en spesialvariant av en evaporativ luftfukter. Her vil vannet fordampe naturlig fra en filtermatte med stor overflate. I tillegg vil denne overflaten rotere ned i et vannbad som renser filtermatten, og derfor vil partikler fra luften feste seg i vannet. Deretter kan dette helles ut. En luftvasker er derfor en kombinasjon av luftfukter og luftrenser. Den renser luften til en viss grad. Dette er ofte ikke like godt som en skikkelig luftrenser, og derfor kan du gjerne lese vår guide om å velge luftrenser også.

Fordeler

  • Du får både luftrenser og luftfukter i samme apparat, og derfor kan det være økonomisk gunstig
  • Billigere i drift enn en skikkelig luftrenser, fordi du der må bytte dyre filter. Derfor får du ofte høyere kostnader med å bruke en luftrenser.

Ulemper

  • En luftvasker er et mer komplekst produkt, og derfor er det ofte dyrere enn en vanlig luftfukter. Ettersom den gjør to ting så er det billigere enn å kjøpe både luftfukter og luftrenser.

Les mer om luftvasker her.

For å oppsummere

For å kunne velge riktig, så må du vite litt om luftfuktere. Ettersom du nå vet mer om å velge luftfukter, så nå kan du ta en titt på alternativene nedenfor. Vi vil gjerne at du skal ha best mulig informasjon for å velge, og derfor har vi laget denne guiden. Dersom du vet mer, så vil du kunne ta bedre valg.

Les mer om tørr luft

Her kan du lese mer om tørr luft på kontoret.
Les mer om tørr luft og sprekker i parketten her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *