Hvordan velge riktig

Velge avfukter

Velge avfukter? Vi hjelper deg!

Lurer du på hvilken avfukter du trenger? I denne artikkelen har vi samlet tips og triks for å velge riktig avfukter til ditt bruk. Det første du skal se på når du skal velge avfukter er temperaturen der avfukteren skal brukes. Deretter kan du se på hvilken størrelse avfukter du skal bruke.

Kjeller, garasje, båt, bobil og kalde rom

Skal du bruke en avfukter et sted der det er kaldt, eller hvor det kan bli kaldt, så skal du velge en avfukter med tørkerotor. Alt under 15 grader er kaldt for en avfukter. Eksempler: Kjeller, garasje, båt, bobil, rom som ikke brukes til vanlig opphold. Her har du en oversikt over populære avfuktere med tørkerotor, så du kan velge riktig for deg. Klikk her for å lese mer om avfukter for lav temperatur.

Innetemperatur

Skal du bruke din avfukter der du har normal innetemperatur (over 15 grader), så kan du bruke en avfukter med kompressor. Her har du en oversikt over populære avfuktere med kompressor. Klikk her for å lese mer om avfukter for innetemperatur.

Frost eller fastmontert

Skal du bruke din avfukter der det kal bli frost, eller ønsker du en fastmontert (og skjult?) løsning, så skal du se på sorpsjonsbaserte avfuktere. Her har du en oversikt over populære avfuktere med sorpsjon. Klikk her for å lese mer om fastmonterte avfuktere som tåler frost.

Hvis du har kjellertemperatur så skal du bruke en avfukter med tørkerotor

Da er neste spørsmål hvilke funksjoner du vil ha:

  • Vil du luftrensing med HEPA-filter og kullfilter? Dette er smart. Det vil beskytte avfukteren fra støv og forurensninger som du ofte kan ha i kjeller, båt, bobil og garasje. Da vil du få mindre problemer med avfukteren, og du vil få lengre levetid. Det er god økonomi i lengden. Arida S9L er et godt valg her.
  • Vil du ha WiFi og app? Det kan være kjekt for å kunne styre avfukteren fra et annet sted. Du kan også følge med på fuktigheten i kjelleren eller garasjen fra boligen din.
  • Sliter du med kjellerlukt eller båtlukt? Da er det viktig å bruke en avfukter med ionisering. Vi har god erfaring med ionisering på avfuktere fra Meaco. Meaco DD8L Standard har en god ionisering, mens Arida S9L også har en veldig god ionisering. Dette vil hjelpe deg med å fjerne lukt.
  • Vil du henge luftavfukteren på veggen? Dette kan spare plass og det kan beskytte avfukteren din. Vi kan anbefale to avfuktere med tørkerotor der du kan få veggfeste: Meaco DD8L Standard og Arida S9L.
  • Vil du ha lavest mulig pris? Skal du ha god effekt i kjellertemperatur eller garasjetemperatur så bør du absolutt bruke en luftavfukter med tørkerotor. De koster ofte mer enn vanlige billige avfuktere. Har du et lavt budsjett så kan vi anbefale å se på våre B-varer her.

Både Meaco DD8L og Arida S9L passer godt i kjeller. Her kan du se en sammenligning av dem.

Hvis du har innetemperatur kan du bruke en avfukter med kompressor

Også her blir neste spørsmål hvilke funksjoner som er nyttige for deg:

Fastmontert avfukter for kjeller, krypkjeller, garasje (tåler også kuldegrader)

En sorpsjonsavfukter fra Arida er en god løsning der du kan få kuldegrader, eller steder der du ikke har mulighet for å tømme vannbeholderen hver dag. Denne typen avfuktere lager ikke flytende vann, men de blåser fuktigheten ut av bygget gjennom en slange. Du må altså ha en slange fra avfukteren ut gjennom veggen. Som regel bruker man en eksisterende ventil til dette. Denne type avfukter krever noe installasjon, men de fleste nevenyttige klarer dette selv. Alternativt kan du leie inn en håndverker til installasjonen. Du kan gjerne kontakte oss for hjelp når du skal planlegge monteringen. Ring oss på 33470100. Her kan du lese om noen populære modeller:

Hvilken størrelse passer for deg?

Avfuktere kommer i alle størrelser. Hvilken størrelse trenger du?
Størrelsen på avfuktere benevnes i liter pr døgn. Dette er altså antall liter vann avfukteren kan fjerne pr døgn under optimale forhold (30 grader og 80% relativ luftfuktighet). Veldig mange ser på antall kvadratmeter en avfukter passer for. Dette er i beste fall indikerende. Hvor stort areal du har sier ikke alt. Det er hvor mye fuktighet som skal fjerne som betyr noe. Fuktighet kommer ofte innenfra og lages av dusjing, klestørk, matlaging, akvarium, potteplanter og så videre. Har du en stor og aktiv familie så leger du antagelig mer fuktighet enn ett eller to mennesker som ikke vasker så mye klær og ikke dusjer to ganger daglig. Bruken av boligen betyr derfor mer enn størrelsen, selv om det ofte er slik at en stor aktiv familie har større bolig enn en liten familie.

  • 10 til 12 liter, som passer til en liten leilighet med få mennesker
  • 20 til 25 liter, som passer til en stor bolig med en aktiv familie
  • 40 til 50 liter, som passer for dem med svært store behov

Nå kan du litt om de forskjellige typene luftavfuktere. Ta en titt på vårt utvalg. Bruk filterfunksjonen og finn den avfukteren som er best for deg.

Noen nyttige linker

I denne artikkelen har vi sett på avfuktere fra Meaco og Arida. Besøk gjerne deres hjemmesider for å finne mer informasjon.

Mange bruksområder for avfukter

Her kan du lese om flere bruksområder for avfukter:

 

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *