Hvordan velge riktig

Velge avfukter med tørkerotor

Hvilken avfukter med tørkerotor er best?

Dersom du har en lav temperatur der du skal bruke din avfukter (under 15 grader) bør du bruke en avfukter med tørkerotor. Hvilken avfukter med tørkerotor skal du velge? Det er ikke så mange slike avfuktere på markedet. De to mest populære avfuktere med tørkerotor er Meaco DD8L Standard og Arida S9L. Derfor er det naturlig å sammenligne disse to. Disse to avfukterene er ganske like, men det er likevel endel forskjeller mellom dem.

Temperatur

Begge disse avfukterene egner seg godt i lav temperatur, helt ned til 0 grader. Her er de like.

Tørkekapasitet

Meaco DD8L fjerner maksimalt 8 liter vann pr døgn. Arida S9L fjerner maksimalt 9 liter vann pr døgn. Du får altså litt mer tørkekapasitet med Arida enn med Meaco, men forskjellen er marginal og vi ville ikke lagt mye vekt på dette.

Lydnivå

Meaco DD8L er svært stillegående, og er oppgitt til 39 dB. Arida S9L er oppgitt til ca 40 dB. Ved praktisk bruk er det helt tydelig at Meaco er mer stillegående. Arida S9L bråker ikke mye, men det er vesentlig mer “vindsus” når den tørker luften. Hvis lydnivå er viktig for deg, så bør du velge Meaco. Har du avfukteren stående i en båt, en kjeller, eller et annet sted der lyd ikke betyr noe så kan du velge fritt. Ingen av dem har vibrasjonene som er så typisk for avfuktere med kompressor.

Strømforbruk

Maksimalt strømforbruk for Meaco DD8L er oppgitt til 650 Watt. Maksimalt strømforbruk for Arida S9L er oppgitt til 780 Watt. Mye av denne forskjellen kommer av at Arida S9L har noe høyere tørkekapasitet og kraftigere vifte. Er du veldig opptatt av strømforbruk så er vår erfaring at Meaco er marginalt bedre enn Arida, men stor forskjell er det ikke. Husk at all strømmen du bruker får du tilbake som varme. Husk også at begge de oppgitte forbrukene er ved maksimal belastning, og at avfukteren ikke går på maks hele døgnet. Hygrostaten slår avfukteren av og på.

Ionisering

Begge de nevnte avfukterene kommer med innebygget ionisering av luften. Begge har mulighet for å slå det av. Ioniseringen hjelper til med å rense luften og redusere vond lukt. Meaco har en billigere variant som ikke har ionisering. Den heter Meaco DD8L Junior, og her kan du spare noen kroner om du har et stramt budsjett.

Luftfilter

Her er det forskjell !
Begge avfukterene har et støvfilter. For Meaco DD8L er støvfilteret bakteriedrepende. For Arida S9L er det et standard filter. Arida S9L har i tillegg et HEPA-filter som fjerner partikler, mugg, pollen og forurensninger fra luften. Støvfilteret skal støvsuges. HEPA-filteret skal byttes.

Luftfilter avfukter tørkerotor
Meaco DD8L Arida S9L
Støvfilter JA
Bakteriedrepende
JA
Ikke bakteriedrepende
HEPA-filter NEI JA
Medfølger
Vedlikehold Støvsug støvfilter Støvsug støvfilter
Bytt HEPA-filter

Veggfeste
Begge avfukterene har mulighet for veggfeste som tilleggsutstyr. Disse finner du her:
Veggfeste for Meaco DD8L
Veggfeste for Arida S9L

Pris

Prisene på Meaco DD8L og Arida S9L er omtrent like. Som regel koster Meaco litt mer enn Arida, men de store forskjellene er det ikke.

Display

Arida S9L har et display som viser luftfuktigheten i rommet. Det kan være praktisk for deg å følge med på dette. Meaco DD8L har ikke display.

Hygrostat

Begge avfukterene har hygrostat for å holde konstant fuktighet, og her er de temmelig like.

Slange for drenering

Begge avfukterene har mulighet for å drenere vannet til et avløp med en slange. Meaco har fjernet slangen for å redusere mengden plastavfall. Vil du bruke slange så må dette kjøpes som tillegg. Arida S9 har slange med i esken.

Vanntank

Om du ikke bruker slange så vil vannet samles i en vannbeholder. Meaco DD8L har vannbeholder på 2,1 liter. Arida S9L har vannbeholder på 5,0 liter. Arida har altså mer enn dobbelt så stor vannbeholder. Fordelen med stor tank er at den ikke behøver å tømmes så ofte. Ulempen med stor tank er at den kan være tung å bære til vasken (5 kg).

Størrelse og design

Meaco DD8L er litt mindre i fysisk størrelse, og mange mener den har et penere design. Arida S9L er en større “kasse”, som tar noe mer plass, men som også står litt stødigere. Arida er også noe mer diskret i fargene, med moderne hvit og grå. Meaco DD8L har den karakteristiske blå stripen på siden.

Oversikt avfukter Tørkerotor
Meaco DD8L Arida S9L
Prinsipp Tørkerotor Tørkerotor
Maks kapasitet 8 liter 9 liter
Temperatur 0 til 35 grader 0 til 35 grader
Lydnivå 39 dB ca 40 dB
Maks strømforbruk 650 Watt 780 Watt
Ionisering Ja Ja
Luftfilter Støvfilter
Bakteriedrepende
Støvfilter + HEPA-filter
Veggfeste Ja, som tillegg Ja, som tillegg
Display Nei Ja, viser fuktighet i rommet
Vifte 115 m3 / time 185 m3 / time
Slange Tilleggsutstyr Ja, medfølger
Vanntank 2 liter 5 liter

Hvilken avfukter med tørkerotor er best? Meaco DD8L eller Arida S9L?
Begge avfukterene er gode avfuktere fra anerkjente produsenter. De er ganske like, men som du ser av denne artikkelen er det noen forskjeller. Vi vil ikke konkludere med at den ene er bedre enn den andre, men nå vet du nok til å finne ut hvilken avfukter som er best for deg. Hva er viktig for deg? Er lydnivået viktigst, så velger du Meaco DD8L. Er HEPA-filter eller display viktigst, så velger du Arida S9L. Slik kan du vurdere de forskjellige egenskapene, og finne den avfukter som er best for deg.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *