Avfukter til båt, Bruksområder, Velge Avfukter

Velge avfukter båt

En fuktig båt kan føre til problemer som kondens, båtlukt, rust og tæring i elektrisk anlegg, mugg, råte og jordslag. Har du en båt med verdier vil vi anbefale deg å ta vare på den og investere i en avfukter. Da får du komfort og tørt sengetøy med på kjøpet. Når du skal velge avfukter er det flere ting du bør vurdere. Her vil vi vise deg veien frem til riktig avfukter for din båt.

Meaco DD8L egner seg fint til bruk i båt.

Hvorfor avfukter i båten?

Det finnes mange gode grunner til å ha en avfukter i båten:

  • Bli kvitt båtlukt
  • Bli kvitt mugg og jordslag i båten
  • Få mindre tæring i det elektriske anlegget
  • Gå og legg deg i en tørr og fin båt med tørt sengetøy og tørre madrasser
  • Lettere båt gir lavere drivstofforbruk og raskere under seil
  • En tørr og godt holdt båt gir bedre annenhåndsverdi

Varme

Varme tørker ikke båten, men varme i kombinasjon med ventilasjon kan tørke båten. Når luft varmes opp tar den til seg fuktighet, men når varm luft kjøles med gir den fra seg fuktigheten igjen. Da vil det bli kondens i båten. Skal du tørke med varme må du derfor sørge for at du også har ventilasjon, slik at den varme luften kan gå ut og ta med seg fuktigheten. Da vil også kald luft komme inn, som kan varmes opp og ta med seg fuktigheten ut. Fungerer greit nok for mange, men vi synes dette er som å fyre for kråka og over tid vil du nok komme billigere unna om du kjøper en avfukter

Noen ting du bør tenke på

Temperatur

Det viktigste du skal tenke på uansett hvor du skal bruke avfukter er temperaturen der avfukteren skal stå. De fleste avfuktere er bygget med en kompressor, og fungerer fint i vanlig innetemperatur. Du holder ikke 20 grader i båten, og husk at avfukteren som regel jobber mens du ikke er der. Derfor er det slik at en avfukter som er suveren hjemme på vaskerommet ikke nødvendigvis er det riktige i båten. Det du skal ha er en avfukter med tørkerotor, eller en fastmontert sorpsjonsavfukter.

Størrelse og vekt

I en båt er det ofte trangt, og vekten vil alltid jobbe mot deg. Du bør velge en avfukter med lav vekt som tar minst mulig plass. Avfuktere med kompressor er ofte tunge, så vi anbefaler en avfukter med tørkerotor.

Automatisk restart

Det hender at strømmen går på brygga, og det hender at noen låner litt strøm av deg en liten stund. Du er ikke i båten hver dag, og kan ikke starte avfukteren hver gang strømmen går. Derfor må du ha en avfukter som automatisk starter i samme program som da strømmen gikk.

Ionisering

Nesten alle sliter med båtlukt i en eller annen form. Mye av dette vil forsvinne når du får en tørr båt. Som en ekstra sikkerhet vil vi anbefale en avfukter med ionisering av luften. Vi har mange års erfaring med at ionisering reduserer båtlukt.

HEPA-filter

HEPA-filter i avfukteren kan være nyttig. Alle avfuktere har et filter som det er viktig å støvsuge. Vår erfaring er at mange glemmer dette, og at avfukteren etter hvert fylles med et fint støv innvendig. Dette kan over tid utvikle seg til å bli brannfarlig. Er det noe båtfolk er redd for så er det brann i båt! Et HEPA-filter i avfukteren vil beskytte avfukteren fra slikt fint støv. Det vil gi deg en tryggere båt og en lengre levetid på avfukteren. Husk å bytte HEPA-filteret når det skifter farge, eller minst en gang i året.

Veggfeste

Har du tenkt på at du kan skru avfukteren fast på veggen? Da står den tryggere og du slipper å finne den frem når du skal bruke den og stue den vegg når du skal på sjøen. Det finnes flere gode avfuktere der du kan få festebraketter.

WiFi og app

Er du så heldig å ha internett i båten, så kan vi anbefale en avfukter med WiFi og app på telefonen. Da kan du sitte hjemme og følge med på tilstanden i båten. Du kan justere avfukteren, og du kan få varsel om noe er galt. Så vidt vi vet er Arida S7L Deluxe den eneste avfukteren med både tørkerotor og WiFi.

Sommer og sol (men en dag kommer vinteren…)

Det er viktig å holde båten tørr hele sommeren, men det er minst like viktig å holde båten tørr om vinteren. En avfukter gjør fuktigheten om til vann, og om vinteren vil dette vannet fryse til is. Det finnes avfuktere som ikke lager vann, men som blåser fuktigheten ut av båten som fuktig luft. Da kan du bruke den hele året uten å tenke på kuldegradene. Se på en sorpsjonsavfukter, som for eksempel Arida S8 eller Arida S12.

Anerkjent avfukter og seriøs butikk

Du som har båt vet at ting går i stykker. Hele tiden. En båt er et evig vedlikeholdsprosjekt. Det du kan gjøre er å legge til rette for minst mulig plunder. Kjøp en anerkjent avfukter med en gang, og kjøp den et sted der du vet du kan få hjelp. Vi kan anbefale Seatronic. De er flinke med båtutstyr, og de er flinke til å hjelpe deg den dagen det går galt.

Forskjellige alternativer

Det finnes flere måter å få en tørr båt på:

Fastmontert sorpsjonsavfukter

Dette mener vi er den beste løsningen. Her kan du tørke båten hele året, uten å bekymre deg for om det blir frost om vinteren. Avfukteren står trygt og godt skrudd fast et egnet sted i båten, og fuktigheten blåses direkte ut av båten i form av fuktig luft.

Luftavfuktere med sorpsjon er av god kvalitet som varer lenge, og som følger båten. Avfukteren er laget for å arbeide uten mye vedlikehold, og er hygrostatstyrt. I praksis kan du montere en ekstern hygrostat til en annen plass i båten hvor avfukteren skal måle og regulere effekten fra. En slik investering gir deg en god pris når du skal selge båten, da båten er tørr og velholdt. I tillegg vil gjenstander som puter, ledninger, elektronikk, tau, klær og sengetøy lagres i bedre omgivelser, og på sikt forlenge holdbarheten.

Frittstående med tørkerotor

Dette er den vanligste løsningen, og er også vesentlig billigere enn en fastmontert avfukter. Ser vi bort i fra eventuelle problemer med frost så er det en nesten like god løsning. Tørker bra i alle temperaturer over null, har ofte ionisering og det finnes modeller der du kan få festebrakett.

Billig avfukter med kompressor

I utgangspunktet anbefaler vi ikke dette. Riktignok kan prisen være lav, men tørkekapasiteten i båttemperatur er også lav. I tillegg har de ofte høy vekt, og kompressoren kan lett gå i stykker ved bevegelser i båten (Samme kompressor som i et kjøleskap, og du vet at dette skal stå stille en time etter transport / bevegelse). Det vil fungere greit nok for noen, så lenge den bare brukes om sommeren. Tror du dette er løsningen for deg, så kan du se på Meaco 10L ABC eller Meaco Arete One 10L, til den siste kan du også få festebrakett.

Hjelp til å velge, og hjelp til å montere

Trenger du hjelp er du velkommen til å spørre oss, klikk her for å komme til vår kundeservice. Vi er klare for å hjelpe deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *