Avfukter for alle formål

Stopper Meaco DD8L ved frost?

Stopper luftavfukter ved frost?

Stopper Meaco DD8L ved frost? Det korte svaret er “Nei”.

Luftavfuktere fjerner fuktighet fra luften og gjør det om til flytende vann. Kompressorbaserte avfuktere får mindre og mindre effekt jo kaldere det blir, og når man nærmer seg frysepunktet har de ikke lenger noen effekt i det hele tatt. Dermed er det ikke noe problem med frost, men du må huske på at hvis temperaturen kommer litt opp en dag, så kan den lage vann likevel og så kan vannbeholderen fryse til natten.

Avfuktere med tørkerotor fungerer helt ned til frysepunktet (og faktisk også under). Derfor er det vanlig å bruke slike avfuktere på steder der det er kaldt, og også på steder der det kan bli frost. Er dette et problem? Stopper avfukteren når det er kuldegrader? Svaret er “nei”. Avfukteren stopper ikke av selg selv når det er kuldegrader, og dersom du bruker avfukteren riktig er det heller ikke noe problem. Vi kan vise deg løsningen.

Hva bør du gjøre om du kan få frost?

Stopper Meaco DD8L ved frost? Det beste er å sørge for at du har det frostfritt i de periodene temperaturen svinger rundt null. Når det er stabilt kaldt med kuldegrader i rommet der avfukteren står så kan du gjerne slå den av. Problemet er de periodene der det er rundt null, og du gjerne vil fortsette å tørke, men der du er bekymret for at det kan komme frost innimellom. Det finnes flere gode løsninger:

  1. Bruk kort slange. Da sikrer du at vannet kommer ut av maskinen. Bruk kortest mulig slange slik at vannet ikke rekker å fryse i slangen. Du må fortsatt huske på at vannet kan fryse der du kvitter deg med vannet, enten det er i et sluk, en bøtte, en skroggjennomføring i båten. Vannet er relativt varmt (lunkent) nå det kommer ut, og det rekker ikke å fryse om du har slangen kort nok. Husk fall hele veien!
  2. Bruk varmekabel. Må du ha lang slange eller kan det hende det blir veldig kaldt?  Da kan det være at vannet rekker å fryse i slangen. Da kan du med fordel bruke en varmekabel. Denne stripses fast i slangen. Varmekabel til avfukter kan du kjøpe hos oss, KLIKK HER.
  3. Slå av avfukteren om det er veldig kaldt eller frost over lang tid. Når det er frost er det som regel veldig tørr luft. Den relative luftfuktigheten kan være høy, men den absolutte luftfuktigheten er lav. Det vil si at selv om den relative luftfuktigheten er høy, så er det svært lite vann i luften å fjerne. I kuldegrader har det derfor ikke så mye for seg å fortsette å tørke, og vanlige avfuktere for privatmarkedet klarer heller ikke å fjerne noe mere vann, så du kan like gjerne spare både strømutgifter og maskinens levetid og slå av maskinen.

Alternativ: Bruk en sorpsjonsavfukter

Meaco DD8L stopper ikke ved frost eller kuldegrader, ei heller andre avfuktere vi vet om. Det finnes dog avfuktere som egner seg for bruk i frost, og som fortsatt fjerner en del vann i frost. Da må man over på mer profesjonelle avfuktere som blåser fuktigheten ut av bygget / båten / huset som fuktig luft istedenfor å samle opp vannet som flytende vann. Dette kalles sorpsjonsavfuktere og er som regel dyrere i innkjøp. Les mer om sorpsjonsavfuktere HER.

Sorpsjonsavfuktere har mange fordeler:

  • Kan brukes i frost uten problemer (helt ned til minus 20 grader)
  • Fastmontert. Trygt og godt
  • Lager ikke flytende vann, all fuktighet blåses ut av rommet / bygget / båten / bobilen
  • Kan trygt brukes hele året

Se oversikt over fastmonterte sorpsjonsavfuktere her.

 

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *