HMS: Bedre inneklima på jobben, Luftrenser

Luftrenser for hjemmekontor

Hvorfor er det viktig med luftrenser på hjemmekontoret?

+ 9 tips for å komme seg lettere gjennom våren, pollensesongen og virussesongen.

Våren er vanligvis starten på allergisesongen, og siden mange mennesker i landet nå skal jobbe hjemmefra, er et rent og behagelig miljø viktig. Vi ser på hvordan en luftrenser av høy kvalitet kan bidra til å gjøre livet mer behagelig. Jarle Karlsrud jobber hos Bedre Inneklima AS, som er en ledende leverandør av luftrensere i Norge. Han anbefaler bruken av en luftrenser for å redusere plagene forårsaket av allergier, og for å øke den generelle velvære når familier tilbringer mer tid innendørs.

Det er mye snakk om hvorfor folk bør bruke en HEPA -basert luftrenser for helsemessige fordeler. Luftforurensning forårsaket av en rekke miljøgifter kan være helseskadelig. De veldig unge og eldre er spesielt utsatt. Forurensning er mest åpenbar i store byer, langs trafikkerte veier og i industriområder, men det er også mange kilder til miljøgifter vi tar med inn i vårt eget hjem. Røyking, kjemikalier fra nye møbler, parfymer, luftfriskere og stearinlys, maling og rengjøringsprodukter, alle kjent som VOC (Flyktige organiske forbindelser), støvmidd som bor i våre senger, muggsporer og flass fra kjæledyr kan utløse allergiske reaksjoner. På denne tiden av året er det også pollen fra en rekke planter som kan utløse astma og forårsake ubehag. På toppen av dette må vi nå også kjempe med luftbårne virus.

Regjeringen oppfordrer folk til å jobbe hjemmefra der det er mulig, og med usikkerhet om fremtidige direktiver er det sannsynlig at flere av oss vil være tvunget til å holde oss hjemme i lang tid.

Så hvorfor skal du bruke en luftrenser med et HEPA-filter?

En luftrenser fungerer ved å fjerne allergener fra luften. Et ekte HEPA-filter er laget etter strenge internasjonale forskrifter, og fanger de fleste bakterier, partikler, mikrobielle sporer, pollen og noen viruspartikler. Å fange opp skadelige partikler og sirkulere ren luft gjennom et rom vil hjelpe til med å holde mennesker sunne, så immunforsvaret deres er litt sterkere for å bekjempe eventuelle virus. Folk skal ikke stole på at en luftrenser kan beskytte dem mot coronavirus, da en luftrenser ikke er designet eller testet til det nivået. I stedet bør de følge de nyeste regjeringens retningslinjer for å beskytte seg selv. En luftrenser kan antagelig redusere mengden virus i luften, men det gir ingen garanti mot å bli smittet.

Men hvis familier skal tilbringe mer tid innendørs og i umiddelbar nærhet av hverandre, vil bruk av en luftrenser hjelpe familiens generelle helse og vil gi beskyttelse mot VOC-er som er vanlige i hjemmet og luftbårne miljøgifter utenfra. Ett filter fjerner støv, et annet tar for seg partikler som støvmidd og pollen. Et kullfilter eliminerer lukter, og et ultrafiolett system (UVC) vil ødelegge bakterier. Til slutt vil en ionisering hjelpe til med å få støvpartikler til å feste seg sammen og falle til bakken eller anges lettere i luftrenseren. Luftfiltre er en viktig del i håndteringen av luftbårne allergener, og for alvorlige pasienter kan de gjøre livet mye mer utholdelig, spesielt hvis de brukes i soverommet.

Vår erfaring er at valg av luftrenser ofte går galt fordi folk ikke samsvarer allergien til filteret som kreves, eller de kjøper en luftrenser som er for liten for rommet sitt, og den kan ikke rengjøre luften effektivt. Den eneste måten å pålitelig fjerne forurensninger fra luften på er ved å sirkulere hele luftvolumet i et rom flere ganger i timen, slik at partikler vil komme inn i luftstrømmen til et filter, og at luften blir renere.

For å velge den riktige, må du vite hva du er allergisk mot og luftvolumet i rommet du vil rengjøre. Dette vil bli beregnet ut fra høyden, bredden og dybden på rommet i meter. Forsikre deg om at luftrenseren faktisk kan fjerne det du er allergisk mot, og sørg for at den kan rense luftvolumet ditt tre ganger i timen for en mild allergi, fem ganger i timen hvis du er så ille at du tar medisiner og åtte ganger i timen hvis allergien din er alvorlig. La luftrenseren kjøre 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Sett den på høy viftehastighet når du ikke er i rommet, og skru den ned til en av de roligere viftehastighetene når du er i rommet.

Noen luftrensere har flere renseprosesser i tillegg til HEPA-filteret. Winix PlasmaWave er et godt eksempel på en slik tilleggsfunksjon. PlasmaWave er godt egnet til å redusere virus, bakterier og lukt i et rom. Les mer om PlasmaWave her.

Her er noen andre måter å hjelpe deg med å holde deg sunn.

  1. Besøk legen din før sesongen starter, slik at du har medisiner på plass før allergiene starter.
  2. Bli vant til å sjekke pollenvarselet daglig, slik at du kan planlegge dagen.
  3. Unngå å tørke klær ute når pollenvarselet er høyt, da pollen vil feste seg til klærne.
  4. Planlegg utendørsaktiviteter etter regn, da pollennivået er lavere.
  5. Når du kommer hjem, bør du skifte klær slik at du ikke bruker klær med pollen innendørs og la pollen spre seg rundt i huset.
  6. Ta en vårrengjøring, så du ikke nyser og lider mens du vasker støv.
  7. Rengjør mugg på badet regelmessig for å unngå spredning av muggsporer.
  8. Forsikre deg om at du har god ventilasjon på badet og på kjøkkenet for å fjerne overflødig fuktighet for å unngå fukt. Lavere fuktighetsnivå betyr færre muggsporer og støvmidd. Se om nødvendig for å kjøpe en avfukter for å redusere fuktighetsnivået.
  9. Gjør soverommet ditt til et allergifritt sted hvor du kan hvile og få en god natts søvn. Luftrensere gir en løsning som kan gi lindring av disse allergiske plagene. 
author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *