Avfukter for alle formål, HMS: Bedre inneklima på jobben

Fuktighet i stall

Fuktighet i stall, Luftkvalitet i stall

I en stall blir det ofte mye fuktighet, noe som kan skape grobunn for mugg og mikroorgansimer. Muggen kan gi dårlig helse for hestene, og det kan gi vond lukt i stallen. Mugg i foret eller mugg på veggene i stallen er ikke bra, verken for hestene, stallen eller for deg. Vi har god erfaring med å sette inn luftavfukter i stall, og dette reduserer problemene. Fuktigheten i stallen kommer fra hestene selv, samt fra vann og snø de tar med seg inn.  Om du vasker  fra vask hestene inne blir det store mengder vann som skal fjernes. Temperaturforskjeller vil også bidra til kondens på veggen i stallen. På grunn av miljøet og temperaturene i stallen må man passe på å velge riktig avfukter for stall. Vi anbefaler en sorpsjonsavfukter med tørkerotor for fast montasje. En slik avfukter blåser fuktigheten ut av stallen via en egen slange, og dette hjelper også til med ventilasjonen i stallen. Kontakt oss for gode råd eller for referanser fra andre kunder.

Hvordan montere avfukter for stall?

Hester fortjener et godt inneklima, uten mugg og midd. Hva er viktig å tenke på når man skal installere en avfukter i stallen hos hesten?

Arida og Meaco har flere avfuktere (byggtørkere) som egner seg i stallen. Som regel er det en sorpsjonsbasert avfukter som bør brukes.

Sorpsjonsbaserte rotoravfuktere monteres fast i stallen, med lufteslange ut til friluft. Avfukteren fungerer slik at luft trekkes fra rommet som skal tørkes. Fuktigheten trekkes ut, og blåses ut av stallen. Den tørre delen av luften blåses tilbake til rommet. Avfukteren krever godt renhold og noe vedlikehold for å fungere optimalt. Holder du det rent og ryddig i stallen, og bytter luftfilter ved jevne mellomrom så er du godt på vei.

Fuktighet i stall. Montere avfukter i stallen.

For sunnere og sprekere hester, og også ryttere

Vi har luftrensere til stall, tørkerom og andre lokaler med opplevde problemer. Med de riktige produktene reduseres lukt, partikler og gasser, noe som reduserer hestenes pusteproblemer, det reduserer også risikoen for spredning og problemer med andre luftbårne sykdommer ved å nøytralisere virus og bakterier i området.

Hester trenger å puste ren og frisk luft selv i stallen. I lufta i stallen spres bakterier, virus og muggsporer lett og øker risikoen for smittespredning og vond lukt. Luften i stallen påvirkes også av gjødsel og urin der gasser som ammoniakk og annet
det dannes gjødselgasser, disse gassene er skadelige for slimhinnene i hestens luftveier. Men problemer fra partikler kan lindres med riktig løsning.

Både store og små skadelige partikler påvirker hestens helse.
Støvet i stall består vanligvis av så store partikler at man noen ganger kan se dem, disse setter seg ofte fast i øvre del av luftveiene og de kan også være plagsomme, men det er de små partiklene, som vi ikke kan se, som er mest skadelige, virus, bakterier, gasser og allergener.

Virus og bakterier kan være så små at de til og med kan komme gjennom lungene og gi større problemer i kroppen, men mange ganger lider hesten av luftveisproblemer, disse er ofte vanskelige å oppdage i tide, de oppdages først når hestens prestasjoner og
respiratorisk absorpsjon forringes. Med riktig luftrenser kan problemene både reduseres og motvirkes.

Fastmontert avfukter i en stall. Arida Pro S25

Enkel avfukter for små behov. Arida S9L

Gode erfaringer

Vi har gode erfaringer fra flere referanser, både i Norge og i Sverige

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *