Avfukter for alle formål

Luftavfukter i kjølerom

Vi får mange spørsmål angående bruk av luftavfuktere, og ett av spørsmålene som går igjen ofte er hvilken avfukter man skal bruke i et kjølerom. I et kjølerom er det kaldt, og luftavfukter i kjølerom er ofte nødvendig for å ivareta kjøttet riktig. Når døren åpnes og man får varm luft inn, så inneholder denne varme luften en del fuktighet. Når luften kjøles ned inne i kjølerommet, så klarer ikke lenger luften å holde på fuktigheten, og fuktigheten kondenseres til vann. Denne kondensen skaper problemer. En avfukter kan være den riktige løsningen her, men hvilken luftavfukter er riktig for kjølerom?

Om du skal bruke en luftavfukter kjølerom så er det noen ting du må ta stilling til. For det første så må du bruke en avfukter med tørkerotor – avfuktere med kompressor eller peltier-element vil ikke gjøre noen nytte i den temperaturen du har der. Deretter må du ta stilling til hvordan du blir kvitt fuktigheten.

Alternativ 1 – Fuktigheten gjøres om til flytende vann.

Så lenge du ikke har frost i kjølerommet så kan du bruke en avfukter som gjør fuktigheten om til flytende vann. Da kan du bruke Meaco DD8L.
Her gjøres fuktigheten om til flytende vann, som renner ned i en beholder. Denne beholderen må du tømme for vann. Hvor ofte dette må gjøres er avhengig av hvor mye fukt som kommer inn. Om du har et sluk der så kan du kople til en slange, og dermed slippe å tømme tanken.

Avfukteren gir en del varme når den tørker, og det er jo ikke gunstig i et kjølerom. Dog er den slik at når det blir tørt nok, så slår den seg av. Siden kjølerommet stort sett er tett og ikke åpnes og lukkes så mye så vil det være begrenset hvor mye fukt som kommer inn. Avfukteren vil derfor gå veldig lite, og det vil være liten tid den gir varme. Men noe er det altså.

Alternativ 2- Fuktigheten blåses ut av bygget som fuktig luft.

Om du har mulighet til å få en luftslange på 40mm fra maskinen og ut i friluft, så kan du bruke en annen type maskin. Ta en titt på modellen Arida Pro S8
Denne maskinen trekker luft fra rommet der den står, og så skiller den tørr luft og våt luft. Den tørre luften blåses tilbake til rommet, mens fuktigheten blåses ut av bygget og ut i friluft. Dette gjør at du ikke får noe vann som skal tømmes. Det er heller ikke noe vann som kan fryse til is, så om det skulle bli frost der inne så gjør det ikke noe. Denne vil også gi noe varme, men ikke så mye som den andre maskinen. Noe av varmen blåses ut til friluft.

Slangen som går til friluft bør være så kort som mulig.

Denne maskinen finnes også i en noe større utgave, der du har mulighet for å montere avfukteren i et annet rom. Da kan den via slanger suge luft fra kjølerommet, og blåse tørrluft tilbake til kjølerommet, mens den fuktige luften blåses ut til friluft. Denne avfukteren heter Arida Pro S12.

Begge disse luftavfukterne lager et lite undertrykk i kjølerommet, slik at det kommer noe luft inn gjennom ventiler eller lekkasjer. Dersom du ikke kan ha undertrykk i rommet så kan vi løse dette også, men da er det en maskin til en vesentlig høyere pris. Se da på Arida Pro S35.

Lese mer?

Vi har funnet en fin artikkel om kjølerom for dem som vil lese mer om kjølerom og fuktighet.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *