HMS: Bedre inneklima på jobben

Hvorfor er det tørr luft på kontoret?

Hvorfor er det så tørr luft på kontoret?

Mange kontorbygg opplever veldig tørr luft om vinteren. De har et velfungerende ventilasjonsanlegg, men sliter likevel med tørr luft, sprukne lepper, tørre hender og tørre øyne. Hvorfor er det så tørr luft inne om vinteren? Mye av årsaken ligger faktisk i ventilasjonsanlegget, men det er ikke fordi det er dårlig. Det er fordi naturlovene gjør det slik. Men det finnes løsninger på problemet med tørr luft på kontoret!

Luftfuktighet og temperaturforskjell

Det vi mennesker opplever er relativ luftfuktighet. Relativ luftfuktighet er mengde vann i luften i forhold til (relativt til) den mengde vann som luften kan inneholde ved den temperaturen. Dersom man endrer temperaturen så endrer man også luftfuktigheten. Når temperaturen i luften øker, så senkes den relative luftfuktigheten.

Ventilasjonsanlegget senker luftfuktigheten om vinteren

La oss ta et typisk eksempel. Ute er det null grader, med 90% relativ luftfuktighet. Ventilasjonsanlegget suger inn denne luften, og varmer det opp til 22 grader før det blåses inn i kontorene. Når luft med temperatur 0 grader og luftfuktighet 90% RH varmes opp til 22 grader så synker luftfuktigheten til 20% relativ luftfuktighet. Dette er ikke fordi ventilasjonsanlegget ditt gjør noe galt, men det er fordi naturlovene krever det! På bildet til høyre ser du et Mollierdiagram som viser dette. Du ser nå at hvis du hele tiden blåser inn luft med 20% relativ luftfuktighet, så vil du tørke ut alt som er. 20% RH er veldig tørt! (om sommeren skjer det motsatte, da vil luften få økt luftfuktighet dersom du bruker ventilasjonsanlegget til å kjøle).

Hva er løsningen om det er for tørr luft på kontoret?

Hvis det er for tørr luft på kontoret inne så må du gjøre tiltak. Rent teknisk så kan du senke temperaturen, men i det virkelige liv er ikke det realistisk. Dine arbeidstakere krever 22 grader innetemperatur, eller deromkring. Da må du tilsette mer fuktighet.

Hvordan tilsette fuktighet til luften?

Det finnes flere måter å tilsette fuktighet til luften, slik at den relative luftfuktigheten øker:

 • Sett inn en luftfukter i ventilasjonsanlegget ditt.

  Dersom dette ikke ble gjort da anlegget ble bygget så er det en stor jobb å ettermontere det, det er som regel fullt mulig, men det krever en del penger og innsats. Kontakt din ventilasjons-entreprenør for å få høre hvordan dette kan gjøres hos deg og hva det koster. Det blir nok dyrt, men det er kanskje verdt det om dere skal bli lenge i lokalene?

 • Sett inn en luftfukter på hver kontor.

  Du kan øke luftfuktigheten i hele lokalet, eller lokalt på hvert enkelt sted der det jobber mennesker. Kjøp en liten luftfukter til hvert kontor, og du løser problemet der problemet er.

 • Sett inn en litt større luftfukter i fellesarealene.

  Dette kan du gjøre i tillegg til en på hvert kontor eller istedenfor en på hvert kontor. Her må dere finne løsninger som passer for dere og for deres utfordringer. Arida Wet 45 er ofte en passende luftfukter for kontorfellesskap, åpne kontorlandskap og større arealer.

 • Sett inn en fastmontert luftfukter i lager og produksjonslokaler.

  I de litt mer industrielle områdene kan du gjerne sette inn en fastmontert luftfukter med fast tilkoplet vanntilførsel. Typiske steder dette er aktuelt er større butikklokaler, trelast-lager og produksjonslokaler (trykkeri). Arida NEB-serien er godt egnet til dette formålet.

 

Et Mollierdiagram viser hvorfor du får tørr luft på kontoret om vinteren

Et Mollierdiagram viser hvorfor du får tørr luft på kontoret om vinteren
author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *