Bobil og campingvogn

Hvordan unngå fukt i bobil

Hvordan kan man unngå fukt i bobil og campingvogn?

Bobil og campingvogn er ofte utsatt for fuktskader. Fukt kan forårsake store skader, og bli svært dyrt å utbedre. Fuktskader er noe av det første en potensiell kjøper ser etter når du skal selge bobilen. Hvordan kan man unngå fuktskader i bobil?

To måter fukten kan komme inn i bobilen

Ser vi enkelt på det så er det to måter fukten kan komme inn i bilen på. Fuktigheten kan komme fra utsiden, eller fra innsiden. Det er forskjellige måter å angripe disse to tingene på.

Vann fra utsiden av bilen

Ideelt sett bør en bobil både brukes og oppbevares innendørs. Da kommer det garantert ikke noe vann inn i bilen. I virkeligheten skal bilen ut på veien og ut i naturen. Da blir den eksponert for regn. Det er dette vannet du må sørge for at holder seg på utsiden av bilen.

 • Sørg for å holde bilen tett. Får du sprekker eller lekkasjer må disse utbedres umiddelbart. Gjør det selv om du er sikker på hva du gjør, eller sett det bort til profesjonelle.
 • Oppbevar bilen under tak. Mesteparten av tiden er bobilen ikke i bruk. Da bør den lagres slik at den ikke blir utsatt for regn. Har du tilgang på en låve eller lagerhall så er det supert, men det kan koste mye penger. Et alternativ kan være å snekre en carport til bilen om du har plass til det. Ellers finnes det også mange telt som passer for store bobiler.
 • Sørg for å opprettholde fuktgarantien, og ta en fukttest ofte.

Vann fra innsiden av bobilen

De fleste tenker på vann fra utsiden når det er snakk om fuktskader. I praksis er det ofte vann fra innsiden som gjør skade. Dette kan komme snikende så du ikke oppdager det før det er for sent. Hvor kommer denne fuktigheten fra?

 • Kondens på grunn av temperaturforskjeller. En bobil er dårlig isolert i forhold til et hus. Har du det varmere inni bilen enn på utsiden så vil fuktigheten kondensere på vinduer og inne i vegger, skap, madrasser etc.
 • Matlaging, spesielt om du bruker gass til koking og steking. Gassen gjøres om til vann som slippes ut som damp inne i bilen.
 • Dusjing og vasking.
 • Mennesker puster ut mye fuktighet, og dette bidrar i stor grad til fuktproblemer.
 • Tørker du klærne inne i bilen så skal du huske på at dette skaper store mengder fuktighet.

Hvordan kan man redusere fukt og kondens inne i bobil?

Det finnes mange måter å unngå fukt i bobil. Mange av dem er ikke aktuelle. Du kan for eksempel bruke den mindre, sove (og puste) mindre i den. Du kan slutte å lage mat inne. Du kan slutte å dusje, vaske og koke kaffe. Alt dette vil hjelpe, men det er ikke de svarene du ønsker deg. Du må få fuktigheten ut.

 • Varme og ventilasjon i kombinasjon vil hjelpe. Bare varme uten at den varme luften går ut av bilen vil bare utsette problemet. Mange tror at varm luft fjerner fuktighet, men det er ikke sant. Luften vil føles tørrere der og da, men det er kortsiktig. Den relative luftfuktigheten synker riktignok, men mengden vann i luften blir ikke borte, så den absolutte luftfuktigheten er den samme. Når du slår av varmen så vil den relative luftfuktigheten øke igjen. Passer du på å varme opp samtidig som du lufter ut så vil det hjelpe noe, så lenge luften du slipper inn er kaldere enn den du slipper ut. Dette er ofte svært energikrevende (og dermed dyrt). Mange vil også reagere på at det blir mye trekk og at det blir gulvkaldt. Det kan være en grei løsning mens du bor i bilen, men over tid er det dyrt og lite egnet.
 • En luftavfukter vil fjerne fuktigheten. En avfukter vil være nyttig for å fjerne fukt både mens bilen er i bruk, mens den står stille mellom helgene og på vinterlagring. Avfukteren tar til seg fuktighet fra luften, og gjør dette om til vann. Dette vannet samles opp i en beholder, eller du kan kople til en slange for å drenere det ut i dusjen eller i vasken. Det finnes også avfuktere som blåser fuktigheten ut av bilen som fuktig luft.

Bildet viser hvordan man kan blåse fuktig luft ut av bobil med en sorpsjonsavfukter.

Fornøyd kunde med avfukter i bobil. Bildet viser avfukteren Meaco DD8L stående på kjøkkenbenken i en Concorde bobil. Legg merke til slangen som går fra avfukteren og ned i vasken.

Flere typer avfuktere, men hvilken er best for din bobil?

Det finnes flere forskjellige avfuktere på markedet, og selv om alle hevder å være best så er noen mer egnet til bobil enn andre.

 • Fuktsluker, poser med silikagel, bambuskull, poser med fuktfjerner. Det finnes mange varianter av dette konseptet. Selv om det er billig, så er det så liten effekt at det neppe er verdt pengene og innsatsen. Til et hanskerom kan det ha en effekt, men for en hel bil blir det som en dråpe i havet.
 • Luftavfukter med kompressor. Disse selges mange steder til lave priser. Du får dem på byggemarkeder, Biltema, Jula og tilsvarende steder. De er ofte tunge og klumpete, men det finnes også noen elegante modeller på markedet. Felles for dem alle er at de fungerer godt når det er varmt i bilen (15 til 20 til 25 grader), men kommer du under 10 – 15 grader er det ofte svært liten effekt. Det vil si at de fint kan brukes om sommeren og når du har varme på i bobilen, men utenfor den varmeste sesongen har de liten effekt. Ofte er det da du faktisk trenger å fjerne fukt.
 • Avfukter med tørkerotor. Dette er moderne avfuktere som har god effekt helt ned til frysepunktet. Tørkerotoren suger til seg fuktighet fra luften, som deretter kondenseres og renner ut som flytende vann. Vekten er lav, lydnivået overkommelig og tørkeeffekten er god i alle temperaturer. Noen bruker dem også i frost og bruker varmekabel for å sikre seg.
 • Luftavfukter med sorpsjon og utblåsning av fukt. Dette er løsningen for dem som vil ha en permanent løsning, som kan plasseres slik at den ikke synes. En lignende patent med tørkerotor tar til seg fuktighet fra luften. Her kondenserer ikke fukten til vann, men en vifte blåser den fuktige delen av luften ut av bilen via en slange. Man må føre en slange ut av bilen (normalt ca 40 mm i diameter) og det krever noe installasjon. Når dette først er gjort så vil man ha en super løsning i mange år.

Oversikt over egnede avfuktere for bobil

Som du forstår er det temperatur og montering som er viktig ved valg av avfukter for bobil. Her viser vi en liten oversikt over noen aktuelle alternativer.

Temperatur Montering Avfukter Kommentar
Innetemperatur
(over 15 grader)
Frittstående Meaco 10L-ABC Kompressorbasert avfukter
Egnet for sommerbruk
Vanntank eller slange til sluk
Les mer her.
Alle temperaturer,
men frostfritt
Frittstående
men feste til vegg er mulig
Meaco DD8L

Avfukter med tørkerotor
Egnet i alle temperaturer over 0Vanntank eller slange til avløp

Les mer her

Alle temperaturer,
men frostfritt
Frittstående
men feste til vegg er mulig
Arida S9L

 Avfukter med tørkerotor
Egnet i alle temperaturer over 0Vanntank eller slange til avløp

Les mer her

Alle temperaturer,
men frostfritt
Frittstående Arida S7L Deluxe

Avfukter med tørkerotor
Egnet i alle temperaturer over 0Vanntank eller slange til avløp

Kan koples til WiFi og styres med App

Les mer her

Alle temperaturer,
også frost
Fastmontert
Se eksempler her
Arida S8

Fastmontert avfukter
Blåser fuktighet ut via slange
Ikke flytende vann

Les mer her

Alle temperaturer,
også frost
Fastmontert
Se eksempler her
Arida S12

Fastmontert avfukter
Blåser fuktighet ut via slange
Ikke flytende vann

Les mer her

Arida S9L avfukter for bobil

Meaco 10L ABC stillegående avfukter for romtemperatur

Avfuktere Arida Pro S8 og S12 for fast montasje i bobil

Arida S8 og S12 egner seg godt for montasje i bobil og campingvogn

Akkurat so i båt passer Arida S8 og S12 godt i bobil