Avfukter for alle formål, Meaco Arete®, Spare strøm

Hvor mye strøm bruker en avfukter?

Hva er strømforbruket på en avfukter?

Det er ikke noe enkelt svar på dette. Vel, det enkleste svaret er at “Dette står i de tekniske data på baksiden av avfukteren”. La oss forklare deg hvordan du finner ut hvilken avfukter som bruker minst strøm.

Sammenlign avfuktere av samme størrelse

Når du skal sammenligne avfuktere for å finne den avfukteren som bruker minst strøm, så må du sammenligne avfuktere i samme størrelse. En avfukter med kapasitet på 20 liter i døgnet vil bruke mer strøm enn en avfukter på 10 liter i døgnet. (Det blir som å sammenligne dieselforbruk på en buss og en bil. Du må sammenligne buss mot buss og bil mot bil.).

Det som betyr noe er jo hvor mye strøm avfukteren bruker per liter vann den fjerner!

Du må sammenligne samme type avfukter

Avfuktere finnes med flere teknologier. De vanligste er kompressor eller tørkerotor. Ser du på strømforbruket for en avfukter med tørkerotor, så vil dette se veldig høyt ut. Det stemmer, men helt til slutt vil vi forklare deg hvorfor det likevel kan være fornuftig.

Nå først så ser vi på avfuktere med kompressor, siden det er det vanligste. Du må altså sammenligne en 10 liters kompressorbasert avfukter med en annen 10 liters kompressorbasert avfukter. Du må sammenligne en 20 liters kompressorbasert avfukter med en annen 20 liters, ja du forstår.

Husk temperaturen!

Produsenten skal oppgi strømforbruket, men det er likevel ikke så enkelt. Med avfuktere er det nemlig sånn at de bruker forskjellig mengde strøm avhengig av temperaturen. Ja, dette gjelder også for kompressorbaserte avfuktere. Hvis produsenten oppgir at strømforbruket er 250 Watt, så sier de ikke om dette er ved 20 grader eller ved 30 grader. Det hjelper lite om du kjøper en avfukter som bruker lite strøm, og så er dette bare ved 30 grader. Du skal jo bruke den ved 20 grader, og da er det kanskje en annen avfukter som bruker mindre strøm. Her er det ikke noen klar bransjestandard, og folk kan fort bli lurt.

Du må huske å sjekke strømforbruket for den temperaturen du har tenkt å bruke avfukteren! Det er ikke alle produsenter som oppgir dette, og det kan kanskje skyldes at de har dårlig samvittighet…

Her vil vi gi kudos til Meaco, som ofte oppgir strømforbruk ved forskjellige temperaturer. Se eksempel under.

Hvor mye strøm bruker en avfukter, egentlig?

Se på tabellen over. Denne viser strømforbruket for Meaco Arete 20L. Som du ser bruker den hele 281 Watt ved 30 grader og 80% luftfuktighet, mens den bare bruker 179 Watt ved 10 grader og 50% luftfuktighet. Hvor mye strøm bruker en avfukter, egentlig? Jo, det kommer an på temperatur og luftfuktighet der den brukes. Du må tenke på hvor den skal brukes. Skal du ha den på et varmt vaskerom eller i en kald kjeller?

Legg også merke til at antall liter vann den kan fjerne også varierer veldig med temperatur og luftfuktighet. Ved 10 grader og 50% luftfuktighet fjerner den 2 liter vann per døgn. Har du 20 grader og 60% som er ganske realistisk så fjerner den 8,5 liter vann per døgn. “Teoretisk” skal den fjerne 20 liter vann. Det gjør den også, men kun om du har 30 grader og 80% luftfuktighet. Det er bransjestandard å måle kapasiteten ved 30 grader og 80%, så det gjør alle. Det nesten ingen andre gjør er å opplyse om kapasitet og strømforbruk ved lavere temperaturer.

Avfukterne i serien Meaco Arete er optimalisert for nordisk klima. De er derfor laget for å være mest mulig effektive i lavere temperaturer. Skal du sammenligne med andre avfuktere så må du sjekke hvor mye strøm de bruker ved den temperaturen du har der du skal bruke den. Det normale er 20 grader og 60% luftfuktighet. 

Vi selger mange luftavfuktere, og det vi stusser på er at nesten ingen andre enn Meaco opplyser om dette. De kommer med ett tall, men sier ikke noe om forholdene der det er testet. Vi vil oppfordre deg til å stille dette spørsmålet der du vurderer å kjøpe avfukter. Vi vil også oppfordre andre produsenter og selgere av avfuktere å spesifisere bedre når de opplyser om tekniske data. Kundene skal kunne ta en avgjørelse på riktig grunnlag.

Andre artikler om samme tema

Lære mer om avfukter?

Vi har laget en lang artikkel som tar for seg alt du behøver å vite om en avfukter.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *