Avfukter for alle formål

Hvor mye bråker en avfukter?

Hvor mye bråker en avfukter?

Hvor mye bråker en avfukter?

Hvor mye bråker en avfukter? Her testes avfukteren Meaco Arete One 25 liter.

Støy er følelsesladet, høye fly som flyr over huset ditt er irriterende (med mindre du er flyentusiast). Barn som leker i en hage kan være deilig for noen, men en plage for andre. Høy musikk på fest er moro for dem på festen, men ikke så bra for de som bor ved siden av og som ikke var invitert!

I alt vi gjør spiller lyd en viktig rolle. Husholdningsapparater er intet unntak. Alt fra vaskemaskinen til kjøleskapet, mengden og typen støy de lager påvirker hverdagen vår, siden ingen liker å leve med en bråkete oppvaskmaskin eller en tørketrommel som overdøver samtaler. Lydene rundt oss påvirker hverdagen vår.

Så når det gjelder å velge et nytt produkt, vil støynivået til et apparat utgjøre en stor forskjell for hvordan vi liker (eller ikke liker) det produktet. Støy er ofte den første indikasjonen vi får på at et apparat har feil når støynivået eller tonen endres. Vi er følsomme for støy, enten når det blir for høyt eller endres. Derfor oppgir alle fabrikanter hvor mange decibel produktet lager.

Vi kan ikke nekte for at desibel er forvirrende å forstå. De er imidlertid svært viktige å vurdere når du kjøper et nytt produkt.

Siden ørene våre er spesielt følsomme for et bredt spekter av lyder, er desibelrangeringen noe vi alltid bør se etter når vi kjøper elektroniske apparater.

Hva er en desibel?

En desibel (dB) er en enhet som måler hvor høy en lyd er.

Den måler lydintensiteten ved å sammenligne det med et gitt nivå på en logaritmisk skala – en logaritmisk skala er en der 0dB er stillhet, en lyd 10 ganger kraftigere er 10dB, en lyd 100 ganger kraftigere er 20dB, en lyd 1000 kraftigere er 30dB, og så videre.

Hørselsterskelen for mennesker er rundt 0 desibel.

A-veid desibel

Når du leser om målinger av decibel på nettet, vil du ofte legge merke til at det er skrevet som dB (A) – som på nettsiden vår – en forkortelse for A-veide desibel.

A-veide desibel er justerte målinger av lydstyrken slik det oppfattes av det menneskelige øret. Ved lave frekvenser er det menneskelige øret mindre følsomt enn ved høye frekvenser. Hver gang en lyd øker med 6 dB, er det en dobling i støyen som oppfattes av det menneskelige øret.

For eksempel, hvis du sammenligner to Meaco-produkter – MeacoDry Arete One 10L (35dB) med desibelnivået til MeacoDry Arete One 20L (40dB). Forskjellen i støynivå er bare 5 dB mellom de mindre og større avfukterene, men den største Arete vil bli oppfattet som nesten dobbelt så bråkete.

Hvis vi skulle sammenligne to 20 liters modeller for en mer like for like sammenligning, har Meaco Arete 20L og Meaco 20L Platinum støynivåer på 40 og 46 dB(A). Så Arete-modellen lager halvparten så mye støy som 20L Platinum.

Bruk av HEPA-filteret på begge modellene vil øke disse tallene litt fordi du øker lufttrykket når den innkommende luften passerer over filtrene.

Hvor mye bråker en avfukter?

For eksempel et problem Meaco møtte i de tidlige stadiene av Meaco ABC-ene var at selv om desibelavlesningen var veldig stille – 36dB – mente et lite mindretall av kundene at støyen var for høy, og de syntes dette var irriterende. Så når Meaco tester produktene, jobber de ikke bare med desibelnivåene, men også på frekvensen for å sikre maksimal komfort for kundene. Meaco brukte mye tid i samarbeid med distributøren Bedre Inneklima AS på å undersøke denne høye tonehøyden og endret den harmoniske lyden i avfukteren for å sikre at lyden ble mykere for øret, og mer behagelig å lytte til. Etter endringen har klagene opphørt.

Så når Meaco tester produktene, jobber de ikke bare med desibelnivåene, men også på frekvensen for å sikre maksimal komfort for kundene.

Ikke alle desibelnivåene er like!

Når vi tester avfuktere holder vi dem i et forseglet kammer og bruker kalibrerte mikrofoner på 1 meter på alle fire sider, et eksempel på oppsettet kan sees på bildet av Arete i lydkammeret nedenfor. De profesjonelle mikrofonene måler lydstyrken. Så registreres det gjennomsnittlige desibeltallet for de fire avlesningene på tvers av mange prøver.

Når en telefon eller annen billig støymåler brukes til å teste maskinene, måler avlesningene trykkbølgene over målehodet, og gir en lydtrykkavlesning, men de vil aldri gi samme avlesning som i et laboratorium på grunn av bakgrunnsstøy, lufttrykksvingninger og andre kompliserte faktorer.

Å bruke en app på mobiltelefonen vil gi et enda mer unøyaktig resultat. En app vil bruke et elektronisk magnetisk kraftsignal som den sender ut av apparatet, og en matematisk formel brukes for forskjellen i signal når den mottas tilbake på telefonen. Den tar ikke hensyn til andre påvirkninger som telefondekselet, om det er en skjermbeskytter eller hodetelefoner koblet til telefonen.

Forskjellen mellom de to er at vi måler to forskjellige parametere som ikke er sammenlignbare. I laboratoriet måles lydeffektnivåene, mens lydtrykknivåene måler vi hjemme. Det er to forskjellige parametere som ikke kan sammenlignes.

Hvordan måle en desibel?

Selv om det er mange apper eller dataprogramvare som hevder å måle desibel eller lydnivåer, er det viktig å merke seg at disse aldri er helt nøyaktige og noen ganger kan bli påvirket av støy rundt enheten du prøver å måle.

Måten å måle lyd på en måte som er nærmest (nøyaktighetsmessig) til en profesjonell lesing, er ved å bruke en profesjonell desibel/lydnivåmåler.

Merk: Det er umulig å gjenskape det vi har på bildet med en app på telefonen. Lydmålere er ekstremt følsomme ved 90dB fordi de er designet for å advare deg når ting er for høyt og kan skade hørselen. De er ikke designet for å måle nøyaktige nivåer i den lave enden av skalaen. De er ikke designet for lave lyder, og all støy rundt testområdet hjemme vil forstyrre enhver avlesning, så det vil aldri bli det samme som i en profesjonelt studio.

Desibelmålingen for alle produktene våre er tatt fra gjennomsnittet av fire lydmålere, ved bruk av spesialutstyr. Som du kan se, er det en komplisert prosess, og derfor anbefaler vi å ikke oppgi tall og å se på generelle utsagn om maskinens støynivå.

Hvorfor er lav lyd viktig?

Det er flere grunner til at du skal velge produkter med lav lyd.

  • Støy er plagsomt for deg og for andre. Du legger kanskje ikke merke til det, men summen av alle ting som lager lyd i bakgrunnen kan være ugunstig for deg. Er du sliten i hodet mot slutten av dagen? Kanskje du har for mye støy i bakgrunnen?
  • Mye lyd kan være et tegn på at du har kjøpt et billig produkt. Ved ellers sammenlignbare produkter er det ofte slik at det billigste bråker mest. Det billigste vil ofte ha den korteste levetiden også, og på den måten bli dyr i lengden.
  • produkter som lager mye lyd er ofte lite effektive produkter. Med lite effektiv mener vi at du må bruke mye strøm for å gjøre den samme jobben som et stillegående og effektivt produkt. Så selv om du sparer noen kroner på å kjøpe billig der og da, så vil du antagelig bruke mer penger på strøm i alle de årene du skal bruke produktet. Da er det kanskje ikke så billig likevel?

Meaco er stille

Meaco er veldig opptatt av å lage produkter med lavt lydnivå. Derfor er flere av Meacos produkter sertifisert med merket “Quiet Mark“. Dette viser at Meacos produkter er kvalitetsprodukter. Som du vet lønner det seg i lengden å velge kvalitet.

Les mer om Quiet Mark her.

Ovenfor ser du et bilde av avfukteren Meaco Arete One 25 liter som testes i et lydlaboratorium. Les gjerne mer om lyd og avfuktere i denne artikkelen hos Meaco.

Vite mer om avfukter?

Les vår lange artikkel som tar for seg alt du behøver å vite om en avfukter.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *