Luftfukter

Hvitt støv rundt luftfukter

Hva er det hvite støvet som legger seg rundt luftfukteren min?

Hvitt støv rundt luftfukteren er helt normalt og ufarlig.

Hvitt støv rundt din luftfukter?
Mange bruker luftfuktere for å oppnå et bedre inneklima, og for å lindre plager med luftveiene. Veldig mange opplever at det legger seg et hvitt støv rundt luftfukteren. Hva er dette hvite støvet? Er det farlig? Hva kan man gjøre for å unngå dette?

Hva er det hvite støvet rundt luftfukteren?

Det hvite støvet som legger seg rundt luftfukteren er rett og slett kalk. Det finnes kalk i drikkevannet, og når den ultrasoniske luftfukteren sprer dette vannet ut i luften din, så fordamper vannet. Kalken faller ned som et hvitt støv. Det er stor forskjell på kalkinnholdet i vannet rundt omkring i Norge. De som har mye kalk i vannet får mye hvitt støv. De som har lite kalk i vannet får lite hvitt støv.

Er dette hvite støvet ved luftfukteren farlig?

Vi mener at dette støvet ikke er farlig. Dette er kalk som du får i deg hver dag når du drikker vann, og kroppen trenger kalk. Vi vil ikke påstå at det er direkte sundt for kroppen å puste inn kalkstøv, så vi vil anbefale deg å redusere dette. Se tips nedenfor, eller les hva Meaco skriver om kalk og luftfukter.

Hvordan redusere eller fjerne hvitt støv fra luftfukter?

Det finnes flere måter å redusere det hvite støvet som legger seg rundt luftfukteren. Du kan prøve følgende:

  • bruk vann med mindre kalk i. Har du flere vannkilder, så bruker du vann fra den vannkilden med minst kalk. De færreste har flere vannkilder.
  • bruk destillert vann eller batterivann. Dette er å få kjøpt mange steder, og vil fungere veldig bra. Dog kan det bli dyrt i lengden.
  • bruk en luftfukter med vannfilter. Dette filteret fjerner kalk fra vannet, ved at kalken binder seg til filteret. Bytt filteret når du merker at det hvite støvet kommer tilbake.
  • bruk en luftfukter som ikke er ultrasonisk. Da blir kalken liggende igjen i luftfukteren (men da får du jobben med å rense dette ut av maskinen etterhvert som det samler seg opp der). Vi anbefaler evaporativ luftfukter. 
author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *