Avfukter for alle formål

Hva er tørkerotor?

Hva er en tørkerotor?

En tørkerotor er en teknologi som gjør at luftavfuktere fungerer godt i lav temperatur. Det finnes flere gode avfuktere med tørkerotor, som for eksempel:

Vanlig avfukter med kompressor

Hva er tørkerotor Meaco DD8L luftavfukter klestørk

Bestselgeren Meaco DD8L har tørkerotor og er svært effektiv til blant annet klestørk.

En vanlig avfukter har en kompressor som lager en kald flate inne i avfukteren. Luft fra rommet blåses over denne kalde flaten, og fuktigheten kondenserer til vann på grunn av temperaturforskjellen. Så lenge luften i rommet er varm, så fungerer dette bra.

Setter du en avfukter med kompressor i en kjeller med lavere temperatur enn 15 grader, så fungerer en slik avfukter dårligere. Da bør du bruke en avfukter med tørkerotor.

Avfukter med tørkerotor

Så hva er en tørkerotor? En tørkerotor er en tynn skive, som regel 1 til 2 cm tykk og 20 til 25 cm i diameter. Denne rotoren er porøs, og har veldig mange små hull i seg. Luften som skal tørkes blåses gjennom alle disse små hullene.

Tørkerotoren er laget av et materiale som tar til seg fuktighet fra luften. Dette materialet kalles for Zeolitt eller silica gel. Det fine med Zeolitt er at det frigjør fuktigheten igjen når det varmes opp.

Dette er årsaken til at tørkerotoren roterer. Den roterer veldig sakte. Først tar rotoren til seg fuktighet fra luften som blåses gjennom den. Deretter roterer den opp til det ene hjørnet av avfukteren. Her blåses varm luft gjennom rotoren. Fuktigheten frigjøres, og blir med den varme luften ut.

Heretter kan man gjøre ett av to ting.

  • Den varme fuktige luften kan blåses ut av huset eller ut av båten via en slange. Dette er måten man gjør det på Arida Pro S12 og Arida Pro S25.
  • Luften kan blåses inn i en kondensator, slik at fuktigheten kondenserer til vann og renner ned i en beholder. Dette er slik det fungerer på Meaco DD8L og Arida S3L.

Fordeler med tørkerotor

Fordelen med tørkerotor er at den fungerer nesten helt uavhengig av temperatur. Mens en avfukter med kompressor bør ha vanlig innetemperatur for å fungere godt, så vil en avfukter med tørkerotor fungere godt i alle temperaturer. Den egner seg godt i en kald kjeller, og den vil til og med fungere i kuldegrader!

Andre fordeler er at tørkerotoren veier mye mindre enn en kompressor. Dermed blir vekten på avfukteren lav. Den gir heller ingen vibrasjoner eller klukkelyder slik du kan få i avfukter med kompressor.

Siden tørkeeffekten er så god i lave temperaturer, så bruker den lite strøm pr liter vann som skal fjernes. Dette er viktig.

Ulemper med tørkerotor

Avfuktere med tørkerotor er veldig gode, men det finnes også noen ulemper:

  • Det er en mer avansert avfukter, og prisen blir noe høyere enn en avfukter med kompressor
  • I høye temperaturer (over 20 grader) vil en avfukter med kompressor bruke mindre strøm pr liter vann. Så selv om en avfukter med tørkerotor fint kan brukes i alle temperaturer, så vil det bli billigere å bruke en kompressorbasert avfukter hvis du vet du stort sett skal bruke den i oppvarmede rom
  • Tørkerotoren må ha en kontrollert nedkjøling, så den egner seg ikke der strømmen ofte blir borte eller der du styrer avfukteren med et tidsur.

Hvor lenge varer en tørkerotor?

Hvor lenge kan man bruke en tørkerotor før den må byttes? Tørkerotoren varer lenge, og den skal normalt ikke byttes. Den slites ikke ut. Dersom du ødelegger den så er det mulig å bytte den, men det er ikke vanlig. De små hullene i tørkerotoren kan tettes igjen med støv, slik at rotoren ikke lenger fungerer som den skal. Da kan den renses, for eksempel med en støvsuger. Godt renhold er viktig for å få lang levetid på tørkerotoren. Støvsug luftfilter og tørkerotor ofte. Hvis det er mulig, bør du bruke et HEPA-filter i tillegg til det vanlige støvfilteret. Da vil du få lengre levetid på avfukteren og en renere luft.

Arida S9L er en god avfukter med både tørkerotor og HEPA-filter.

Kan man bytte en tørkerotor?

For de aller fleste avfuktere med tørkerotor er det mulig å bytte rotoren, men det er som regel ikke nødvendig. Den er laget for å vare i hele apparatets levetid. Blir rotoren ødelagt og må byttes så bør dette gjøres på et verksted.

Vedlikehold av tørkerotor

Hvordan ta vare på sin tørkerotor?

  • Støvsug filter ofte
  • Støvsug inne bak filteret så godt det lar seg gjøre
  • Bruk HEPA-filter hvis det er mulig på din modell
  • Hold det rent der avfukteren står

Bruksområder for tørkerotor

Tørkerotorer brukes i avfuktere som kan brukes der det er lavere temperatur enn vanlig romtemperatur. Dette er kjeller, krypkjeller, båt, bobil, lager, garasje og så videre. Rotoren brukes både i frittstående avfuktere som «produserer» vann, slik som Arida S3L og Meaco DD8L.

Tørkerotor brukes også i sorpsjonsavfuktere som blåser fuktigheten ut som fuktig luft. Eksempler her er Arida Pro S12 og Arida Pro S25. I slike maskiner kalles tørkerototoren ofte sorpsjonselement, men det er samme sak.

Skal en tørkerotor alltid rotere?

Ja, hvis tørkerotoren ikke roterer er det noe galt, og avfukteren vil ikke fungere. Den skal gå veldig sakte rundt, så se godt etter om du tror den står stille.

Det finnes noen få «tørkerotorer» som ikke roterer. Noen produsenter bruker dette elementet på en litt annen måte. Da vil ikke rotoren gå rundt, men det vil vekselsvis blåses kald fuktig luft og varm luft gjennom. Da oppnår man samme resultat som om man roterer, men det blir flere bevegelige deler og vårt inntrykk er at dette er en løsning man går bort i fra.

Hvem oppfant tørkerotoren?

Det sies at det var Carl Munters som oppfant tørkerotoren og dens bruk i avfuktere. Du kan lese mer om Carl Munters ved å klikke her her. Munters er nå et selskap som selger forskjellige industrielle avfuktere.

I Norge har Jarle Karlsrud og Bedre Inneklima AS æren for å ha introdusert begrepet tørkerotor. Da han i 2010 begynte å selge avfuktere fra det britiske Meaco så skulle han oversette begrepet «Desiccant dehumidifier». Han fant ingen god oversettelse. Som ingeniør forstod han dog hva som foregikk inne i avfukteren, og syntes «Avfukter med tørkerotor» var en god og pedagogisk beskrivelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *