Ord og uttrykk

Hva er Ionisering?

Hva er ionisering av luften?

Hvorfor bruker man ionisering i en luftrenser?

Luftrensere bruker forskjellige måter for å rense luften. Mange luftrensere bruker et HEPA-filter, som skal fange partiklene i luften. Mange luftrensere bruker også en funksjon som heter ionisering. Hva er dette og hvorfor bruker man det?

Hva er ionisering?

Når luften passerer igjennom et apparat med ionisering (for eksempel en luftrenser, luftfukter eller en luftavfukter) så blir luften elektrisk ladet. Dette betyr at partiklene i luften får en elektrisk ladning.

Hvorfor ionisering av luften?

Når partikler i luften har en elektrisk ladning, så binder de seg lettere fast i andre ting:

  • Partiklene kan henge seg fast i hverandre. Dette betyr at istedenfor at man har mange små partikler som svever rundt i luften, så får man noen få store partikler som faller ned på gulvet. Små partikler i luften er farlig å puste inn. Store partikler (hybelkaniner) på gulvet er ikke farlig, og kan enkelt støvsuges.
  • Partiklene fester seg lettere til luftfilteret. Små partikler kan faktisk komme seg igjennom luftfilteret, men dersom de har blitt ionisert på forhånd, så fester de seg lettere til filteret. Det vil si at luftrenseren blir mer effektiv enn uten ionisering.
  • Ionisering kan redusere lukt. Mange melder om at ionisering av luften reduserer lukt og gjør at luften føles friskere.

Hva med ozon?

Prosessen med ionisering kan skape litt ozon. Mengden ozon som genereres er forsvinnende liten, og siden ozon raskt reagerer med andre ting vil det raskt bli borte igjen. I praksis har ozonet ingen betydning, og har mer akademisk interesse. Vi mener fordelene med ionisering er mye større enn ulempene, men er du skeptisk så kan du slå av denne funksjonen på de fleste apparater. Dermed kan du for eksempel bruke ionisering kun når du ikke er tilstede.

Hva er ionisering, og hva er ionisering godt for?

Ionisering og avfuktere

Ionisering har lenge vært populært på luftavfuktere. I våre dager er ionisering kun tilgjengelig på avfuktere som ikke har kompressor. Dette skyldes det nye kjølemediumet kompressoren benytter (R290). I tilfelle brann kan det bli eksplosjonsfare. Les mer om ionisering og kompressorbasert avfukter her. For avfuktere med tørkerotor er det helt trygt å bruke ionisering. Hva er tørkerotor? Les her.

Les mer om ionisering

Solenco har skrevet en fin artikkel om ionisering
Wikipedia om ionisering

Luftrenser med ionisering av luften

Luftrenser med ionisering av luften

Mange luftrensere bruker ionisering av luften for å rense luften. Dette brukes også i enkelte luftavfuktere og luftfuktere.