HMS: Bedre inneklima på jobben

Godt inneklima gir bedre ytelse på jobben

God luft er god økonomi

Hvordan få bedre ytelse på jobben?

Ren og trygg luft gir bedre ytelse på jobb og skole

Ren og trygg luft gir bedre ytelse på både jobb og skole

Hva kan du gjøre for å redusere sykefravær? Hvordan få bedre trivsel på jobb? Hva skal til for å få høyere effektivitet? Hvordan få bedre ytelse på jobben?

Vi passer på at folk har riktig verktøy, riktig programvare, effektive telefoner og kommunikasjonskanaler. Tenker du på at luften folk puster også har stor betydning for ytelsen og effektiviteten på jobb?

Hvordan prestere bedre på jobb?

Både du og dine kolleger kan yte 10% bedre om dere puster ren og trygg luft, med riktig luftfuktighet. Tenk på hvilken verdi det har for bedriften deres, og for samfunnet. Tenk på hvilken verdi ren og trygg luft har for hver enkelt medarbeider, både på jobb, skole, idrett og i hverdagen.

Mange av oss tilbringer så mye som 90% av tiden innendørs. Luften inne er ikke så ren som du tror. Det har blitt utført undersøkelser som viser at god luftkvalitet kan gi 5% til 15% bedre resultater på tester og prøver. Funnene kommer fra den danske forskeren Pawel Wargocki ved Danmarks Tekniske Universitet.

Vi har tilstrekkelig med bevis for at dette skjer, … sier Wargocki.

Tenk på hva 5% til 15% bedre ytelse på jobben kan bety for din arbeidsplass.

CO2, VOC, svevestøv og andre faktorer

Innholdet av CO2 påvirker ytelsen på jobben direkte. Blir du sløv og tung i hodet etter noen timer? Det tyder på for mye CO2. Når mennesker puster dannes CO2, og du kan ikke fjerne eller rense det bort. Her hjelper bare lufting og ventilasjon.

VOC er kjemiske forbindelser i luften. Dette kan være skadelig og det gjør de kognitive evnene dårligere. Det viser denne undersøkelsen. VOC kan fjernes med en god luftrenser. Luftrenseren bør ha aktivt kull, PlasmaWave eller aerOHeal.

Søvn

Puster du renere luft når du sover, så sover du bedre. Sover du bedre så yter du bedre på jobb og privat.

Sykdom

En god luftrenser reduserer også faren for å bli syk. Mange sykdommer som forkjølelse, influensa og korona spres gjennom luften. En god luftrenser vil beskytte deg her, som omtalt i The New York Times og i Nature.

Muligheten for å redusere denne smittespredningen innendørs er gjennom ventilasjon og luftrensing

Sitatet er fra Holøs hos Sintef

Riktig luftfuktighet er også viktig

For å redusere faren for sykdom og smite er det også viktig med riktig luftfuktighet. Luftfuktigheten bør ligge mellom 40% og 55%. Et ventilasjonssystem er bra for å bytte ut lufta, men det vil også påvirke luftfuktigheten. om sommeren vil det kunne øke fuktigheten, så det blir fare for mugg. Om vinteren vil ventilasjonsanlegget kunne tørke ut luften så mye at tørr luft blir et problem. I tørr luft holder spyttdråper og aerosoler seg svevende lengre i luften. Tørre slimhinner blir mer mottakelig for virus. Husk å bruke en god luftfukter med hygrostat om vinteren. Dette vil redusere faren for luftveisinfeksjoner, og sykdommer som forkjølelse, influensa og korona.

Drikk mye vann, rens luften og ha riktig luftfuktighet. Enkle tiltak som gir god effekt.

Bedre ytelse på jobben

Alle de poengene du har lest om her gir deg bedre helse og bedre ytelse på jobben. Lavere sykefravær, godt arbeidsmiljø, høye kognitive evner og økt effektivitet er bra. Det er bra både for den enkelte ansatte, men det er også god økonomi for bedriften. Tiltak for å bedre inneklimaet er ikke en utgift. Dette er en investering i bedre ytelse og bedre lønnsomhet. Det er kanskje den beste investeringen du kan gjøre i år?

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *