Fuktig garasje

Fukt i garasje

Opplever du vanndammer på gulvet, treg tørk av biler og rust på gjenstander i garasjen? Da har du antakeligvis høy luftfuktighet, noe som kan gå på bekostning av konstruksjon og gjenstander. I denne artikkelen viser vi deg hva du kan gjøre hvis du opplever høy luftfuktighet i garasjen.

Hvorfor avfukter i garasjen?

Det er flere gode grunner til å ha en avfukter i garasjen. Mindre fukt og kondens gir mindre rust på bil, motorsykkel, verktøy og andre ting du har i garasjen. Selve bygningen har det også bedre når den er tørr, så det gir god annenhåndsverdi å ha det tørt både for bilen og selve garasjen.

Forskjellige temperaturer krever forskjellige løsninger. En garasje skiller seg fra vaskerommet ditt inne. I garasjen har du mye lavere temperatur, og du må derfor ha en annen type luftavfukter. Mens du på det varme vaskerommet ditt gjerne kan ha en avfukter med kompressor, så må du ha en avfukter med tørkerotor i garasjen. En avfukter med tørkerotor har mye bedre effekt i lave temperaturer. Gode avfuktere for garasje er blant annet følgende modeller:

Hva gjør du med vannet?

En avfukter med tørkerotor gjør fuktigheten om til vann. Dette vannet ender opp i en beholder i bunnen av apparatet, og må tømmes ut. Maskinen stopper selv når tanken er full.

Et alternativ mange bruker er en fastmontert sorpsjonsavfukter. Disse lager ikke flytende vann, men blåser fuktigheten ut av garasjen via en slange. Her er det flere fordeler:

  • du slipper å huske på å tømme vannbeholderen
  • du får en mer solid og varig løsning
  • du får ikke problemer dersom det skulle bli kuldegrader i garasjen

Hvilken sorpsjonsavfukter skal du velge?

Hvordan montere sorpsjonsavfukter i garasje?

De fleste som er litt nevenyttige klarer fint å montere en avfukter i garasjen. Veldig kort fortalt trenger du

  • en stikkontakt i nærheten (har du stikkontakten så trenger du ikke elektriker).
  • en hull i veggen der fuktigheten kan blåses ut (de fleste bruker en eksisterende lufteventil).
  • pågangsmot og håndverktøy som du antagelig har i garasjen fra før.

Se disse to filmene så får du en god forståelse av hvordan dette skal gjøres, og om du er bekvem med å gjøre dette selv:

Hvorfor skal ventilene stenges?

Hvis du ikke har avfukter i garasjen, så kan du gjerne ha lufteventiler. Når du skaffer deg en avfukter vil vi anbefale å stenge lufteventilene. Grunnen til dette er at når det blir tørt inne, og det fortsatt er fuktig ute, så kommer fuktigheten inn gjennom ventilene. Har du åpne ventiler så vil avfukteren forsøke å avfukte hele verden på utsiden. Det ønsker du neppe bruke strøm på! Derfor anbefaler vi å stenge alle lufteluker når du får deg en avfukter i garasjen.

Les mer om avfukter i garasje

Vil du vite mer om avfukter i garasje så kan du lese en lengre artikkel her.

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *