Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Kundeservice

Hva gjør jeg ved reklamasjon eller retur?

Har du et problem med ditt produkt, så vil vi anbefale deg å forsøke å finne feilen. Her er noen tips til hva du kan gjøre:

 1. Les manualen. Du finner de fleste manualer i tabellen for tekniske data under hvert produkt her i nettbutikken.
 2. Forsøk å finne feilen selv, ved å følge tipsene i denne guiden.
 3. Ring oss på telefon 33470100 eller bruk dette kontaktskjemaet for å få hjelp.

Mitt produkt er sendt til reparasjon. Når kommer det tilbake?

I normale tilfeller tar det ca en uke fra du sender et produkt til oss for reparasjon til du har det tilbake hos deg igjen. (To dager i posten til oss + to dager reparasjon og testperiode + to dager i posten tilbake til deg.

I enkelte tilfeller kan det være ferie, sykdom eller unormalt høy arbeidsbelastning som gjør at ting tar litt lengre tid. Da kan det ta opp mot to uker innen du får din vare i retur.

Har du ikke fått den tilbake innen to uker etter at du sendte den så bør du ta kontakt med oss på 33470100 eller bruke dette kontaktskjemaet.

Hvem er Bedre Inneklima AS

Bedre Inneklima AS er et firma i Sandefjord, som driver med kjøp og salg av varer som gir folk et bedre liv og en bedre helse ved å gi dem et bedre inneklima.

Vi driver åpent og ærlig, og opplyser gjerne om hvem vi er og hvordan du kommer i kontakt med oss:

Navn: Bedre Inneklima AS
Adresse: Pindsleveien 8B, 3221 Sandefjord
Telefon: 33470100
Kontaktskjema: Klikk her.
Organisasjonsnummer: 990 162 689

Registrert i Foretaksregisteret
Registrert i Merverdiavgiftsregisteret: NO 990162689 MVA
Registrert i NAV Aa-registeret
Vi betaler skatt til Norge
Sjekk om opplysningene stemmer. (Ekstern link til Brønnøysundregisterne)

Etablert 2006
God økonomi. Vi er her for deg også den dagen du trenger oss etter en handel.
Kundene elsker oss, sjekk rating hos Trustpilot (Ekstern link)

Luftavfukter - Fjerne fukt

Hvilken avfukter skal jeg bruke i garasje?

Hvordan velge riktig avfukter for garasje?
Når man skal velge en avfukter for garasjen er det flere aternativer å se på. Her skal vi se på de forskjellige alternativene, og gi deg den informasjon du trenger for å velge riktig avfukter for din garasje.

Det du må vurdere er ting som:

KONKLUSJON:
Nedenfor kan du lese mye om avfukter i garasjen, om du vil sette deg inn i historien bak. Vil du ha konklusjonen med en gang, så får du den her:

Det beste er å bruke en sorpsjonsavfukter som blåser fuktigheten ut som våt luft. Her er alternativene:

Arida S35 er en veldig kraftig avfukter, som kan være for stor for en vanlig forbruker. Har du spesielle behov, eller en veldig stor garasje kan dette likevel være riiktig løsning.

Arida S25 er en kraftig avfukter som passer de fleste. Som regel er dette riktig størrelse hvis du har to biler i daglig bruk, som kan komme våte inn i garasjen. Snø bør fjernes.

Arida S12 er en liten avfukter som likevel kan passe i garasjen. Har du en garasje med små fuktproblemer, eller en garasje som sjeldent brukes kan dette være et greit alternativ. Kommer det våte biler inn hver dag vil den bruke lang tid på å få garasjen tørr. Det er ikke sikkert den klarer å få garasjen helt tørr innen det kommer nye biler inn neste dag.

Arida S8 kan i prinsippet benyttes, men i de aller fleste tilfeller er den alt for liten. Kan passe til en liten garasjebod eller et sted der du bare skal vedlikeholde fuktigheten uten at du har et fuktproblem.

Et enklere alternativ er å bruke en tørkerotoravfukter som gjør fuktigheten om til flytende vann. Husk at dette vannet må tømmes / fjernes.
Husk at disse avfukterene er for innendørs sporadisk bruk og egentlig ikke egnet for kontinuerlig bruk i en garasje.

Arida S9L er en frittstående avfuter som kan benyttes i alle temperaturer helt ned til null grader. Den har god tørkeeffekt, men blir antagelig for liten dersom det kommer våte biler inn hver dag. Arida S9L har HEPA-filter. Dette anbefales for å beskytte avfukteren fra støv og eksos i garasjen. Vi anbefaler å montere avfukteren på veggen med et veggfeste.

Meaco DD8L er en frittstående avfukter. Den er like god som Arida S9L, men mangler HEPA-filter. Den bør derfor kun brukes i rene miljøer uten mye støv og eksos. 

Avfuktere anbefalt til garasje
Model Bilde Nominell
kapasitet

Type

Kommentar

Arida S35 Stor avfukter garasje Arida S35 35 liter Blåser fukt ut av bygget


Veldig kraftig
Arida S25 Arida S25 avfukter anbefales for garasje 25 liter Passer de fleste
Arida S12 Arida S12 kan fint brukes i garasje 12 liter Kun ved lite fukt
Arida S8 Liten avfukter garasje Arida S8 5 liter For liten. Kun for spesiell bruk
Arida S9L Arida S9L garasje 9 liter Lager flytende vann

Liten, men noen ganger god nok

Bruk gjerne veggfeste

Meaco DD8L Meaco DD8L avfukter garasje 8 liter Liten, men noen ganger god nok.
Mangler HEPA-filter

Bruk gjerne veggfeste

Les videre her, for spesielt interesserte:

Hvorfor avfukter i garasjen?
Det er mange gode grunner til å bruke en avfukter i garasjen:

 • Bilen ruster mindre. Om du holder luftfuktigheten under 50% RH stopper du nesten all rust. 
 • Verktøy og andre ting i garasjen ruster mindre.
 • Bilen tørker opp innvendig og du slipper kondens inne i bilen. Dette forutsetter at du åpner vinduene i bilen når du parkerer over natten.
 • Bygningen har det bedre, med mindre mugg, råte, jordslag og lignende.
 • Mindre garasjelukt og mindre lukt i bilen (om du åpner bilens vinduer)

Hvilke alternativer finnes?

Kompressorbasert avfukter / kondensavfukter:

De aller fleste avfuktere du får i handelen idag er avfuktere med kompressor. Disse kalles også kondensavfuktere. Skal du ha en avfukter i stua di, eller på vaskerommet, så er dette et godt valg. Skal du bruke den i garasjen derimot, så anbefaler vi ikke denne typen avfukter. Grunnen til det er at kondensavfuktere har svært liten effekt i lave temperaturer. I 20 grader fungerer de fint, men under 10 grader virker de dårlig. Produsentene oppgir at de virker ned til 5 grader, og noen oppgir endog ned til 1 eller 2 grader. Dette er forsåvidt sant, men effekten er så liten at du må ha en veldig stor avfukter for å kompensere. En så stor avfukter bruker mye strøm, tar mye plass og koster mye i innkjøp. Har du alltid over 10 grader i garasjen, eller bare har behov for å tørke om sommeren, så kan du gjerne bruke en kondensavfuker. De aller fleste andre bør bruke en avfukter med tørkerotor, eller en sorpsjonsavfukter. 

Husk også på at du skal bli kvitt vannet. En kondensavfukter gjør fuktigheten om til flytende vann. Du er derfor avhengig av et avløp eller å tømme vanntanken selv. Les mer om dette her. Husk også på at dersom du kan få frost i garasjen, så kan vannet fryse til is og ødelegge avfukteren. Les mer om dette her.

Eksempler på gode avfuktere med kompressor til bruk i garasjen:

Luftavfukter med tørkerotor (Sorpsjonsavfukter som gir flytende vann):
En luftavfukter med tørkerotor (silika gel, sorpsjon, adsorpsjon) fungerer på en helt annen måte. Disse gjør også om fuktigheten til flytende vann, men måten de arbeider på er mye mer effektiv i lave temperaturer. Om du bruker den i stua med 20 grader, eller om du bruker den i garasjen med 2 grader så er den nesten like effektiv.

En avfukter med tørkerotor er derfor mye mer egnet i en garasje enn en avfukter med kompressor. Likevel er det noen ting du må tenke på før du kjøper denne type avfukter: 

 • Kan det bli frost i garasjen? Hvis det aldri blir kuldegrader i garasjen så er dette et godt alternativ. Hvis det kan bli frost i garasjen så må du være forsiktig. I utgangspunktet vil vi da anbefale deg å bruke en sorpsjonsavfukter med våtluftutblåsning, men om du er forsiktig så kan du likevel bruke den.
 • Hvordan blir du kvitt vannet? Denne typen avfukter gjør om fuktigheten til flytende vann. Dette må du bli kvitt på en eller annen måte. Vi har noen alternativer:
  A) Lede vannet til et sluk / avløp dersom du har det i garasjen.
  B) Har du ikke avløp i garasjen så må du tømme vannbeholderen. Husk at denne kanskje må tømmes hver eneste dag. Er du i garasjen hver dag, og ønsker du å gjøre dette hver dag?
  C) Lede vannet ut gjennom veggen. Dette er mulig, men vi anbefaler det ikke. Les mer om dette her.

Eksempler på gode avfuktere med tørkerotor til bruk i garasje:

Sorpsjonsavfukter som blåser fuktigheten ut av garasjen
Dette er ofte den beste løsningen. Den koster mer i innkjøp og krever noe installasjon, men når dette først er utført så er det en veldig god løsning.
 

En sorpsjonsavfukter med våtluftsutblåsning fungerer godt i alle temperaturer. Du kan også bruke den i kuldegrader uten problemer. Veldig enkelt fortalt fungerer denne avfukteren som følger:

 • Avfukteren suger luft fra rommet der den står
 • Inne i avfukteren brukes en tørkerotor (sorpsjonselement) til å skille den tørre delen av luften fra den fuktige delen av luften.
 • Den tørre luften blåses tilbake til garasjen
 • Fuktigheten blåses ut av garasjen som fuktig luft (ikke flytende vann) 

Denne teknologien gir flere fordeler:

 • Godt egnet i alle temperaturer (også frost)
 • Ikke noe vann som skal til sluk. Ingen vannbeholder som skal tømmes
 • Liten fysisk størrelse. Lett å plassere. Kan med fordel henges på veggen (eller opp / ned i taket)
 • Lang levetid (høyere pris, men varer ofte mye lengre) 

Ulemper:

 • Pris (men har også lengre levetid)
 • Krever noe montasje (Er veldig enkelt, og gjøres kun en gang) Se eksempler på installasjon her
 • Må lage hull i veggen for å få ut slangen som blåser våtluft (Typisk 40 mm eller 80 mm) Bruk gjerne en eksisterende ventil i veggen
 • Må plasseres i umiddelbar nærhet av yttervegg (Kortest mulig slange fra avfukteren og ut i friluft)

Eksempler på gode avfuktere med tørkerotor til bruk i garasjen:

Hvordan blir man kvitt vannet?
På en eller annen måte må du kvitte deg med vannet som avfukteren produserer. Har du en sorpsjonsavfukter med utblåsning er det enkelt. Har du ett av de andre alternativene, så må du kvitte deg med flytende vann. Du har noen alternativer:

1- Lede vannet til et sluk eller avløp 
2- Tømme vanntanken
3- Vannslange ut av veggen (Generelt anbefaler vi ikke dette, men med forsiktighet så kan det gjøres. Les mer her.)

 

Vann-
beholder

Vannslange
til avløp

Luftslange
ut av bygget

Kompressor / Kondens

Ja

Ja

Nei

Tørkerotor
(Sorpsjon med vann)

Ja

Ja

Nei

Sorpsjon med våtluftutblåsning

Nei

Nei

Ja

 

Temperatur
En veldig viktig faktor å tenke på når man skal velge avfukter for garasjen er å se på temperaturen. Husk at denne varierer gjennom året. Det er den laveste temperaturen som skal være dimmensjonerende. Om sommeren når det er 20 grader kan du bruke hva som helst. Selv en kondensavfukter med kompressor vil gjøre god nytte da. Kommer du under 10 grader høst og vinter, så bør du vurdere en avfukter med tørkerotor istedenfor. Blir det frost må du enten bruke en avfukter med våtluftutblåsning, eller slå av avfukteren om vinteren. Tabellen under viser skjematisk hva du bør velge.

 

Frost
                        

Under 10 grader
                           

Over 10 grader
                         

Kompressor / Kondens

Nei, ingen effekt
og vannet fryser

Mulig,
men dårlig effekt

Godt egnet

Tørkerotor
(Sorpsjon med vann)

Anbefales ikke,
men kan brukes
med forsiktighet

Godt egnet

Godt egnet

Sorpsjon med
våtluftutblåsning

Godt egnet

Godt egnet

Godt egnet

 

Hvilken størrelse bør jeg velge?

Generell anbefaling med tabell med garasjestørrelse, bruk og avfukterstørrelse. Husk at mengden fukt som kommer inn er mer dimmensjonerende enn størrelsen på garasjen.

 

Enkeltgarasje

Dobbeltgarasje

Enda større

Garasjeanlegg

Bruk

Daglig

Sporadisk

Daglig

Sporadisk

Daglig

Sporadisk

Daglig

Sporadisk

Kompressor /
Kondens

25L P
20LP

20LP

25L P
20LP

20LP

Arida
Storm
Liten

25L P

Ta
kontakt

Arida
Storm
størst

Tørkerotor
(Sorpsjon
med vann)

S9L
DD8L

S9L
DD8L

2 stk
S9L
DD8L

2 stk
S9L
DD8L

Ta kontakt

Sorpsjon med
våtluft-
utblåsning

S25

S12

S12

S12

S25

S25

Ta
kontakt

S35

 NB: Anbefalingene er gitt under forutsetning av at:

 • det ikke er spesielle problemer
 • det ikke kjøres biler inn med snø på ofte
 • at det ikke kjøres våte biler inn ofte
 • garasjen er tett (du skal stenge all ventilasjon, også lufting i gesims etc)

Er du i tvil bør du gå minst en størrelse opp.

Levetid og størrelse
Større maskin gir mindre driftstid og lengre levetid. Har du en liten avfukter så må den bruke mange flere driftstimer enn en stor avfukter. Den får sjeldent hvile. Dette gjør at selv om oppgitt strømforbruk er lavere, så vil den over tid bruke mer strøm fordi den egentlig er for liten, og dermed må kjøre mange flere timer. De innvendige komponentene får også mange flere driftstimer, og avfukteren går antagelig i stykker tidligere. Har du råd og plass så vil det over tid være billigere å kjøpe en for stor avfukter istedenfor en for liten avfukter.

Montasje
Det er som regel enkelt å montere en sorpsjonsbasert avfukter. Her kan du se noen eksempler på montasje av avfukter i garasje:

Tabell som viser egenskaper vs type avfukter

 

Temperatur

Få ut vann

Installasjon 

Kompressor /
kondens 

Over 10
grader

Flytende
vann

Plug and play

Tørkerotor 

Over null
grader 

Flytende
vann

Plug and play

Sorpsjon
med utblåsning 

Alle
temperaturer

Fukt blåses ut
gjennom veggen

Noe installasjon

Strømforbruk
Hvor mye strøm bruker en avfukter i garasjen? Dette er det helt umulig å svare på. Det kommer helt an på hvor mye fuktighet som skal fjernes. Kommer bilen ofte inn med vann eller snø på, så er det mye vann som skal bort. Har du en mur som trekker fukt opp fra bakken så er det mye fuktighet som skal bort. Har du en garasje som stort sett er tørr, men du vil bare sikre deg at det ikke blir for fuktig der enkelte ganger, så er det lite vann som skal fjenes. Det er ikke størrelsen på garasjen som betyr noe. Det er heller ikke typen avfukter som betyr så mye. Det som betyr noe er hvor mye vann som skal bort. For hver liter vann som skal bort så bruker du en viss mengde strøm. Hvilken type avfukter du bruker betyr mindre. Over tid vil det være mer effektivt og billigere å bruke en stor avfukter enn en liten avfukter.

Eksempel:
Du velger en kompressorbasert avfukter fordi det ser ut som at den bruker lite strøm (i følge spesifikasjonene så gjør den det). Den bruker lite strøm pr time, men fordi den er så lite effektiv i lav temperatur, så må den gå mange timer for å fjerne den samme mengde vann. Strømforbruket gjennom et døgn blir derfor mye, selv om effekten oppgitt i databladet tilsynelatende er lav. Har du en kald garasje bør du velge en avfukter med tørkerotor, om du er bekymret for strømforbruket. Selv om en avfukter med tørkerotor bruker tre ganger så mye strøm (på papiret) så er den så effektiv i lav temperatur at den er ferdig med jobben på en time, mens en kompressoravfukter må bruke 6 timer. Målt over et helt døgn vil sorpsjonsavfukteren likevel bruke mindre strøm totalt sett, selv om oppgitt effekt er vesentlig høyere. 
 

Hygrostat (hva er det og hvorfor bør du bruke det?)
En hygrostat er en innretning som måler luftfuktigheten i luften. Den brukes til å slå luftavfukteren av og på for å holde konstant luftfuktighet i garasjen. En hygrostat styrer luftavfukteren slik en termostat styrer varmeovnen.

De fleste avfuktere har hygrostat innebygd. På noen avfuktere (spesielt de proffe) kan du kople til en ekstern hygrostat som måler fuktigheten et annet sted enn akkurat der avfukteren står.

Hvir du ikke bruker hygrostat så vil avfukteren tørke hele tiden. Det er ikke nødvendig, og du bruker mer strøm enn du har behov for å bruke. (Tenk gjerne på en varmeovn. Du ville neppe brukt en varmeovn kontinuerlig uten termostat, selv om det teknisk sett er mulig). 

Ekstern vannbeholder (Mulig med ekstra kapasitet, men stopper ikke når tanken er full)
De avfuktere som får vannet ned i en beholder stopper når beholderen er full. Da må du tømme tanken for å få den til å starte igjen. For å slippe dette kan du kople til en slange og lede vannet til et sluk. Hvis du ikke har sluk, så kan du lede vannet ned til en annen vannbeholder / kanne / bøtte. Dette gjør at du slipper å tømme vanntanken så ofte. NB: Hvis du gjør dette må du være klar over at avfukteren IKKE stopper når denne ekstra vannbeholderen er full. Du må altså følge med slik at vannet ikke renner over og ut på gulvet. Normalt anbefaler vi ikke dette, men vi vet flere gjør det på egen risiko. Se eksempel i video under.

Lede vannet ut gjennom garasjeveggen
Har du ikke sluk å lede vannet til, og du ikke vil ha bryet med å tømme vanntanken, så kan du lede slangen ut gjennom veggen og kvitte deg med vannet utendørs. Dette fungerer greit, men du må være veldig forsiktig om vinteren. Husk at vannet i slangen kan fryse. Hvis vannet fryser og slangen går tett, så fylles vannbeholderen i avfukteren opp likevel. Noen bruker en varmekabel for å sikre at vannet ikke fryser. Husk også at du vil få en isklump utenfor garasjen der vannet kommer ut. Det behøver ikke nødvendigvis å være et problem, men du må selv vurdere for ditt tilfelle.

Lede vannet ned i gulvet
Noen velger også å borre et hull i gulvet, og lede vannet ned i drenerende masser under garasjegulvet. Forutsatt at du har god drenering der så vil dette kunne fungere greit for mange.

Hvordan montere sorpsjonsavfukter? Montere Arida S8 - Arida S12 - Arida S25 - Arida S35

Hvordan montere Arida S8 og Arida S12?

Hvordan montere Arida S25 og Arida S35

Det er veldig enkelt å montere luftavfuktere fra Arida. Stort sett er det lik fremgangsmåte for alle, men det er noen forskjeller. Arida S8 og Arida S12 er bygget på en måte, mens Arida S25 og Arida S35 er bygget på en litt annen måte.

Generelt for alle modellene.

 1. Finn et egnet sted å montere avfukteren. Du skal passe på følgende når du ser etter et egnet sted:
  1. Stedet bør være på yttervegg eller i umiddelbar nærhet av yttervegg.
  2. Stedet bør være nærmest mulig en ventil i veggen, eller et sted du kan lage et hull i veggen. Her skal slangen med fuktig luft ut gjennom veggen. Arida S8 og S12 har slange med innvendig diameter Ø40mm, mens Arida S25 og S35 har innvendig diameter på Ø80mm.
  3. Avfukteren bør være plassert noe høyere enn der slangen skal ut gjennom veggen. (Hvorfor? Se under.)
  4. Du må ha en mulighet for å feste avfukteren. Her er det forskjell på S8 / S12 og S25 / S35. Se neste punkt.
 2. Fest avfukteren.
  1. For Arida S8 og S12: Denne avfukteren har fire føtter, slik at du kan sette den på en hylle. Disse fire føttene kan svingen ut til siden, og da får du tilgang til festehull. Du kan bruke disse hullene til å skru avfukteren fast til underlaget. Du kan skru den fast i hyllen, eller du kan skru den rett i veggen uten bruk av hylle. Du kan også skru den fast opp / ned i taket. Hvordan den festes betyr ikke så mye, men forsøk å få kortest mulig slange fra avfukteren og ut til friluft, samtidig som slangen er rettest mulig. Dette for å få en best mulig luftstrøm gjennom slangen.
  2. For Arida S25 og S35: Denne avfukteren bør stå på en hylle. Noen henger den også i taket festet med patentbånd eller andre kreative løsninger, men den beste og vanligste løsningen er å sette den på en hylle.
 3. Trekk en slange fra avfuteren og ut til friluft.
 4. Kople til tørrluftslanger for distribusjon av tørrluft innendørs, dersom du ønsker det. Dette er ikke strengt nødvendig, men noen ønsker dette dersom der er et stort rom som skal tørkes, eller dersom stedet som skal tørkes består av flere rom.
 5. Kople til strøm med en vanlig stikkontakt.
 6. Still inn hygrostaten til ønsket nivå (som regel 55% luftfuktighet)
 7. Bytt filter ved behov, anslagsvis to ganger pr år.

Nedenfor ser du noen eksempler på hvordan dette kan monteres:

 

 


Hvorfor bør avfukteren plasseres høyt opp?
Det går en slange fra avfukteren og ut til friluft. Denne slangen tar med seg fuktigheten i form av varm og fuktig luft. Dersom du har lang slange, eller slangen går gjennom kald luft så kan du risikere at noe av fuktigheten kundenserer til vanndråper. For å sikre at disse vanndråpene ikke renner tilbake og inn i avfukteren bør du ha fall på slagen hele veien fra avfukteren og ut til friluft. Det er ikke mye vann som kommer, og det er kun ved veldig lave temperaturer (kuldegrader) at dette kan skje. Likevel er strøm og vann en såpass dårlig kombinasjon at du bør være på den sikre siden og sørge for å få fall utover. Derfor bør avfukteren plasseres høyere enn hullet i veggen.

 

Hvordan virker en avfukter med kompressor?

En luftavfukter med kompressor er i prinsippet bygget opp på samme måte som en varmepumpe eller et kjøleskap. Kompressoren bruker varmepumpeprinsippet til å lage både en kald flate og en varm flate inne i avfukteren. 

Først blåses luften fra rommet som skal tørkes inn på den kalde flaten. Når varm fuktig luft treffer en kald flate så kondenserer fuktigheten til vann. Dette vannet renner ned i vannbeholderen. Luften blåses videre til den varme overflaten, og får tilbake sin opprinnelige temperatur. 

I denne prosessen økes temperaturen noe, men ikke så mye som på en luftavfukter med tørkerotor.

Kompressorbaserte avfuktere er avhengig av en viss temperaturforskjell mellom luften som skal tørkes og den kalde flaten. Blir det for kaldt vil fuktigheten fryse til is, og avfukteren får dårlig effekt. Derfor er avfuktere med kompressor best egnet i oppvarmede rom over 10-15 grader. Har du det kaldere bør du bruke en avfukter med tørkerotor, evt en sorpsjonsavfukter.

Hvordan virker en luftavfukter?

Bør jeg stenge ventilene i kjelleren?

Jeg har en fuktig kjeller. Bør jeg stenge ventilene?

Dette spørsmålet har to svar:

1- Hvis du har en kjeller UTEN avfukter, så kan det være lurt å ha ventilene åpne. Dette kan gjøre at fuktigheten går ut av kjelleren når det er tørrere luft ute enn inne. Dette er typisk om vinteren når det er kaldt ute og varmt inne. Om sommeren er det motsatt. Hvis det er kaldere inne enn ute så vil fuktigheten gå fra utsiden og inn gjenno  ventilene. Derfor vil åpne ventiler kunne gjøre det værre istedenfor bedre. Det er ingen som orker å åpne og lukke ventilene avhengig av værforholdene, så derfor anbefaler vi heller å sette inn en avfukter.

2- Hvis du har en kjeller MED en avfukter, så vil vi anbefale å lukke ventilene. Når avfukteren tørker opp inne, så blir det tørrere luft inne enn ute. Hvis du har ventilene åpne, så vil ny fuktighet komme inn fra utsiden. Da vil avfukteren får ende mer fukt som sdkal fjernes. Dette medfører mer slitasje på avfukteren og høyere strømforbruk enn nødvendig. Har du en avfukter i kjelleren vil vi altså anbefale å lukke ventilene, og la avfukterens hygrostat sørge for at du har riktig luftfuktighet.

Kan jeg bruke timer eller tidsur på avfukter?

Du bør ikke bruke en timer eller tidsur på din avfukter.

Her er årsakene:

 1. For det første er en timer unødvendig. Du sparer ikke strøm på å slå avfukteren av og på. Den fuktigheten du ikke tar bort når du slår den av må fjerne senere, så du utsetter bare strømforbruket til senere. Bruk heller hygrostaten. Du kan stille inn hygrostaten til den fuktigheten du ønsker (for eksempel 50%). Når avfukteren får luften ned i den fuktigheten, så vil avfukteren selv slå seg av. Når fuktigheten stiger vil den selv slå seg på. Dette er mye bedre for avfukteren og gir over tid ikke noehøyere strømforbruk. Du unngår også store variasjoner i fuktighet som kan oppstå om du bruker timer feil. Bruk hygrostat og la maskinen styre seg selv.
 2. Har du en avfukter med kompressor (for eksempel Meaco 10L ABC) så vil avfukteren tåle å stå på et timer / tidsur, men den liker det ikke.
 3. Har du en avfukter med tørkerotor (for eksempel Meaco DD8L eller Arida S9L) så kan avfukteren ta skade hvis du bruker timer eller tidsur. Disse luftavfukterne skal kjøres kontrollert ned. Når du slår av avfukteren så vil viften fortsette å gå i noen minutter. Dette er viktig for at varmeelementet i avfukteren skal kjøle seg ned. Det går som regel bra om strømmen plutselig blir borte en gang eller to, men dersom dette skjer ofte vil avfukteren kunne gå i stykker, og i ytterste konsekvens kan det være brannfarlig. IKKE BRUK TIMER ELLER TIDSUR PÅ EN AVFUKTER MED TØRKEROTOR.
 4. Hvis du likevel ønsker en timer på avfukteren (for eksempel om du ikke vil at den skal gå i det hele tatt om natten når du skal sove) så finnes det en løsning. Avfukteren Meaco DD8L Zambezi har en innebygget timer som kan starte og stoppe avfukteren til faste tider hver dag. Her er det avfukteren som selv slår seg av og på, og da gjør den det på en kontrollert måte. Da er det ikke farlig. Må du ha en timer, så skal du kjøpe avfukteren Meaco DD8L Zambezi.

 

Forskjell på Meaco DD8L Standard og Meaco DD8L Junior

Hva er forskjellen på Meaco DD8L Standard og Meaco DD8L Junior?

Meaco DD8L Standard og Meaco DD8L Junior er i utgangspunktet veldig like. Det er to ting som skiller disse modellene.

Meaco DD8L Standard har:

 1. ionisering, som hjelper til med å rense luften og fjerne lukt
 2. bakteriedrepende belegg på luftfileret som hjelper til med å fjerne bakterier fra luften, og dermed også bidra til å fjerne lukt

Luftfukter - Øke fuktigheten

Hva er ultrasonisk luftfukter?

En ultrasonisk luftfukter er et apparat som øker luftfuktigheten ved å sende mange små vanndråper ut i luften.

Vannet renner fra vanntanken og ned til en plate / membran som vibrerer veldig raskt. Vannet deles da opp i mange små vanndråper. En vifte blåser disse små dråpene ut i luften.

Fordeler:
Veldig effektiv. Noen ganger så effektiv at det anbefales at man bruker en luftfukter med innebygget hygrostat slik at luftfukteren kan starte og stoppe for å holde riktig luftfuktighet over tid.

Ulemper:
Noen kan oppleve at vanndråpene faller ned til gulvet / bordet før de tas opp av luften. Dette kan gi vannskade.
Dersom det er mye kalk i vannet (hardt vann) så kan det legge seg et hvitt støv rundt luftfukteren. Dette er helt ufarlig. Dette kan unngås ved å skifte kalkfilter / vannfilter ofte.

Les mer om ultrasonisk luftfukter her.

Hva er evaporativ luftfukter?

En evaporativ luftfukter er et pparat som tilsetter fuktighet til luften. En filtermatte suger vann fra en tank i bunnen av apparatet og la dette vannet fordampe på naturlig måte fra toppen av filtermatten. Filtermatten er altså i kontakt med vannet i bunnen og i kontakt med luften i toppen. Filteret har en stor overflate, slik at vannet fordamper lett.

Ulemper

 • Filteret må byttes ved jevne mellorom, anslagsvis en gang pr sesong

Fordeler

 • Veldig renslig, lett å holde ren
 • Ingen fare for vanndråper som faller ned der luftfukteren står
 • Veldig stillegående
 • Selvregulerende. Mest effektiv i tørr luft. Blir ikke for fuktig. Som regel ikke behov for hygrostat.

Les mer om evaporative luftfuktere her.

 

Hva er en luftfukter med damp?

En dampbasert luftfukter øker luftfuktigheten i rommet ved å koke opp vann og slippe ut varm vanndamp.

Fordeler

 • Mange synes dette er den mest behagelige fuktigheten å puste inn, sammenlignet med andre luftfuktere
 • Vannet kokes og dampen er helt ren og steril

Ulemper

 • Krever endel rengjøring over tid, da humus og forurensninger i vannet kan samle seg i kokekaret
 • Lger noe lyd av vannet som bobler og koker

Les mer om dampbaserte luftfuktere her.

Hva er en luftvasker?

En luftvasker er et apparat som både renser og befukter luften.

Inne i luftvaskeren er det en perforert skive som roterer sakte rundt. Denne skiver ligger delvis i vann, og delvis i luft. Skiven bringer da vannet opp i luften. Her skjer to ting:

 • Noe av vannet fordamper og øker luftfuktighetn i rommet
 • Noe av vannet tar til seg forurensninger fra luften og renner ned i vannbeholderen igjen. Etter en stund kan vannbeholderen tømmes for skittent vann, og man kan fylle på nytt friskt vann

Les mer om luftvaskere her.

Luftrenser - Rense luften

Hva er et HEPA-filter?

Et HEPA-filter er et filter som tilfredsstiller spesifikke krav til renseegenskaper. Det spiller ingen rolle hvordan luften renses, så lenge disse kravene til effektivitet tilfredsstilles. Ofte er et HEPA-filter et papirbasert filter som filtererer luften mekanisk, men alle rensemetoder som tilfredstiller kravene kan kalles for HEPA.

Les mer om HEPA-filter hos Wikipedia her. 

Det finnes flere klasser av HEPA-filter, som angir hvor stor andel av partikler som fjernes.

Her er noen eksempler, hentet fra Wikipedia:

HEPA-klasseTilbakeholdende (total)Tilbakeholdende (lokal)
E10 > 85% -
E11 > 95% -
E12 > 99,5% -
H13 > 99,95% > 99,75%
H14 > 99,995% > 99,975%
U15 > 99,9995% > 99,9975%
U16 > 99,99995% > 99,99975%
U17 > 99,999995% > 99,9999%


Se et utvalg av luftrensere med HEPA-filter her.

Hva er et HPP-filter?

Et HPP-filter er et elektrostatisk luftfilter som fjerner partikler fra luften ved at de binder seg til en elektrisk ladet metallplate inne i luftreseren.

HPP må ikke forveksles med HEPA. HPP er en måte å rense på. HEPA er et klassifiseringssystem som angir hvor godt luften renses. 

Fordelen med et HPP-filter er at det enkelt kan rengjøres og brukes mange ganger. En vil da spare kostnader.

Her kan du se en luftrenser med HPP-filter.

Vifte

Hva er en DC-motor? Hva er en likestrømsmotor? Hva er en DC-vifte?

DC er en engelsk forkortelse for Direct Currency. På norsk er dette likestrøm.

Elektriske viftemotorer er enten vekselstrømsmotorer (AC) eller likestrømsmotorer (DC).

Fordelen med AC er at de er billige å produsere.

Fordelen med DC er:

 • at de er enkle å regulere, slik at en kan velge den hastighet man ønsker
 • de er stillegående
 • de bruker lite strøm

Se et utvalg vifter her.

Terrassevarmer - Utendørs varme

Terrassevarmer virker ikke

Sjekk om veltesikringen har "satt seg". Rist i varmeren for å få den til å løsne. Les mer her: https://bedre-inneklima.no/butikk/ofte-stilte-sporsmal-faq/reklamasjon/reklamasjon-opranic/terrassevarmer-virker-ikke

Feilsøking - Avfukter

C4 feil Meaco DD8L Zambezi

Hvorfor viser avfukteren Meaco DD8L Zambezi feilkoden C4?

Zmbezi er en veldig avansert avfukter, som blant annet har et telleverk som sjekker at tørkerotoren roterer som den skal. Dette gjør at avfukteren selv kan kutte strømmen til varmeelementet dersom det er en feil med tørkerotoren. Dette gjør at Zambezi er en veldig trygg avfukter, og faren for brann er minimert.

Enkelte kunder opplever at telleverket henger seg opp, og at avfukteren viser feilkoden C4. Dette betyr ikke at det er fare for brann, men at telleverket har behov for å nullstilles. Dette er enkelt å utføre selv:

Ta ut stikkontakten og la avfukteren stå uten tilkoplet strøm i minst 30 minutter. Dette pleier å løse problemet. Løser det ikke problemet etter to forsøk, så bør du kontakte en godkjent reparatør.