Luftrenser

COVID-19 og luftrenser

Det er våren 2020, og hele verden snakker om koronaviruset, COVID-19. Hvordan skal man beskytte seg? Hva hjelper mot koronavirus? Vi hos Bedre Inneklima AS har i flere år jobbet med å gi ren og trygg luft til alle, og nå får vi enormt mange spørsmål om hvordan en luftrenser kan beskytte mot koronavirus. Derfor har vi her samlet den informasjonen vi har om viruset og hvordan en luftrenser kan beskytte.

NB: Husk at vi ikke er leger eller helsepersonell, og skriver ut i fra vår generelle produktkunnskap.

Hvordan blir man smittet?

Man blir smittet av sykdommen ved at viruset overføres fra en person til en annen. Deretter vil viruset formere seg i den nye personen, som igjen kan smitte andre. Smitten kan overføres på flere måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt mellom mennesker, som for eksempel håndhilsning.
  • Ved indirekte kontakt når en syk person tar på en ting, som en frisk person deretter tar på.

Beskytte mot dråpesmitte i luften

Koronaviruset kan leve opp til tre timer i luften. En god luftrenser vil beskytte mot virus. Vi kan ikke garantere at man ikke blir syk, og vi kan ikke garantere at en god luftrenser stopper all koronavirus. Likevel kan vi opplyse om at mye god dokumentasjon tyder på at en god luftrenser reduserer virus i luften. Etter vår mening er all reduksjon en god ting, og alle bør gjøre det de kan for å redusere smittefaren. En god luftrenser beskytter mot virus på følgende måter:

1. HEPA-filter

Et godt HEPA-filter fjerner partikler fra luften. HEPA-filter av klassen H13 er veldig effektive for partikler ned til 300 nm (nanometer), og filteret fjerner 99,97%. Partikler som er mindre enn dette vil fortsatt kunne bli fjernet effektivt, men vi har ikke tall for hvor god effekten er. I følge Wikipedia (engelsk, 12. mars 2020) er koronaviruset 120 nm. Et koronavirus vil derfor kunne passere et HEPA-filter, men mye av det vil antagelig også feste seg i filteret.

Vår mening er at en luftrenser med HEPA-filter gir beskyttelse mot virus. Årsaken til dette er at mengden virus reduseres, men dette betyr ikke at alle virus blir borte.

2. aerOHeal® rensesystem

aerOHeal® er et varemerkeregistrert rensesytem som du kun finner på luftrensere fra Arida. Rensesystemet bidrar til å

  • uskadeliggjøre virus
  • uskadeliggjøre bakterier
  • redusere kjemiske forbindelser
  • redusere vond lukt

Hvordan virker aerOHeal®?

Rensesystemet aerOHeal er litt infløkt å forklare. Kort fortalt vil systemet bruke ultrafiolett lys med en spesiell bølgelengde i forbindelse med et fotokatalytisk filter med en spesiall titanlegering. aerOHeal®-systemet vil gjøre at fuktigheten i luften gjøres om fra vann (H2O) til frie radikaler (OH- og H+). Disse OH-forbindelsene vil igjen reagere med forurensninger i luften (VOC, bakterier, virus) og uskadeliggjøre disse.

Hvorfor har ingen andre aerOHeal® rensesystem?

Konseptet med aerOHeal® er utviklet av Arida og Bedre Inneklima AS i Sandefjord. Konseptet er varemerkebeskyttet og kan kun brukes av dem som har skriftlig avtale med Bedre Inneklima AS. Les mer om dette her. Arida Clean 600 er det første produktet som benytter dette konseptet, og med tiden vil det bli benyttet på andre “high end” luftrensere.

OH- og H+ er bra, men hva med O3?

Det er godt kjent at frie radikaler som OH- renser og frisker opp luften. Det er også kjent at denne prosessen kan skape noe ozon (O3). aerOHeal® rensesystem vil også skape noe ozon, og selv om ozon er noe som finnes naturlig så kandet være skadelig for mennesker som puster det inn. aerOHeal®-systemet lager også ozon, men det er i så små mengder at det ikke er skadelig for mennesker. Ozon er også så reaktivt og ustabilt at det forsvinner av seg selv innen veldig kort tid. Det aller meste har blitt borte før luften forlater luftrenseren og det lille som kommer ut fortynnes i luften der luftrenseren står, og mengden er godt under de grenseverdiene som både vi og myndighetene har angitt. Er du likevel skeptisk så kan du slå av systemet og likevel ha glede av alle de andre rensesystemene som Arida Clean 600 tilbyr.

3. Winix PlasmaWave®

Winix PlasmaWave® benytter en elektrisk gnist til å lage hydroksyler. Hydroksyler skapes ved at vannmolekylene i luften splittes i hydrogen og oksygen. Hydroksyler nøytraliserer både virus og bakterier på en naturlig måte. Vår mening er at luftrensere med HEPA-filter og Winix PlasmaWave® gir en god beskyttelse mot virus, uten at det gir en 100% garanti.

4. HPP-filter

En luftrenser med HPP-filter blåser luften forbi en elektrisk ladet metallplate. Denne ladningen gjør at partiklene i luften fester seg til metallplaten. Denne platen kan senere vaskes i vann. Du behøver ikke bytte filteret, og denne er således billig i bruk.

Hvilken luftrenser gir best beskyttelse mot virus?

Vi kan ikke gi noe svar på dette. I denne artikkelen har vi gitt deg den beste informasjonen vi kan finne om luftrensere og virus, men vi tør ikke gi noen entydig konklusjon eller anbefaling. Vi kan kun anbefale deg å lese om de forskjellige teknologiene og velge det du tror er best for deg.

Teknologi Effekt mot virus* Eksempler på luftrenser
aerOHeal® Ultrafiolett lys med en spesiell bølgelengde i kombinasjon med et fotokatalytisk filter med en spesiall titanlegering Arida Clean 600
PlasmaWave® Dokumentert effekt mot virus,
ved hjelp av hydroksyler.
Winix Zero Pro
Winix Zero
Winix Zero Compact
HEPA-filter Effektiv for partikler større enn virus.
Kan likevel ha begrenset effekt på virus.
MeacoClean 76×5 WiFi
air&me Lendou
air&me Buldair
HPP-filter Dokumentert effekt for små partikler Stylies Pegasus

Kilder og eksterne lenker

Luftrenser og Koronavirus hos Witch?
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Hva er Winix PlasmaWave (engelsk)
Wikipedia (engelsk)
Helsedirektoratet, anbefalimger / tidslinje
Helsenorge.no, koronavirus

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *