Velg riktig VIFTE

Hvordan velge riktig vifte?
Det finnes utrolig mange vifter å velge mellom idag. Med så mange valg kan det være vanskelig å vite og forstå hvilken type som passer dine behov. Her gir vi deg noen råd om hva du bør se på når du skal velge:

Sokkel / pidestall
Den tradisjonelle og mest vanlige typen vifte er vifte på sokkel eller pidestall. Dette er en vifte som står på gulvet med en lang stang opp til selve viften. Sokkelviften er god til å flytte mye luft i et rom og kan normalt blåse luften gjennom en bue til høyre / venstre. Noen ganger blåser den opp og ned i tillegg. Høyden til viftehodet kan normalt justeres.

Støy og utseende er de to store ulempene med disse viftene. Moderne vifter med DC-teknologi gir lavere støynivå, men de er som regel ikke like høye som tradisjonelle vifter. Det er lurt å sjekke at viften er høy nok før du kjøper, eller at den kan settes på en benk eller hylle.

Sokkelviftene er effektive, men det er dessverre sjeldent at de byr på et flott design.

Tårnvifter
Disse har et slankere utseende enn en sokkelvifte og tar opp mindre gulvplass, men de blåser mye mindre luft. Fordi luften blir tvunget gjennom en mindre åpning, kan de være mye støyende. Så, du ender med å bruke dem i den roligste innstillingen, og deretter har de en mindre luftstrøm. Disse er svært populære i soverom, hvor det ofte er mangel på plass og en mindre luftstrøm kan være tilstrekkelig til å oppnå de ønskede resultatene.

Ikke alle tårnviftene er så høye som de virker, så vær klar over høyden igjen. Det er verdt å dobbeltsjekke at dimensjonene til viften er i tråd med det du trenger, spesielt i soverommet, da du trenger en høy vifte for å flytte luften over sengens nivå.

De nyere viftene med DC-teknologi gir en roligere opplevelse, så dem kan det være verdt å utforske.

Skrivebordsvifte
Dette er i utgangspunktet en sokkelvifte uten ben eller tårnvifte uten høyde. Pass på at du har tilstrekkelig plass på skrivebordet. En vifte på skrivebordet er kanskje ikke den mest estetisk tiltalende og støy kan være et problem, men luftstrømmen blir smartere enn en piedestalventilator på grunn av den mindre bladstørrelsen.

Bordvifter har fordelen av å være liten nok til å plasseres hvor som helst du trenger dem, så lenge de er i rekkevidde av en strømkontakt.

Sirkulasjonsvifter
Med sirkulasjonsvifte mener vi en vifte som sirkulerer luften rundt i hele rommet. Den blåser til høyre og venstre, og opp og ned. Luften blir godt blandet, og den er god til både kjøling og til å spre varmen (for eksempel fra vedfyring).

Sirkulasjonsvifter brukes til en rekke formål:

  • Å gi en kjølig bris som vi ville gjøre om sommeren.
  • Å presse kald luft fra et klimaanlegg mer jevnt rundt i rommet.
  • For å tørke klesvasken.
  • Å flytte luft mot en luftrenser.
  • Spre varmen fra en intens varmekilde om vinteren. Vedovner gir ofte veldig god varme der de står, men de sprer varmen dårlig. En sirkulasjonsvifte kan bidra til å spre den varme luften rundt.

Lydnivå:
Lydnivå kan være viktig. Du vet selv hvor var du er for lyd, og hvor viktig dette er for deg. Generelt er det slik at dyre vifter gir mindre og en mer behagelig lyd enn billige vifter.

Strømforbruk:
Vifter bruker strøm, og skal du bruke viften mye bør du velge en vifte ed lavt strømforbruk. Det er godt for miljøet og godt for din strømregning. Igjen er det ofte slik at dyre vifter er bedre enn billige.

Design:
Skal viften først stå der, så kan den jo se pen ut! Noen vifter ser ut som rakkelverk, mens andre har et design som løfter det visuelle utrykket i din bolig. Du vet selv hva som betyr mest for deg.